Remontti-ilmoituskin on muistettava

Heinäkuusta alkaen osakkaankin on ilmoitettava tehdessään remonttia huoneistossaan, unohtaa ei pidä myöskään ilmoittamisvelvollisuutta taloyhtiötä kohtaan.

Asunto-osakeyhtiölaki toi tullessaan muutama vuosi sitten asunto-osakkaalle velvollisuuden ilmoittaa taloyhtiölle huoneistossaan tehtävistä remonteista, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.

Ilmoitus on tehtävä kirjallisena ja se käsitellään, kuten taloyhtiössä ja isännöitsijätoimiston kanssa on päätetty. Monissa isännöintiyrityksissä yritysten kotisivulta löytyy tarvittava lomake ilmoituksen tekemistä varten.

Ilmoittamista koskevan oppaan mukaan näistä remonteista on ilmoitettava aina: kun asennetaan parketti muovimaton tilalle; remontoidaan wc:tä tai kylpyhuonetta; remontoidaan, rakennetaan tai poistetaan sauna; vaihdetaan keittiön allaskaapit; asennetaan pesukone tai astianpesukone, mutta vain silloin, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta; vaihdetaan hana tai wc-istuin tai irroitetaan hana sekä muut veden katkaisemista edellyttävät työt.

Lisäksi asennettaessa tai poistettaessa kiinteitä sähköjohtoja tai asennetaan, muutetaan tai poistetaan viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyviä laitteita.

Lämmitysjärjestelmään kuuluvan lämmityspatterin tai lattialämmityksen, integroidun lieden, liesikuvun tai ilmanvaihtoon kytketyn liesituulettimen asentamisesta on tehtävä ilmoitus, kuten lämminvesivaraajankin asentamisesta.

Ilmoitus on tehtävä myös silloin, kun parvekkeen lattian pinnoite vaihdetaan, koska se saattaa vaikuttaa vesieristykseen, tehdään muutoksia kantaviin väliseiniin, tehdään muutoksia ulko-oviin, kuten asennetaan ovisilmä tai turvalukko, ja kun puretaan, siirretään tai rakennetaan uusia väliseiniä, jos seinien sisällä kulkee sähkö- ynnä muita johtoja.

Ohjeiden mukaan on myös syytä tarkistaa oman yhtiön käytäntö ilmoittamisesta, jos vaihtaa asunnon lattia-, seinä- tai kattomateriaalit, koska ne voivat vaikuttaa ääneneritykseen. Tai vaihdetaan ilmanvaihtojärjestelmään kuuluva lielituuletin.

Rajanvedon selventämiseksi

Epäselvyyksien välttämiseksi ja rajanvedon selventämiseksi ohjeisiin laadittiin myös esimerkkejä niistä remonteista, joista ei tarvitse yhtiölle ilmoittaa:

Tällaisia ovat tapetointi ja maalaus tai taulujen kiinnittäminen. Keittiön yläkaappien vaihtamisesta ei tarvitse ilmoittaa, jos se ei vaikuta ilmanvaihtokanaviin. Kun pesu- ja astianpesukoneella on jo liitännät olemassa, uusien koneiden vaihtamisesta ei tarvitse ilmoittaa.

Jos huonekorkeutta halutaan laskea, eikä se vaikuta ilmanvaihtokanaviin tai sähköjohtoihin, remontin voi tehdä ilman ilmoitusta.

Jos poistaa tai rakentaa esimerkiksi eteiskaapistoja tai vaatekaapistoja eli tämäntyyppisiä kiinteitä rakenteita, niistä ei tarvitse ilmoittaa.

Kun asennetaan, muutetaan tai poistetaan muiden kuin viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyviä laitteita, ilmoitusta ei tarvita. Samoin jää-, pakastin- tai viileäkaapin, mikroaaltouunin tai liesituulettimen, joka toimii aktiivihiilellä, eikä kuulu ilmanvaihtojärjestelmään, asentamisesta ei tarvitse ilmoittaa.

Myös väliovet voi poistaa ja vanha parkettilattia vaihtau uuteen samantyyppiseen parkettilattiaan eivät vaadi ilmoitusta.

****************

Remontti-ilmoituksen tekemisvelvollisuudesta muistuttelimme siinä yhteydessä, kun kerroimme, miten verottaja tulee vaatimaan heinäkuun jälkeen myös osakkailta tietoja heidän remonteistaan, kun ne ylittävät 15 000 euroa. Lue lisää Verottaja haluaa urakkatiedot taloyhtiöiden remonteista

Artikkelit julkaistu joulukuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti PääkaupunkiseutuExtrassa 10/2013.