Satakunta energiatodistuksen laatijaa pätevöityi kesäkuussa

Ensimmäiset uuden energiatodistuslain mukaiset pätevyyskokeet tuottivat kesäkuussa 88 perustason pätevyyden omaavaa ja 12 ylemmän pätevyyden omaavaa energiatodistusten laatijaa.

Asumisen ja rahoittamisen kehittämiskeskus ARA:n rekisterissä on nyt yhteensä 1 199 perustason energiatodistuksen laatijaa ja 79 ylemmän pätevyyden omaavaa energiatodistusten laatijaa. Nämä ovat siis niiden toimijoiden määriä, jotka ovat pätevöityneet uuden lain mukaisten energiatodistusten laatimiseen.

ARAn kotisivulta löydät perustason ja ylemmän tason pätevöityneet energiatodistuksen laatijat sukunimen tai paikkakunnan mukaan. Tiedote energiatodistuksen uudistumisesta:

Ensimmäiset uuden lain mukaiset pätevyyskokeet pidettiin kesäkuussa

Energiatodistuksen laatijan pätevyyskokeeseen on peruskoulutusvaatimuksena rakentamis- tai talotekniikka-alan soveltuva teknikko- tai insinöörikoulutus. Vaatimuksesta voi anoa poikkeusta osoittamalla projektiasiakirjojen avulla kolmen vuoden kokemuksensa energiatehokkuuden kehittämisestä.

Ylemmän tason energiatodistuksen laatijan soveltuvaksi tekniikan alan tutkinnoksi katsotaan soveltuva rakennus-, talotekniikka- tai energiatekniikka-alan ammattikorkeakoulu-tutkinto tai näitä ylempi vastaava tutkinto taikka aikaisempi rakennusinsinöörin, rakennusarkkitehdin, lvi-, kone- tai sähköinsinöörin tutkinto.

Tutkinnon korvaavaksi työkokemukseksi voidaan hyväksyä perustason energiatodistuksen laatijapätevyys ja sitä täydentävä vähintään vuoden työkokemus rakennusten energiatehokkuuden laskennasta dynaamisella laskentamenetelmällä.

Pätevyyden toteavat jatkossakin ympäristöministeriön valtuuttamat tahot. Pätevyyden toteajia ovat tällä hetkellä Kiinteistöalan Koulutussäätiö sekä FISE ry.

Tätä ennen maassamme on ollut noin 800 perustason energiatodistusten laatijaa. Päteviä energiatodistuksen laatijoita tarvitaan kuitenkin lisää arviolta 1 000-2 000.

Todistus toimitettava ARAan

Asumisen ja rahoittamisen kehittämiskeskus ARA kokoaa rekisteriinsä kaikki uuden lain mukaiset energiatodistukset. Se on ohjeistanut tekijöitä toimimaan seuraavasti:

”Energiatodistuksen laatijan tulee toimittaa 1.6.2013 jälkeen laatimansa energiatodistus sähköpostiosoitteeseen energiatodistus@ara.fi. Energiatodistus tulee toimittaa mahdollisimman pian laatimisen jälkeen, allekirjoitettuna ja pdf-muodossa. Muista säilyttää energiatodistuksen laadinnassa käyttämäsi aineisto ja todistus vähintään 12 vuotta.”

Sanktioitakin voi tulla

Energiatodistus laaditaan nyt kaikille rakennuksille suunnitelma-asiakirjojen pohjalta. Todistuksen teettämättä jättäminen tai virheellisen todistuksen laatiminen johtaa huomautukseen, teettämisuhkaan ja toisella tekijällä teetetyn todistuksen kustannusten maksamiseen.

Energialuokka on oltava näkyvissä myynti- ja vuokrausilmoituksessa ja energiatodistuksen on oltava nähtävillä kohteen esittelyssä.

Vanhoja rakennuksia ja palvelurakennuksia koskevat siirtymäajat. Jos asunto-osakeyhtiöstä on laadittu energiatodistus ennen kesäkuun 1. päivää 2013, vanha todistus on voimassa 2014 loppuun asti.

 

1 Comment

 1. Kirjoitit:
  ”Päteviä energiatodistuksen laatijoita tarvitaan kuitenkin lisää arviolta 1 000-2 000.”

  Ihan aikuistenoikeasti tilanne on se, että juuri ketään ei kiinnosta. Yksityiset myyjät tietty välttelevät lisäkuluja ja kiinteistövälittäjät pyytävät myyjää kirjoittamaan kauppakirjaan, ettei energiatodistusta tarvita. Kiinteistövälittäjät saavat elantonsa provikasta joten jos lain kiertäminen avittaa myyntiä, niin kauppamies sitä sitten kiertää. Rehelliset käytettyjen autojen kauppiaat varmistavat, että ennen koeajoa asiakkaalla on kortti mutta kiinteistäkaupassa näiden paperien kanssa ei olla turhan tarkkoja.

  Olen tehnyt aktiivista myyntityötä jo kesäkuusta lähtien kohteena yksityismyyjät ja kiinteistövälittäjät. Tilanne on energiatodistusten laatijan kannalta surkea.

  Tämä laki on kuollut kun sitä ei valvota. Ainut valvonta mihin olen törmännyt on se, että Ara valvoo tehtyjen energiatodistusten oikeellisuutta.

  Joten mihin meitä energiatodistusten laatijoita tarvittaisiin vielä tuo 1000-2000 lisää?

Kommentointi on suljettu.