Sautski: Natsat siitä vaan pihalle

Stadissa pyritään sopeuttamaan maahanmuuttajia yhteiskuntaamme asuttamalla heitä eri kaupunginosiin hajalleen valtaväestön joukkoon. Näin pyritään välttämään ghettoutumista. Olen hyvin skeptinen tuossa asiassa. Maailman suurkaupungeissa on hyviä esimerkkejä, miten eri kansanryhmät viihtyvät parhaiten omissa oloissaan; esim. New Yorkin Pikku-Italiassa, kiinalaiskortteleissa, irkkualueilla, juutalaisten kosher-kaduilla, afroamerikkalaiset, latinot ja puolalaiset omissa yhteisöissään ja suomalaisetkin Suomi-saunansa lähiympäristössä.

Asumassani erinomaisesti hoidetussa taloyhtiössä on nyt runsaan vuoden ajan esiintynyt kulttuuritaustaisten asumiserojen haittavaikutuksia. Kyse ei ole lainkaan rikkaat ja köyhät -asetelmasta, vaan tässä tapauksessa venäjänkielisestä nuoresta pariskunnasta, jolla on asunto-osakkeen ostamisen jälkeenkin vielä varaa pitää Mustang-urheiluautoa kauppakassinaan.

He ovat kuitenkin ystävällisiä, naapureitaan iloisesti tervehtiviä asukkaita, kuten me talon vanhatkin asukkaat olemme aina keskenämme olleet. Mutta, mutta.

Yhteisöllisyydestämme vanhoina kanta-asukkaina kertoo mm. pihamaallamme alati jatkuvat pienet talkoot mallia se tekee joka ehtii ja viitsii esim. pihakukkien istuttamisessa, nurmikon haravoimisessa, pöytien ja penkkien siirtämisessä koko joukkomme suositulle ulkoilmapaikalle, pihamaamme joulukoristelu jne. Talkootyön houkutukseksi ei edes tarvita grillimakkaroita, olutta ja saunaa; pääasia on yhteispuuhastelu omien kivojen naapureiden kanssa.

Vaan nyt on pihalle alaovemme edustalle, suoraan venäläispariskunnan parvekkeen alapuolelle, alkanut tipahdella kymmenittäin savukkeiden natsoja, joita emme enää jaksa edes talkoovoimin poimia roskikseen.

Pariskunta asuu kolmannessa  kerroksessa ja siitä alaspäin on niin hissiin kuin portaisiinkin alkanut ilmestyä käytettyjä paperinenäliinoja, tyhjiä olutpurkkeja, purkkaa käytävämatoille jne. Pariskunnan Mustangkin on lähes joka päivä parkkeerattuna pääovemme eteen alueelle, jonka talomme vanhuksia kyytivä invataksikin jättää käyttämättä.

Siispä, ajan mittaan lopputuloksena saattaa olla, että me vanhat asukkaat alamme todella vieroksua venäläisnaapuriamme. Toki taloyhtiömme hallitus voi jakaa heille eritasoisia nuhteita ja jopa sanktioita, mutta silloin ei venäläispariskunta varmasti lainkaan ymmärrä suomalaisten pikkuasioista niuhottelua, kun he käyttäytyvät presiis  samoin kuin vanhempansa aikoinaan Neukkulassa ja nykyisinkin Äiti-Venäjällä, eikä kukaan siellä moisesta valita.

Taloyhtiömme tarina on vain pieni fragmentti suuressa muukalaisten  sopeutusohjelmassa, mutta mielestäni hyvin tyypillinen. Vaikka muuten tulisimmekin keskenämme hyvin toimeen, niin pienetkin erilaisuudet kaikille tärkeässä asumisviihtyvyydessä saattavat johtaa suureen eripuraan. Silloin kaikki osapuolet epäviihtyvät ja sopeuttaminen menee lopullisesti poskelleen.

Ilmainen neuvoni Stadin päättäjille onkin: Sijoittakaa kaikki mamut kukin omille alueilleen. Niissä he viihtyvät parhaiten. Pärjätkööt omilla kielillään ja tavoillaan omissa kortteleissaan, minkä he varmasti tekevätkin, ja tulkoon suomalainen sosiaaliturva heidän avuksi vasta, jos he haluavat ryhtyä oikeiksi suomalaisiksi, mitä se ikinä tarkoittaneekaan.

Uskon esim. Stadin jossakin kaupunginosassa sijaitsevan  Pikku-Venäjän voivan olla varsinainen turistirysä ainakin varakkaille ryssille. Samoin joku Stadin jo nykyarkkitehtuurin muodinmukaisesti valmiiksi valkoiseksi maalattu tasakattoinen vuosaarelainen ”kasbah” saattaisi houkutella niin turisteja kuin oikeita ählämeitäkin. Sinne vain kauppakeskus Kolumbuksen viereen minareetti ja moskeija, niin öljyrialien vaihto euroiksi paikallisessa pankissa vilkastuisi huomattavasti, mikä olisi kuin vitamiiniruiske taloudellisesti taantuvan Suomen kankkuun.

Sautski

Sautski on perusstadilainen toimittaja, jolla on eläköidyttyään aikaa tarkkailla maailmaa ja sen ilmiöitä. Hän kirjoittaa niistä valtavirran ajattelutavasta poiketen, kehuen tai moittien. Sautski aiheuttaa kirjoituksillaan usein paheksuntaa, mutta se ei häntä heilauta. Sitä on myös aiheuttanut hänen usein käyttämänsä Stadin slangi.

1 Comment

  1. Heh, no kertokaapas nyt yksikin esimerkki, miten Stadi olisi asuttanut somaleita tmv. sosiaaliturvalla eläviä esim. Munkkaan, Laruun, Kaivariin, Eiraan jne.

    Ei sellaista ole tapahtunut, kaikki mamut on sijoitettu meidän naapureiksemme Itä-Helsinkiin. Ratkaisun erinomaisuudesta voitte tulla katsomaan paikan päälle esim. Itäkeskukseen jokin ilta viikonloppuna.

Kommentointi on suljettu.