Sekajäte palaa jo nyt Vantaan jätevoimalassa

Syksyllä pääkaupunkiseutulaisten sekajätteet eivät enää kuljekaan autokyydillä Ämmässuon kaatopaikalle, vaan Vantaan Energian jätevoimalaan Itä-Vantaalle Kehä III:n ja Porvoon tien tuntumaan.Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö taloyhtiöissä pitäisi edelleen lajitella jätteitä – siis biojätteen, paperin ja kartongin keräys jatkuvat nykyisellään.

Lasin ja metallin keräyksen HSY aloitti vähintään 20 asunnin kiinteistöissä marraskuussa. Kartongin keräyspalvelun se on ulottamassa pääkaupunkiseudulla vähintään 10 huoneiston taloyhtiöissä vuonna 2015.

Jätteiden lajittelu on entistäkin helpompaa, kun keräysastiat eri jätteille ovat taloyhtiön omassa jätetilassa.

Tällä hetkellä koekäytössä oleva jätevoimala on tarkoitus saada täyteen tehoonsa alkusyksystä. Sekajätteistä tuotetaan siellä kaukolämpöä ja sähköä.

Jätevoimalan käynnistymisen ansiosta pääkaupunkiseudulla saavutetaan valtakunnallinen energiahyödyntämistavoite kotitalousjätteen osalta, kun vähintään 30 prosenttia kotitalouksien jätteestä hyödynnetään energiantuotannossa. Uudessa jätevoimalassa käsitellään ne kodeissa kertyvät jätteet, joita ei pystytä kierrättämään materiaalina.