Jos suoraveloitusta käyttävä isännöitsijätoimisto on tuudittautunut siihen, että onhan tässä vielä aikaa ennen kuin ollaan tammikuussa ja suoraveloitus loppuu, niin toimisto asiakkaineen on uhkaavasti nyt jäämässä ulos SEPA-muunnosta. Laskuttajalle viimeinen mahdollisuus siirtyä nykymuotoisesta suoraveloituksesta e-laskuun tai suoramaksupalveluun on 20. päivä marraskuuta – siis jo ensi viikolla.
Mitä isännöitsijätoimiston, joka on laskuttanut vastikkeet ja korvaukset osakkailta ja asukkailta suoraveloituksena, olisi pitänyt tehdä, että ehtii mukaan 20.11. deadlineen, johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen Finanssialan Keskusliitosta?
– Laskutusohjelmisto pitää olla päivitettynä niin, että sillä voidaan käynnistää muunto suoraveloituksesta e-laskuun ja suoramaksuun ja ohjelmistossa on valmius suoramaksulle, joka on uusi maksupalvelumuoto. Tämä on muunnon lähtökohta. Ilman näitä toimia muuntoa ei voi käynnistää viimeistään 20.11.
Muunnon voi käynnistää viimeistään 20.11. myös Finanssialan Keskusliiton sivustolta löytyvällä ohjelmalla, joka on Inkeri Tolvasen mukaan käytettävissä ilmaiseksi.
– Muunnon käynnistämisen yhteydessä pitää samaan aikaan lähettää suoraveloituksella maksaneille standardikirje, jossa kerrotaan muutoksesta, hän vielä korostaa.
Kirjemalli löytyy myös FK:n sivuilta.
Uusia valtakirjoja ei tarvita
Muunnolla tarkoitetaan Inkeri Tolvasen mukaan käytännössä sitä, että kun isännöitsijätoimisto toteuttaa taloyhtiön kanssa muunnon, osakkaan, eikä asukkaan tarvitse tehdä mitään, vaan suoraveloitus muuntuu automaattisesti. Jos asiakas käyttää verkkopankkia, hän saa jatkossa laskun e-laskuna. Jos hän ei käytä verkkopankkia, hän saa jatkossa suoramaksun. Suoramaksussa taloyhtiö lähettää laskun asiakkaalle esimerkiksi postitse ja kopion laskusta e-laskuna pankkiin. Pankki maksaa laskun asiakkaan tililtä eräpäivänä.
– Jos osakas tai asukas on aikanaan antanut isännöitsijätoimistolle valtakirjan suoraveloituksesta, muunnon johdosta ei tarvitse tehdä uutta toimeksiantoa, vaan palvelu jatkuu automaattisesti. Maksajan kannalta muunto toteutuu helposti ja näppärästi, eikä hänen tarvitse aktiivisesti tehdä mitään, Inkeri Tolvanen selittää.
Sopimus- ja toimeksiantoluonteinen kirje
Tuo asiakkaalle lähtevä kirje, jota Inkeri Tolvanen korostaa, on olennainen ja tärkeä osa muuntoa, koska se täytyy lähettää asiakkaalle samalla hetkellä, kun muunto käynnistetään.
Kirjeellä annetaan asiakkaalle kaksi kuukautta aikaa kieltäytyä e-laskusta tai suoramaksusta. Mikäli asiakkaasta ei mitään kuulu, suoraveloitus muuntuu automaattisesti verkkopankkiasiakkaalla e-laskuksi tai ei-verkkopankkia käyttävälle suoramaksuksi.
Isännöitsijät kertovat joutuneensa keskustelemaan paljon muutoksista varsinkin iäkkäämpien ihmisten kanssa ja varsinkin näiden kirjeiden sisällöstä, koska vieraat termit eivät ole välttämättä oikein avautuneet.
– Kirje on pakko lähettää ja siinä on ollut pakko noudattaa tiettyä juriidista muotoa, koska kirje muodostaa tässä tapauksessa asiakkaan toimeksiannon pankille maksaa laskuttajan laskut e-laskuna tai suoramaksuna, Inkeri Tolvanen selittää monimutkaiselta tuntuvaa menettelyä.
– Kävimme Kuluttajaviranomaisten kanssa läpi tätä menettelyä, koska se on aivan poikkeuksellinen – siis se, että siirrytään palvelusta toiseen ilman, että asiakkaan tarvitsee siihen aktiivisesti reagoida. Olet passiivinen, niin uusi palvelu tulee käyttöön automaattisesti. Tämä on nähty tässä tapauksessa kuluttajan etuna.
Jos isännöitsijätoimisto innostui lähettämään kirjeet vaikkapa kevään yhtiökokouksen jälkeen ennen kuin oli käynnistänyt muunnon, siinä meni toimet hieman pieleen.
– Periaatteessa ei olisi pitänyt lähettää kirjeitä, vaan kuten ohjeessa on sanottu, se pitää lähettää samaan aikaan muunnon käynnistämisen kanssa, hän sanoo.
– Tärkeintä on kuitenkin antaa kuluttajalle minimissään 2 kuukautta ennen valtakirjojen muuntumista aikaa reagoida eli mahdollisuus kieltäytyä suoraveloituksen muunnosta automaattisesti e-laskuun tai suoramaksuun, hän vielä kertaa.
Kevään yhtiökokoukset olivat hyvä viestintähetki
Finanssialan Keskusliitto laati sekä isännöitsijätoimistoille että kuluttajille ohjeet, miten pitäisi toimia, kun suoraveloitus päättyy. Isännöitsijätoimistoille suositeltiin, että ne voisivat aloittaa alkuvuodesta vanhojen suoraveloitusvaltakirjojen automaattisen muunnon, kevään yhtiökokouksessa informoitaisiin osakkaita ja asukkaita muutoksista ja viimeinen suoraveloitusvaltakirjojen muunnon käynnistämispäivä on 20.11.2013.
Ideana oli, että jo kevään yhtiökokouksessa tiedotetaan osakkaille ja asukkaille siitä, että suoraveloituksen piirissä olleilta osakkailta tai asukkailta ei vaadita mitään toimenpiteitä, vaan vanhat suoraveloitusvaltakirjan pankin kanssa muunnetaan automaattisesti uusiin maksutapoihin sopiviksi.
Kuluttajan palvelumaksut pankille eivät muutu muunnossa, vaan uudet maksutavat ovat samanhintaisia kuin suoraveloitus on aiemmin ollut ja varsinkin verkkopankkia käyttävien on mahdollista saada vastikkeet näppärästi e-laskuina suoraan omaan verkkopankkiinsa.
– Varmasti tulee tuon deadlinepäivämäärän jälkeen esiin sellaisia tapauksia, joissa olisi haluttu siirtyä suoraveloituksesta e-laskuun tai suoramaksuun, mutta taloyhtiöt eivät ole ehtineet tekemään muuntoa – monenlaisia syitä varmasti niissä taustalla. Toivon kuitenkin, että esimerkiksi isot isännöintiyritykset olisivat valmistautuneet tähän jo hyvissä ajoin.
– Jos ei ehdi tai ei halua osallistua muuntoon, taloyhtiön tulee valmistautua lähettämään paperilasku suoraveloituksen sijaan helmikuusta 2014 alkaen. Lopullisestihan me näemme sitten vasta helmikuussa, kuinka paljon pankkeihin tulee vanhoja suoraveloitusaineistoja, jotka tietenkin hylkääntyvät, Inkeri Tolvanen vielä pohtii.
Vain suoraveloitusasiakkaat
Isännöitsijöiden, osakkaiden ja asukkaiden kannalta tärkein huomio Inkeri Tolvasen mukaan tässä uudistuksessa on se, että MUUTOS KOSKEE VAIN SUORAVELOITUSTA. Hän kertoo, että Finanssialan Keskusliittoon on tullut kysymyksiä esimerkiksi siitä, voinko enää maksaa verkkopankissa laskujani.
– Totta kai voit maksaa verkkopankissa laskut ihan niin kuin tähänkin asti, mitään muutoksia ei siinä tapahdu. Ehkä kysyjällä ei ole ollut koskaan suoraveloitusta, eikä siksi ymmärrä, mistä on kysymys, Inkeri Tolvanen arvelee.
Myös nykyisinkin käytössä oleva verkkopankin toistuva maksu on joissakin tapauksissa sekoitettu suoraveloitukseen ja sen loppumiseen – pelkona siis, ettei sekään enää toimi.
– Osakas tai asukas voi edelleen käyttää verkkopankissa toistuvaa maksua ja maksaa esimerkiksi vastikkeet säännöllisesti tiettynä päivänä sitä kautta, hän vakuuttaa.
– Suoraveloituksen osuus maksuliikenteemme kaikista maksutapahtumista on vain 4 prosenttia. Se on sinällään pieni osuus, mutta kun puhumme suoraveloituksen maksu- ja tapahtumamääristä, niin niiden osuus muodostaa yhteensä 84 miljoonaa euroa. Tietylle erityisryhmälle, kuten ikäihmiset, suoraveloitus, , on ollut pääasiallinen maksutapa. Ja sitten on taas ihmisiä, jotka eivät juuri käytä suoraveloitusta ja siksi kysyvät nyt ihmeissään, mistä tässä on oikein kysymys, hän vielä toteaa.
Tämä artikkeli on julkaistu vain Kiinteistöpostin kotisivulla. Mitä niiden taloyhtiöiden pitää tehdä, jotka eivät ehtineet tai eivät halunneet osallistua SEPA-muuntoon, siitä kerromme marraskuun loppupuolella ilmestyvässä Kiinteistöposti Professionalissa 9/2013.