Sauna kutsuu lauteille

Linjasaneerauksen yhteydessä saneerataan usein myös taloyhtiön saunaosasto. Saunan merkityksestä kertoo, että yhteisiin saunatiloihin kiinnitetään yhä enemmän huomioita ja niiden remontointiin panostetaan. Sauna on suomalaiselle rakas paikka, johon liittyy paljon tunteita.

Saunassa pitää olla turvallista nousta lauteille ja poistua lauteilta, eikä valo saa siinä tilanteessa häikäistä. Kiukaan pitää näkyä ja erottua ympäristöstään. Kuva: Aki Aro

Taloyhtiösaunat ovat tehneet niin sanotusti uuden tulemisen. Tämän on havainnut työssään myös sisustussuunnittelija Tiina Mielonen Suunnittelutoimisto Hiili & Timantti Oy:stä. 

– Sauna on uniikki rauhoittumisen paikka, joka tuottaa mielihyvää. Saunavuoron ollessa kerran tai kaksi viikossa latautuu siihen paljon. Saunapäivää odotetaan ja siihen valmistaudutaan, jolloin se on myös palkitsevaa, hän kuvailee. 

Taloyhtiön saunan on vastattava monen käyttäjän tarpeisiin. Tiina Mielonen korostaakin, että saunan pitää olla kaikille toimiva ja turvallinen. 

Esteettömyys mielletään usein niin, että se koskee iäkkäitä ihmisiä tai henkilöitä, joiden toimintakyky on heikentynyt. Esteettömyyden huomioon ottaminen hyödyttää kuitenkin meistä jokaista, sisustussuunnittelija Tiina Mielonen sanoo. Kuva: Hiili & Timantti

– Nämä on tärkeää ottaa huomioon yhteisissä sauna­tiloissa. Saunan tulee taipua monenlaisiin tilanteisiin käyttäjiensä mukaan. Saunojien joukossa on paitsi talon omaa väkeä niin toisinaan myös heidän vieraitaan.

Puitteiden on oltava sellaiset, että saunatiloissa liikkuminen on mahdollisimman vaivatonta.

– Turvalliseen ja helppoon liikkumiseen vaikuttavat tilankäytön lisäksi monet asiat, kuten mitoitukset, materiaalit ja värit. Näillä tuodaan selkeästi esille muun muassa korkoerot ja kulkuväylät. 

Saunan turvallisuutta ajatellen on otettava huomioon heidät, joilla on muutoinkin haasteita, mutta myös heidät, joilla on haasteita saunomistilanteessa. Esimerkiksi silmälaseja ei käytetä saunassa tai ne huurtuvat, jolloin näkökyky heikkenee. Tämä täytyy ottaa huomioon suunnitteluvaiheen valinnoilla.

– Esteettömyys mielletään usein niin, että se koskee iäkkäitä ihmisiä tai henkilöitä, joiden toimintakyky on heikentynyt. Esteettömyyden huomioon ottaminen hyödyttää kuitenkin meistä jokaista, Mielonen korostaa.

Saunassa suositaan tänä päivänä pistemäisten valojen sijaan pehmeää valaistusta, joka heijastuu pinnoilta ja korostaa yksityiskohtia. Kuva: Hiili & Timantti

Turvallisen liikkumisen kannalta on tärkeää esimerkiksi, että lattia- ja laudemateriaalit eivät ole liukkaita tai kuumentuvia ja että käsijohteet ovat oikeassa paikassa. Hygieniaa ajatellen pintojen pitää olla helposti puhdistettavia.

Saunan oitää olla käyttäjilleen turvallinen ja toimiva, mutta sen pitää olla myös viihtyisä.

– Monta palasta täytyy sovittaa onnistuneesti yhteen, Mielonen kuvailee suunnittelua.

Valaistuksella on iso merkitys

Valaistusuunnittelijana Tiina Mielonen korostaa valaistuksen merkitystä. Valaistus antaa paljon mahdollisuuksia.

– Valaistuksella voi tehdä tietoisesti paljon hyvää, mutta jos tätä ei tiedosta, tulos saattaa olla päinvastainen. Hyvä valaistus mielletään harmillisen usein sellaiseksi, että valoa on mahdollisimman paljon joka paikassa. Liiallinen valo saattaa kuitenkin häikäistä tai se luo epäloogisuutta tilaan, jolloin liikkuminen vaikeutuu.

– Hyvä valaistus syntyy monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Valaistussuunnittelija yhdistää oikeanlaisen valon sekä tilan. Valoa tulee olla riittävästi ja oikeassa paikassa. Tämä mahdollistaa kyseisessä tilassa toimimisen. Tekniikan hyödyntäminen tuo valaistukseen paljon muuntautuvuutta staattisen valaistuksen rinnalle. 

– Erityisesti saunassa pitää olla turvallista nousta lauteille ja poistua lauteilta, eikä valo saa siinä tilanteessa häikäistä. Niin ikään kiukaan pitää näkyä ja erottua ympäristöstään.

Valaistuksella voidaan luoda myös tunnelmaa. Saunassa suositaan tänä päivänä pistemäisten valojen sijaan pehmeää valaistusta, joka heijastuu pinnoilta ja korostaa yksityiskohtia.

Pesutiloissa pinnat ovat pääsääntöisesti laattaa, mutta nykyisin sen rinnalla käytetään myös puuta, katon lisäksi seinäpinnoissa. Kuva: Mikael Lindén

Tummasta vaaleaan ja luonnonläheiseen

Saunan trendeistä Tiina Mielonen toteaa, että jokin aika sitten oli paljon tummanpuhuvia saunoja. Nyt on pyörähdetty vaalean vaiheen kautta luonnonläheisiin saunoihin. 

Saunan lauteissa ja seinäpinnoilla suositaan lämpökäsiteltyä puuta. Paneeleissa on runsaasti valinnanvaraa niin sävyissä, leveyksissä kuin struktuureissa.

– Lämpökäsitelty puu on paitsi kauniin näköistä myös hyvin kestävää ja helposti puhtaana pidettävää. Lisäksi siitä tulee miellyttävä puun tuoksu.

Lauteiden sijoittelusta Mielonen toteaa, että etenkin porukalla saunottaessa halutaan myös keskustella toisten kanssa. Tätä silmällä pitäen lauteet sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan kiukaan ympärille vastakkain, U:n tai L:n mallisesti. Näin vältetään se, että saunassa istutaan kuin kanat orrella ja tuijotetaan yhtä seinää.

Saunassa on suosittu pitkään lasiovia. Myös seinä saunan ja pesutilan välissä saattaa olla kokonaan tai osittain lasia, mutta tämä ei välttämättä miellytä kaikkia yhteisessä saunassa.

– Suuntaus on kallistumassa siihen, että sauna ja pesuhuone ovat selkeästi eri tiloja. Saunaan halutaan oma saunomisen rauha, kuten suihkuunkin.

Kiuas on saunan sydän, ja se on tämän päivän trendin mukaan näyttävä.

– Kiukaassa on paljon kivimassaa, joka tuo hyvät löylyt. Jos kiuas upotetaan jalkalauteeseen, on syytä olla erityisen tarkkana sijoittelun kanssa, jotta siihen ei voi horjahtaa tai osua vahingossa. Tähän liittyen kiukaiden tuotekehitys on mennyt eteenpäin, ja markkinoilta löytyy kiukaita, joiden pinta ei ole polttavan kuuma kivipesää lukuun ottamatta, joten lauteet voi asetella vapaammin.

Saunassa on suosittu pitkään lasiovia. Myös seinä saunan ja pesutilan välissä saattaa olla kokonaan tai osittain lasia. Kuva: Vesa Voitto Sakari

Pesuhuoneessa laatan rinnalla puuta

Pesuhuoneen laattavalikoima on suuri ja niiden trendit vaihtelevat.

– Laattatrendeissä on menty laidasta laittaan. Jokunen vuosi sitten käytettiin paljon pieniä mosaiikkimaisia laattoja. Sen jälkeen mentiin tosi isoihin laattoihin. Nyt ollaan palaamassa ääripäistä keskivaiheille sekä kiiltävistä laatoista mattapintaisiin ja kuvioiltaan pehmeisiin laattoihin.

Tilan hahmottamista sekä siinä liikkumista helpottaa riittävä tummuusero lattia- ja seinälaatan välillä. Tämä on Mielosen mukaan hyvä ratkaisu yhteisiin saunatiloihin.

– Kontrastit ovat tarkoituksenmukaisia tilan hahmottamisen kannalta. Jos seinät ja lattiat ovat saman sävyiset, kulkuväylät eivät erotu selkeästi, ja liikkuminen esimerkiksi ilman silmälaseja hankaloituu.

Pesutiloissa pinnat ovat pääsääntöisesti laattaa, mutta nykyisin sen rinnalla käytetään myös puuta.

– Taloyhtiön pesuhuone on yleensä ollut aika kolkko, mutta nyt tuodaan kattopaneelien lisäksi puuta myös seinäpinnoille. Näin saadaan tilan tunnelma pehmeämmäksi ja miellyttävämmäksi.

Puumateriaaleissa on valinnanvaraa, niitä on erilaisin profiilein ja leveyksin. Tiina Mielonen mainitsee, että puun käyttö ei välttämättä ole vaikea ja kallis ratkaisu, vaan kyse enemmänkin oivalluksesta.

Kuva: Mikael Lindén

Saunahetki alkaa ja päättyy pukuhuoneessa

Siinä missä pukuhuoneet olivat ennen karuja ja riisuttuja, halutaan niihin tänä päivänä kodinomaisuutta.

– On hyvä, jos myös pukuhuone on toimiva ja viihtyisä. Se aloittaa ja lopettaa saunahetken, joten sillä on erityinen merkitys.

Pukuhuoneen kalustukseen on Mielosen mukaan paljon vaihtoehtoja. Nykyisin suosiossa ovat luonnonläheiset ja aidot materiaalit kuten rottinki.

Yhteisissä saunatiloissa on paras välttää voimakkaita tehosteita.

– Saunan täytyy kestää aikaa ja miellyttää monia käyttäjiä, mutta toisaalta tilat eivät saa olla tylsiä ja mitäänsanomattomia.  

– Saunassa tulee olla pehmeä ja mukava tunnelma, joka luo hyvän fiiliksen. Sen ei tarvitse olla mitään hienoa ja monimutkaista, vaan yksinkertaisia ja pieniä asioita, jotka puhuttelevat.

Yhteisen saunan arvostus nousussa

Kuopiolaisen Suunnittelutoimisto Hiili & Timantin tiloissa on ennen ollut yleinen sauna. Keskustelu kääntyykin asiakkaiden kanssa usein saunomiseen.

Taloyhtiösaunan suosion kasvaessa huoneistosaunalle ei tänä päivänä aseteta niin paljon painoarvoa kuin ennen.

– Uudisrakentamisessa on painetta neliöiden tehokkaaseen hyödyntämiseen ja koetaan, että niitä ei ole järkevää käyttää saunaan. Saunoja ei myöskään tehdä vanhoihin asuntoihin niin paljon kuin jokin aika sitten, jolloin sauna rakennettiin esimerkiksi vaatehuoneen paikalle.

Arvostus taloyhtiön saunaa kohtaan on tullut esille myös tilanteissa, kun Tiina Mielonen on stailannut asuntoja myyntikuntoon.

– Taloyhtiön sauna voi olla yksi tärkeistä myyntivalteista.

Taloyhtiön sauna voi olla myös erillinen saunarakennus, vaikka taloyhtiön rannassa. Näitä on muun muassa Kuopion Saaristokaupungin alueella. Joissakin tapauksissa on pystytty säästämään tontilla olemassa oleva vanha saunarakennus, joka on saunomiseen erityisen tunnelmallinen.

Myös uusia pihasaunoja rakennetaan paljon. Nämä ovat asukkaille tärkeitä juttuja, jotka antavat arkeen paljon iloa ja hyvää oloa.

Teksti: Irene Murtomäki