Savitaipale kokeilee Virkkulankylä-konseptia ikääntyneiden asumistarpeisiin

Kouvolan Virkkulankylässä on kahdeksan neljän huoneiston taloa yhteistiloineen sekä yhteiskäytössä oleva korttelitalo. Kuva: virkkulankyla.fi

Savitaipaleen kunta lähtee kehittämään uudenlaista välimuotoisen asumisen mallia, joka mahdollistaa ikääntyneille itsenäisen asumisen omassa asunnossa mahdollisimman pitkään kalliin tehostetun palveluasumisen sijaan.  Hanke perustuu Virkkulankylä-konseptiin, jossa asuinympäristöt on tarkoitettu 55 vuotta täyttäneille asukkaille.

”Asukkaistamme 40 prosenttia on yli 65-vuotiaita. Haluamme erottua vahvasti senioriystävällisenä alueena. Näemme ikäihmiset voimavarana, ja heille halutaan tarjota laadukasta asumista, hoivaa ja virikkeellistä arkielämää”, kertoo Savitaipaleen kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen.

Tehostetun palveluasumisen hinta on noussut ja rakennuskannasta on paikoitellen ylitarjontaa. Välimuotoisen asumisen mallin tavoitteena on keventää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuspaineita, kun omassa asunnossa asuminen jatkuu mahdollisimman pitkään. Ympäristöministeriö ja valtion asuntorahoittaja Ara osallistuvat välimuotoisen asumisen pilotointiin.

Virkkulankylä-konseptin on kehittänyt Kuusikkoaho Oy, jolta Savitaipaleen kunta tilasi laajan sote-kiinteistöjen kartoituksen. Selvitykseen osallistuivat ikääntyneiden asumispalvelua tuottava Savitaipaleen Vanhaintuki ja palveluiden järjestämisvastuussa oleva Eksote-kuntayhtymä.

Eksote haluaa ylläpitää ikääntyneiden hoivapalveluja Savitaipaleella ensisijaisesti omana tuotantona, ja Savitaipaleen kunta rakentaa uuden hyvinvointiaseman huonokuntoisen terveysaseman tilalle. Kunnan keskustaan syntyy nykyisten kiinteistöjen saneeraamiseen sekä uudisrakentamiseen pohjautuva uudenlainen asumispalvelukonsepti.

”Haluamme vahvistaa toimintakykyä lisääviä palveluja, jotka tukevat kotona asumista. Asumispalvelujen osalta se tarkoittaa yhteisöllistä asumista ja uusia tiloja Eksoten tuottaman tehostetun palveluasumisen ja lyhytaikaisen hoidon tarpeisiin. Kehitystyö Savitaipaleella on juuri oikean suuntaista”, arvioi Eksoten kehitysjohtaja Merja Tepponen.

Toimintakeskus Suvannon muunto- ja saneeraushanke hyväksyttiin osana kokonaisuutta Aran pilottikohteeksi.

”Savitaipaleen ja Suvannon innovatiivinen asumispalvelukonsepti tukee ikääntyneiden asemaa tulevat vuosikymmenet. Oman yhteisön ja sen luoman turvan keskellä ikääntyminen on laadukkaan vanhenemisen yksi peruspilari”, Vanhaintuki ry:n toiminnanjohtaja Viivi Järvinen korostaa.

”Nyt syntyvä kokonaisuus on niin edistyksellinen, että Savitaipaleen kuntaa voidaan jatkossa hyvällä syyllä kutsua asumisen innovoinnin pikkujättiläiseksi”, Kuusikkoaho Oy:n hallituksen puheenjohtaja Leo Tolonen sanoo.

Kuusikkoahon kehittämiä Virkkulankylä-hankkeita on toteutettu viidellä paikkakunnalla: Outokummussa, Joensuussa, Kauhavalla, Porissa ja Kouvolassa. Suunnitteilla tai toteutusvaiheessa olevia kohteita on Kuusikkoaho Oy:n mukaan 30, kokonaisarvoltaan liki 200 miljoonaa euroa.