Sautski: Voihan Vuosaari!

Helsingin Vuosaari on vakiotavaraa, kun mediassa käytetään jutun taustaksi materiaalia Stadin ongelma-alueista – olipa kyseessä mamut, omat rodulliset vähemmistömme tai yleensä sosiaalinen eriarvoisuus. Asioista tietämätön uskookin, että Vuosaari on entisaikojen pahamaineinen Bronx tai Harlem. Ei ole. Se on oikeasti kaupunginosien parhaimmistoa.

Vuosaaressa on noin 40 000 asukasta, enemmän kuin Raumalla ja lähes yhtä paljon kuin Mikkelissä. Se on pinta-alaltaan Stadin suurin kaupunginosa. Asukkaista on suomenkielisiä 81 %, ruotsinkielisiä 5,2 % ja muunkielisiä 13,8 %. Väestö on nuorempaa kuin Stadissa keskimäärin; alle 16-vuotiaita on 20,1 % asukkaista. Vuokra-asuntojen osuus Vuosaaressa on 43,1 % eli pienempi kuin koko kaupungissa (45,0 %). Oho, kovan rahan asuntoja on Vuosaaressa enemmän kuin keskimäärin muualla Stadissa.

Vuosaari on sekä tiivis että väljä, moderni asuinalue. Aivan meren rannalla on 2000-luvun alussa rakennettu kovan rahan asuntojen Aurinkoranta ja sen rantakatu ”Stadin Riviera” upeine hiekkarantoineen ja talokohtaisine venesatamineen. Siitä vaan penthaussista hissillä nopeasti alas veneen luo, prutku käyntiin tai purjeet ylös ja menoksi milloin kuhan uisteluun, iltapurjehdukselle tai kokka kauas kohti länttä. Onnistuu helkutin hyvin Vuosaaresta.

Aurinkorantaan verrattuna esimerkiksi korkealle arvostettu Ruoholahti jää kirkkaasti hopealle vaikkapa vain näköaloineen sataman kerrostalonkorkuisiin konttivarastoihin, eivätkä näköalat Lauttasaaren itärannaltakaan ole Ruoholahtea parempia. Samat kontit siintävät silmään sieltäkin. Sitä paitsi Aurinkorannalla ja Kallahdessa pääsee hiekkarannoilta uimaan sinilevättömään meriveteen.

Vuosaaressa on myös maan suurin rahtilaivasatama. Vuosaari onkin ”satamakaupunkina” nykyisin Suomen Rotterdam. Tähän imagoon kuuluu hyveineen ja paheineen monikansallisuus, -kulttuurisuus sekä kaikki muukin inhimillinen erilaisuus. Yksi tykkää poronlihasta ja Lapin puikulaperunasta ja toiselle puolestaan parasta herkkua on thaiäitinsä valmistama nuudelimössö. Siitä vaan, Vuosaaressa on tarjontaa kaikille mieltymykselle.

Vuosaaressa on merimaiseman lisäksi myös muuta silmänruokaa. Miss Suomi 2012 Sara Chafak on vuosaarelainen, jota mainio metro kuljettaa noin 10 minuutissa missikeikoille Stadin keskustaan. Jo 15 vuoden ajan metro onkin ollut vuosaarelaisten suosituin kulkuväline, ja pian sillä pääsee vaivatta aina Espoon Kivenlahteen saakka.

Vuosaarelaiset ovat erittäin tyytyväisiä kaupunginosansa sijaintiin ja niin yhteiskunnan kuin yksityisiin palveluihin sekä yleiseen viihtyvyyteen. Eniten he pelkäävät, että Vuosaaresta tulee nousukkaiden suosima trendikaupunginosa. Silloin katoaa nykyinen viihtyvyys.

Niinpä opastukseksi toimittajille ”Timo Terävä” ja ”Oili Aina-Oikeassa” on, että ennen kuin toimitatte juttunne eri kaupunginosien ongelmista, niin käykää Vuosaaressa tutustumassa sen todellisuuteen. Se on kaukana ennakkoluuloisesta asenteestanne. Vuosaari rulettaa!

1 Comment

Kommentointi on suljettu.