Osakas tai asukas tekee huoneistoremonttia – mitä tehdään jätteille? Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on laatinut remontoijan jäteoppaan, jossa kerrotaan hyvistä toimintatavoista ja pääkaupunkiseudulta vastaanottopisteet, joissa otetaan vastaan remonttijätteitä.
Oppaasta on tehty sekä sähköinen, että painettu versio, joten isännöitsijä voi helposti jakaa opasta esimerkiksi vastatessaan osakkaan tai asukkaan remontointilupaan. Tai sitten isännöitsijä toimittaa sen remontintekijälle käydessään valvontakäynnillä. Opas soveltuu myös urakoitsijoille, jotka vievät jätteet mukanaan.
Käytännön vinkkejä
Vähemmän remonttijätettä, vähemmän vaivaa –otsikon alta löytyy vinkki: säästyt itse purkamisen vaivalta, kun laitat ilmoitukseen ”saa hakea, kun itse purkaa”. Vinkki liittyy siihen, miten kannattaa laittaa vanhat kalusteet ja materiaalit kiertoon ilmoittamalla niistä talon ilmoitustaululla, netissä myynti- ja lahjoituspalstoilla.
Suunnittele hyvin, valitse harkiten –otsikon alta ohjeistetaan esimerkiksi hankkimaan uusia materiaaleja vain sen verran kuin tarvitaan, valmiiksi sopivan kokoisiksi mitattuina ja selvitä materiaalien palautusmahdollisuudet.
”Noudata huolellisen työn periaatetta: mieti ensin, mittaa kahdesti, leikkaa kerran!”
Hakukone auttaa määrittelemään jätteen lajin
Ohje muistuttaa myös siitä, että remonttijätteet kannattaa lajitella, koska jätekuorman hinta määräytyy sen mukaan, sisältääkö se hyödynnettävää jätettä vai sekajätettä. Oppaasta löytyy myös lajittelua helpottava listaus.
Lisäapua lajitteluun löytyy HSY:n verkkosivulta, jossa on myös hakukone. Hakukone kertoo esimerkiksi, mitä jätettä on liisteri, laasti ja parketti ja sen jälkeen tiedät, minne ne pitää toimittaa.
Kaikkein tärkein viesti osakkaan ja asukkaan kannalta kuitenkin, että nykyisen asunto-osakeyhtiölain mukaan rakenteisiin tai naapurihuoneistoihin vaikuttavia remontteja ei saa aloittaa ilman taloyhtiön lupaa. Oikeastaan vain tapetoinnit ja maalaukset voi tehdä ilmoittamatta niistä taloyhtiöille.