Rivitalon kattoremontissa palo-osastointi kuntoon

Vanhempien rivitalojen ongelma paloturvallisuuden kannalta on yhtenäinen yläpohja. Asuntokohtainen palo-osastointi voidaan toteuttaa jälkikäteen esimerkiksi kattoremontin yhteydessä. Näin tehtiin Koy Vähänkyrön Vuokratalojen Pläkkyrinkujan rivitaloissa, joihin rakennettiin uudet, aikaisempaa jyrkemmät harjakatot. Kattomuodon muuttuessa rakennuslupa edellytti palo-osastointia.

Rivitalojen katoista tehtiin aikaisempaa jyrkemmät. Kattomuodonmuutoksessa yläpohjaan rakennettiin palo-osastot.

Teksti ja kuvat: Irene Murtomäki

Vähänkyrön keskustassa sijaitsevat Pläkkyrin yksikerroksiset rivitalot ovat valmistuneet vuonna 1966. Kolmessa talossa on yhteensä 18 huoneistoa, jotka ovat kaksioita ja kolmioita.

Kattoremonttia alettiin suunnitella, kun viisikymmentä vuotta palvelleet saumapeltikatot olivat tulleet elinkaarensa päähän. Talot oli peruskorjattu vuosina 1993–1994, ja katot oli tuolloin huoltomaalattu.

Koy Vähänkyrön Vuokratalojen toimitusjohtaja Tapani Kivistö (oik.) ja suunnittelija Jukka Ulvinen ovat tyytyväisiä remontin lopputulokseen.

– Talojen alkuperäiset katot olivat loivia harjakattoja. Ne olivat jo niin huonossa kunnossa, että niiden kunnostaminen ja maalaaminen olisi ollut lyhytaikaista ensiapua. Näin ollen katot rakenteineen päätettiin laittaa kerralla kuntoon, Koy Vähänkyrön Vuokratalojen toimitusjohtaja Tapani Kivistö kertoo.

Kattoremontin suunnittelijana toimi rakennusarkkitehti Jukka Ulvinen.

– Kun remonttia alettiin suunnitella, oli ainoana vaihtoehtona kattojen uusiminen. Vanhat peltikatot olivat ruostuneet paikoin melkein puhki. Katoilla oli myös reikiä, joiden paikkaaminen olisi ollut hankalaa, hän kertoo.

Lisäksi kattojen yläpohjat olivat matalia, ja niistä puuttui 1960-luvun rakennustavan mukaisesti osastointi. Ja eristeet olivat nähneet aikoja sitten parhaat päivänsä.

Mutkia remontin toteuttamiseen toi valvojan löytäminen.

– Kohteeseen oli hankala saada valvojaa. Onneksi meitä loppujen lopuksi onnisti ja valvojaksi saatiin rakennusinsinööri Pekka Panttila, Kivistö toteaa.

Katemateriaali on tummaa saumapeltiä, kuten oli vanhakin katto.

Paloturvallisuus koheni

Pläkkyrin rivitalojen katot rakennettiin täysin uusiksi alapaarteita myöten. Harjakattoja korotettiin merkittävästi ja yläpohjiin tehtiin huoneistokohtaiset osastoinnit.

– Palo-osastointi rakennettiin huoneistojen väliseinien kohdalle kattoristikon kylkeen. Osastointiin käytettiin kipsilevyä, jonka paloluokka on EI30, Jukka Ulvinen kertoo.

Kipsilevyn ja vesikatteen välit tiivistettiin polyuretaanilla. Näin kuuma savu ei palon sattuessa pääse kiertämään levyä mistään kohdasta eikä levittämään paloa.

Yläpohjan levyihin asennettiin sulkeutuvat läpimenoluukut, joiden kautta pääsee kulkemaan läpi talon. Tämä on tarpeen paitsi huollon kannalta myös mahdollisessa palotilanteessa.

– Yläpohjissa on kulkusillat ja reilusti tilaa, joten siellä pystyy liikkumaan kävellen, kun se ennen oli mahdotonta. Talojen molempiin päätyihin asennettiin ikkunat, joista sopii kunnolla menemään sisälle, Kivistö kertoo.

Paloturvallisuuden lisäksi myös talojen energiatehokkuus kasvoi. Lämmöneristystä lisättiin asentamalla uutta villaa parikymmentä senttiä.

Huoneistoihin asennettiin uudet poistoilmaputket, jotka kulkevat välipohjan kautta katolle. Uudet putket ovat metallia.

Katolle asennettiin ajanmukaiset lumiesteet, vesikourut ja syöksytorvet.

Katon vesikatteena on musta saumapelti. Lumiesteet varmistavat sen, etteivät lumi ja jää putoa kenenkään niskaan.

Uusi katto suojaa julkisivuja sateelta aikaisempaa paremmin. Siitä pitävät huolen räystäät, jotka ovat pidemmät kuin vanhassa katossa.

C-talon katolta purettiin vanha savupiippu. Se oli jäänne niiltä ajoilta, kun taloilla oli ennen kaukolämpöä oma lämmitysjärjestelmä.

Pläkkyrin rivitalojen kattoremontti tehtiin keväällä 2017. Urakoitsijana toimi Rakennusliike Jari Iso-Oja Oy.

Tapani Kivistö kertoo, että remontin etenemistä hankaloitti erittäin sateinen sää.

– Vettä tuli kaikissa olomuodoissa. Urakoitsijan kanssa oli kuitenkin sovittu, että töitä ei sateella tehdä, joten sillä ei lopputulokseen ollut vaikutusta. Myös materiaalien säilytyksestä ja suojauksesta huolehdittiin hyvin.

Remontti kannatti

Tapani Kivistö on noin 200 000 euroa maksaneeseen kattoremonttiin tyytyväinen.

– Paloturvallisuus ja energiatehokkuus ovat ykkösjuttuja. Lisäksi kattojen tuulettuvuus ja huollettavuus paranivat huomattavasti. Myös keskeisellä paikalla sijaitsevien talojen ulkonäkö koheni kertaheitolla, Kivistö sanoo.

Samaa mieltä on suunnittelija Jukka Ulvinen.

– Kattoremontin myötä alueelle saatiin ryhdikäs ilme. Remontti kannatti muutenkin toteuttaa, sillä betonirunkoiset talot on hyvin tehty ja niiden ulkoseinäelementit ovat kestäviä. Kun katot saatiin kuntoon, taloille voi odottaa pitkää ikää.

Remontin jälkeen asukkaille tehtiin kysely, jonka mukaan myös he ovat siihen tyytyväisiä. Yksi ilonaihe on, että katoilla eivät hiiret enää mellasta.

Pläkkyrinkujan rivitalojen remontointi jatkui tänä kesänä. Piha-alue laitettiin laatoituksineen, leikkialueineen, istutuksineen ja parkkipaikkoineen uuteen kuosiin. Samalla taloihin vedettiin laajakaistayhteys. Seuraavaksi on vuorossa julkisivujen maalaus sekä ikkunoiden huolto ja ovien uusiminen. Ne työt on aikataulutettu ensi vuodelle.