Robotit mukaan kouluopetukseen

Kymmenessä helsinkiläiskoulussa kokeillaan tänä vuonna, miten pieniä humanoidirobotteja voi hyödyntää opetuksessa. Ohjelmoitava Zora-robotti on 57 cm korkea ja sillä on ihmismäinen vartalo. Robottia ohjataan tabletlaitteen avulla.
Zora-robotteja kokeillaan kevään ja syksyn aikana Aurinkolahden, Hiidenkiven, Vuosaaren ja Itäkeskuksen peruskouluissa, Eläintarhan, Töölön ja Malminkartanon ala-asteen kouluissa, Alppilan yläasteen koulussa, Brändö lågstadieskolassa sekä Solakallion koulussa, joka on erityiskoulu.
– Robotin avulla voi oppia hauskalla tavalla ohjelmointia. Robotti on monipuolinen oppimisen työväline, ja oppilaat saavat näin monipuolista kokemusta robotiikasta ja robottien käytöstä arjessa, sanoo opetuspäällikkö Marjo Kyllönen.
Zora-robotti voidaan ohjelmoida tekemään erilaisia tehtäviä ja siihen on ohjelmoitu valmiiksi mm. matematiikkapelejä, taukovoimisteluliikkeitä ja kuullun ymmärtämisen harjoituksia.
Robotissa on sensoreita, puhesyntetisaattori, kaiuttimet ja kamera, joiden avulla se näkee, kuulee, liikkuu ja reagoi. Zora-robotit on alun perin kehitetty hoiva-alan tarpeisiin.

Aurinkolahden peruskoulussa innostuttiin robotista
Aurinkolahden peruskouluun saapui yksi Zora-robotti helmikuun alkupuolella. Rehtori Leena Sipponen kertoo, että oppilaat ja opettajat ovat ottaneet innostuneina robotin osaksi opetusta.
– Oppilaat ovat saaneet uutta intoa opiskeluun robotin ohjelmoimisen myötä. He ovat aktiivisesti ideoineet, mitä kaikkea Zoran kanssa voi tehdä. Meillä esimerkiksi 8.-luokkalaiset ohjelmoivat sen pitämään pieniä jumppatuokioita 2.-luokkalaisille, kertoo Leena Sipponen.