Sään ääri-ilmiöt arjessamme

Kova myrsky rankkasateineen, kaupunkitulva tai piinaava helle saattaa tuntua Suomen olosuhteissa kaukaisilta asioilta. Ilmastomuutoksen myötä sään ääri-ilmiöihin on silti syytä varautua. Jokaisen olisi hyvä miettiä, miten toimisi, jos tulvavesi täyttäisi kadut tai läkähdyttävä kuumuus puskisi sisälle.Sään ja ilmaston aiheuttamiin häiriöihin, onnettomuuksiin ja vaaratilanteisiin varautumiseen herättelee pääkaupunkiseudulla toimiva HSY:n Ilmastoinfo.

– Tavoitteena on opastaa ja kannustaa asukkaita käytännön toimiin. Ennen kaikkea pyrimme vaikuttamaan ihmisten asenteisiin, Ilmastoinfon projektipäällikkö Mira Soini-Nordström kertoo.
– Ilmaston muuttuminen on jo tosiasia. Vuotuinen lämpötila on noussut, mikä lisää sään ääri-ilmiöitä. Yleinen ajatus on, että tämä ei meitä kosketa, koska toistaiseksi ei ole mitään isompaa tapahtunut.

– Tilanne voi kuitenkin muuttua. Silloin on hyvä, jos näitä asioita on miettinyt etukäteen. Ihmisiä ei tokikaan haluta pelotella. Päinvastoin tavoitteena on lisätä turvallisuuden tunnetta, kun tiedetään miten varautua ja miten toimia.

Rankkasadetulvat täyttävät kadut
Rankkasateen aiheuttamista tulvista on muutama esimerkki kuluneelta kesältä. Kadut täyttyvät hetkessä sadevedestä, koska viemärit eivät pysty sitä vetämään. Vettä nousee viemäreistä ylöspäin kaduille ja rakennuksiin. Lisäksi se löytää reittinsä kellareihin ja pohjakerroksiin.

– Tulvavedessä liikkumista tulee välttää. Veden joukossa voi olla monenlaisia esineitä, teräviäkin. Lisäksi viemärien kannet ovat voineet nousta pois paikaltaan. Tulvaveden virtaama voi myös olla niin kova, että se kaataa ihmisen.

Mira Soini-Nordström muistuttaa myös tulvaveden likaisuudesta ja se voi olla saastunutta. Näin ollen veden koskemista tulisi välttää, ja missään nimessä tulvaveteen ei kannata mennä uimaan. Tämäkin nähtiin Porissa, jota koetteli miesmuistiin pahin kaupunkitulva vuonna 2007.

On kyse sitten rankkasade- tai meritulvasta, on tulville herkillä alueilla syytä varautua niihin etukäteen, esimerkiksi suunnittelemalla omaisuuden suojaamista.
Tulvakartoista selviää, kuuluuko oma asuinympäristö tulvavaaravyöhykkeeseen. Taloyhtiöissä mahdollinen tulvariski tulee huomioida pelastussuunnitelmassa.

Myrskyllä paras pysytellä sisällä
Myrskyjen ja voimakkaiden tuulien aikaan on tärkeätä pysyä sisätiloissa eikä lähteä ulos ihmettelemään tai kuvaamaan.
– Voimakas tuuli voi irrottaa isojakin esineitä, kuten kattopeltejä. Niin ikään puita voi kaatua ja oksia lennellä. Silloin on paras olla vaaran välttämiseksi sisällä, samoin kovalla ukonilmalla, Soini-Nordström muistuttaa.
Helteellä verhot ikkunoiden eteen
Vaikka menneen kesän jälkeen ei uskoisi, niin myös kova helle voi koetella.
– Helteellä on tärkeätä nesteytys ja sään mukainen pukeutuminen. Kotona pidetään tuuletus päällä ja verhot kiinni, ettei auringonvalo pääse porottamaan suoraan sisälle. Illalla ja öiseen aikaan, jolloin on mahdollisesti viileämpää, voi tuulettaa. Tosin moni tietää kokemuksesta, että kerrostaloasunnon lämmetessä se ei hetkessä viilene.

Helteen, tulvan tai myrskyn koetellessa on hyvä uhrata muutama ajatus myös sille, että pärjäävätkö kaikki naapurit: ovatko heillä asiat hyvin.

Sähkökatkokseen syytä varautua
Oli kyse sitten mistä tahansa sään ääri-ilmiöstä, voi seurauksena oli sähkökatkos.
– Sähkökatkoa varten on hyvä pitää kotona niin sanottua selviytymispakkausta. Siihen kuuluu muun muassa kannellisia vesiastioita veden kuljetukseen ja varastointiin, taskulamppu paristoineen, ensiapupakkaus sekä muutaman päivän ruokavarasto. Patteriradio on hyvä, koska sen kautta kuulee viranomaistiedotukset ja -ohjeet, jos verkkoyhteydet ja sähköt menevät poikki.
Vesiastioita tarvitaan, koska veden tulo saattaa loppua. Astiat on hyvä täyttää vedellä ennen kuin tilanne on päällä.

Urbaanin selviytymisen päivä kiinnosti
Ilmastoinfo järjesti keväällä Helsingissä Urbaanin selviytymisen päivän. Projektipäällikkö Mira Soini-Nordströmin toteaa, että ajatuksena oli lisätä tietoisuutta ja muistuttaa sään ääri-ilmiöiden vaikutuksista arkeemme ja kuinka niihin voi varautua yksinkertaisin keinoin.
Urbaanin selviytymisen päivä osoitti kaupunkilaisten olevan kovasti kiinnostuneita säästä ja sen ääri-ilmiöistä. Ne herättävät paljon keskustelua ja huolta.
Päivään osallistuneet saivat muun muassa kokea tuulikoneessa, miltä tuntuu 20 metriä sekunnissa puhaltava tuuli. Tulvatilannetta tuotiin lähelle esittelemällä tuhannen kilon paaleja, joita käytetään tulvaveden torjunnassa. Lisäksi Suomen tulvista oli valokuvanäyttely.

Hellekontin koehenkilö oli päivän ajan 30 asteen lämpötilassa. Korkean lämpötilan vaikutusta hänen elimistöönsä mitattiin säännöllisesti. Tämäkin koe osoitti, että helle rasittaa elimistöä monin tavoin.

Myrskykonttiin oli rakennettu olohuone, jossa katsottiin uutista Tanskasta lähestyvästä myrskystä rankkasateineen. Yhtäkkiä se olikin oman talon päällä. Valot pimenivät ja myrsky tuli melkein sisälle saakka.
Urbaanin selviytymisen päivä tarjosi myös paljon muuta ohjelmaa ja tietoiskuja. Päivän järjestelyissä Ilmastoinfon kumppaneina oli koko joukko yhteistyötahoja.

Ilmastoinfo on osa HSY:tä ja sen toimintaa rahoittavat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten lisäksi Helen ja Helsingin seudun liikenne HSL. Ilmastoinfon pääteemoja ovat energiatehokkuus, ruoka, liikkuminen ja kuluttaminen.

Muutamia varautumisohjeita tulvan varalle
* Tutustu rakennuksen pelastussuunnitelmaan. Vähintään kolmen asunnon asuinrakennuksiin sekä useimpiin julkisiin tiloihin ja työpaikkatiloihin tulee laatia pelastussuunnitelma. Suunnitelman laatimisesta vastaa rakennuksen tai kohteen haltija tarvittaessa yhdessä toiminnanharjoittajien kanssa. Pelastussuunnitelmasta tulee käydä ilmi, mitä ohjeita asukkaille ja muille henkilöille on annettava onnettomuuksien välttämiseksi ja onnettomuus- ja vaaratilanteissa toimimiseksi.
* Hanki elintarvikkeita, juomavettä, ensiaputarvikkeita, pattereilla toimiva radio, taskulamppu, varaparistoja ja kumisaappaat. Lataa matkapuhelimet.
* Suunnittele mihin voisit rakentaa talon suojaksi tilapäisen penkereen esimerkiksi hiekkasäkeistä.
* Hanki pumppu tai varaa mahdollisuus sellaisen käyttämiseen, jotta voit tarvittaessa pumpata vettä suojapenkereen sisäpuolelta tai talon kellarista. Perehdy pumpun käyttöön.
* Tulvatilanteessa kuuntele tiedotuksia, hälytyksiä ja ohjeita (radiosta, kaiutinautosta, yleinen hälytysmerkki jne.) ja toimi niiden mukaan
* Jos on vaarana kellarin tulviminen, varmista että viemärin takaiskuventtiili on kunnossa ja varaa lisäksi muovia laitettavaksi kellarin lattian ritiläkaivon päälle ja sen päälle paino.
* Selvitä vaarassa olevat sähkölaitteet ja niiden suojaamismahdollisuudet (esimerkiksi öljypoltin).
* Siirrä vedeltä suojaan arvokas omaisuutesi ja haitalliset aineet, varaa autolle turvallinen paikka niin, ettei se haittaa pelastustoimintaa
* Varo virtaavaa tulvavettä – matalakin nopeasti virtaava vesi voi kaataa ihmisen.
* Varo veden mukana kulkevaa materiaalia.
* Älä aja veden peittämää tietä, varo tiessä olevia syöpymiä, siltoja ja viemäreitä, joiden kannet ovat nousseet pois paikaltaan.
* Tulvavesi voi olla saastunutta, pese kädet tarvittaessa

Teksti ja kuva: Irene Murtomäki
Artikkeli julkaistaan elokuussa ilmestyvässä Kiinteistöposti PääkaupunkiseutuExtrassa 6/2015

Lue myös Helsingin Valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmen näkemys, miten Helsingissä selvittäisiin esimerkiksi sähkökatkossa.