Vuokra-asuntoja tarjoavan SATOn mukaan kaupunkiasuminen luo tarpeita helposti hankittaville palveluille, jotka voivat jopa sisältyä vuokraan. Yksi esimerkki on liikkuminen. SATO ja Whim-liikkumissovellusta kehittävä MaaS Global järjestävät asumisen ja liikkumisen pilotin pääkaupunkiseudulla.
SATOn mukaan kaupungistuminen kiihdyttää asumiseen liittyvien palveluiden tarvetta. Kaupunkiympäristön nopeatempoisuus ja erilaisten palveluiden käytön monipuolistuminen luovat tarpeen yhdistää palveluita kuluttajille vaivattomiksi kokonaisuuksiksi. SATOn toimitusjohtaja Saku Sipola visioi, että erilaiset palvelut voivat tulevaisuudessa jopa sisältyä vuokraan.
– Vuokra-asumiseen on luonteva yhdistää erilaisia kaupunkilaisten suosimia palveluita, liittyen esimerkiksi liikkumiseen tai päivittäistavaroihin. Se säästää asukkaalta merkittävästi aikaa ja vaivaa, Sipola sanoo.
MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen kertoo, että pilotin tarkoituksena on yhdessä tutkia ja synnyttää liikkumisen palveluita asumisen solmukohtiin eli luomaan eräänlaisia liikkumisen keskittymiä sinne missä asumisen ja liikkumisen tarpeet kohtaavat. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vuokra-auto voi löytyä jatkossa aivan kodin nurkilta Whim-liikkumispalvelun kautta.
– Asuminen ja liikkuminen ovat ihmisen perustarpeita. On sekä luontevaa että vallankumouksellista olla ensimmäisinä maailmassa yhdistämässä näitä palveluita. Yhteistyö SATOn ja asukkaiden kanssa mahdollistaa uuden ja entistä toimivamman palvelukokonaisuuden luomisen, ja tarjoaa sujuvampaa elämää asukkaille. Olemme innoissamme tästä mahdollisuudesta, ja odotamme myös kokeilun laajentumista jatkossa, Hietanen sanoo.
Pilottiin voi osallistua 28 SATOn talon asukkaita Helsingin Kalasatamasta ja Jätkäsaaresta, Espoon Niittymaasta sekä Vantaan Tikkurilasta, Hakunilasta, Maarinkunnaalta, Koivuhaasta ja Viertolasta. Pilotin ensimmäinen vaihe kestää kuusi kuukautta, jonka aikana pilottiin osallistuvat saavat alennuksen Whim-sovelluksen kausimaksusta kolmen tilausjakson ajan. Pilotin aikana järjestetään yhteinen työpaja, jossa selvitetään asukkaiden kokemuksia palvelun käytöstä. Palautetta ja toiveita kerätään myös verkkokyselyiden kautta koko pilottijakson ajan.
– Pilotin perusteella katsomme MaaS Globalin kanssa, miten yhteistyötä kehitetään. Uskon, että tulevien kuukausien aikana opimme asukkaittemme kanssa paljon paitsi liikkumisen palveluiden tarpeesta, myös muista asumiseen liitettävien palveluiden tarpeesta, Sipola summaa.