Saumaustyön osaajille näyttökokeet

Kuvalähde: Työtehoseura

Työtehoseuran keväällä 2017 aloittama saumaustyökorttikoulutus etenee: teoriakokeen läpäisseille saumaajille on järjestetty mahdollisuus näyttökokeisiin.

Uusi talotekniikka edellyttää tiiviitä rakenteita ja saumoja, jotta sisäilma pysyy terveellisenä. Vuotavat saumat aiheuttavat myös kosteusvaurioita ja rapauttavat talon rakenteita. Tietämättömyys vanhojen saumojen haittaaineista voi altistaa asukkaat, työntekijät ja ympäristön PCB:lle, lyijylle ja asbestille.

– Sisätilojen saumauksissa on käytetty paikoitellen jopa enemmän PCB- ja lyijypitoisia saumausmassoja kuin julkisivuissa. Saumausurakoitsijan ja hänen työntekijänsä pitää osata suojata työntekijät, asukkaat ja ympäristö haitta-aineilta, Suomen Saumausyhdistyksen kunniapuheenjohtaja Boris Panschin sanoo.

Panschinin mielestä on tärkeää, että saumaustyökortin saanut hallitsee hyvin sekä uudis- että uusintasaumaukset. Ammattitaitoisella saumaustyöllä voidaan välttää kosteus- ja betonivaurioita, sisäilmaongelmia sekä saada kustannussäästöjä, kun ulkokuoria ei tarvitse purkaa ennen aikojaan.

Uuden saumaustyökorttikoulutuksen teoriaosuuden on suorittanut 90 saumaustyöntekijää eri yrityksistä. Näyttökokeen läpäisi tammikuussa nelisenkymmentä teoriakokeen aiemmin suorittanutta saumaria. Saumaustyökortin myöntää teoriakokeen ja käytännön kokeen hyväksytyn suorituksen jälkeen TTS Työtehoseura.

– Näyttää siltä, että saumaustöiden tilaajat alkavat vaatia saumaustyöntekijöiltä saumaustyökorttia jo lähiaikoina. Valmistelemme saumauskoulutusta myös työnjohtajille, tilaajille ja isännöitsijöille, koska sitä on meiltä pyydetty, Työtehoseuran kouluttaja Mika Karkulahti sanoo.