Sähkölä-näyttely tuo näkymättömän näkyväksi

Jaksaisitko tuottaa itse kännykkäsi akun sisältämän energiamäärän? Voiko kahvinkeittimesi tehdä kyberhyökkäyksen? Selviäisitkö sinä kolmen päivän sähkökatkosta?
Heurekan Sähkölä-näyttelyssä syvennytään älykkääseen sähköön ja sen lisääntyvään merkitykseen arjessamme. Näyttelyssä selviää muun muassa se, miten sähkö kulkee voimalasta kotiin, minkälainen on älykoti ja miten jokainen voi käyttää sähköä älykkäästi. Näyttelyssä pohditaan myös sitä, millaisen tietoturvariskin internetiin kytketyt sähkölaitteet voivat aiheuttaa.
– Näyttelyssä kävijälle avataan monia sähköön liittyviä maagisia ja näkymättömiä asioita, joista tavallinen sähkönkuluttaja ei välttämättä tiedä mitään. Näyttelyn tarkoituksena on saada kävijä ymmärtämään, miten suuri merkitys sähköllä on arkipäiväisessä elämässä, näyttelyn projektipäällikkö Sami Pihkala sanoo.

Näyttelyn pakohuoneessa selviydytään sähkökatkosta
Sähkölässä arjen sähköä ja sähkölaitteiden toimintaa käsitellään konkreettisen tekemisen avulla. Esimerkiksi Nosta sähköä -kohteella voi nostaa noin 370 kilon punnuksen köyden avulla kymmenen metrin korkeuteen. Kun punnuksen nostaa ylös asti, tekee työtä ja varastoi kymmenen wattituntia (Wh) energiaa, joka on saman verran kuin tehokkaan älypuhelimen akun energiamäärä täyteen ladattuna.
Näyttelyn pakohuoneessa voi testata nokkeluuttaan kolmen vuorokauden sähkökatkosta selviämisessä. Tehtävänä on ratkaista haasteita kolmessa erilaisessa miljöössä. Pakohuoneessa voi olla kerrallaan viisi ihmistä ja sen kesto on noin kymmenen minuuttia.

Sähkölä-näyttely on toteutettu osana Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n ja Heurekan monivuotista yhteistyöhanketta.