Koska sähköisellä asioinnilla ei saavuteta kaikkia kansalaisia, erilaisilla tukitoimilla on tarkoitus varmistaa kaikkien ihmisten asiointimahdollisuus.
Yksi keino sähköisen asioinnin tukemiseen ovat yhteispalvelupisteet, joiden kehittämisestä hallitus antaa esityksensä lokakuun aikana.
Tämä hanke liittyy siihen, että kansalaisten viranomaisasioinnissa on tarkoitus siirtyä paperikirjeiden sijaan käyttämään sähköistä postilaatikkoa. Näin hallitus on linjannut ja käynnistänyt asiaa koskevan lain valmistelun.
Sähköisen postilaatikon käyttöön on tarkoitus siirtyä vuonna 2018. Sen arvioidaan tuovan julkiselle hallinnolle merkittävät säästöt. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan esimerkiksi Kela ja Verohallinto käyttävät paperipostiin yhteensä lähes 25 miljoonaa euroa vuosittain.
Asiakkaiden näkökulmasta sähköinen postilaatikko tuo hyötyjä: – Sähköisessä maailmassa asiakirjat ovat kaikkialla saatavissa: kotona, työpaikalla, mökillä ja matkoilla. Sähköisessä viestinvälityksessä päätökset saavuttavat kansalaiset heti ajasta ja paikasta riippumatta, Vehviläinen sanoo.
Hän myös korostaa, sähköistä asiointia koskevassa laissa turvataan vaihtoehtoiset palvelumuodot niille, jotka eivät voi käyttää sähköisiä palveluita.
Sähköiseen postilaatikkoon siirtyminen on osa hallituksen digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihanketta, jonka tavoitteena on käyttäjälähtöiset ja ensisijaisesti digitaaliset palvelut.