Rakentamisen homeongelmille stoppi

Homevapaa rakentaminen, homehtumattomat rakenteet ja homeongelmien ehkäiseminen tulevaisuudessa on suomalaisten terveyden ja elämänlaadun kannalta ratkaisevan tärkeää.  Tätä tavoitetta lähtee tukemaan lokakuussa perustettu yhdistys Rakenneturvallisuus ry.

– Homeen aiheuttamia terveydellisiä ja taloudellisia haittoja ei ole viime vuosina onnistuttu vähentämään ja valitettavasti myös uusia kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia syntyy. Me lähdemme nyt aktiivisesti edistämään homevapaata rakentamista ja tavoittelemaan terveempää ympäristöä, linjaa Rakenneturvallisuus ry:n puheenjohtaja Ilkka Pohjoismäki.

Rakenneturvallisuus ry:n viesti on, että avain homevapaaseen rakentamiseen on oikeanlaisten eristeiden käyttö ja objektiivisen tiedon lisääminen rakentajien keskuudessa.
-Rakentamisen laatu ja ongelmien välttäminen on kaikkien alan toimijoiden yhteinen tavoite. Homehtumattomat muovieristeet ovat viime vuosina yleistyneet nopeasti Suomessakin juuri sitä syystä, että oikeanlaisilla lämmöneristevalinnoilla voidaan tutkitusti välttää ja estää homeongelmat, Pohjoismäki sanoo,

Nollaenergiatalo on jo tätä päivää
Muita Rakenneturvallisuus ry:n toiminnan avainteemoja ovat  rakentamisen energiatehokkuuden lisääminen ja  paloturvallisuus. Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi ja EU:n ilmastotavoitteet pakottavat rakentamisen jatkossa entistä energiatehokkaampaan suuntaan. Yhdistys haluaa toiminnallaan olla mukana toteuttamassa turvallisia, terveellisiä ja energiatehokkaita rakennuksia Suomeen jo ennen tavoitevuotta 2020.
– Haluamme oikaista näkemyksiä siitä, että energiatehokkuuden vaatimusten kiristyminen jotenkin vaikeuttaisi rakentamista. Oikeilla  valinnoilla voidaan helposti pystyttää nollaenergiarakentamisen edellyttämiä rakennuksia tinkimättä kosteusteknisestä turvallisuudesta tai paloturvallisuudesta, Ilkka Pohjoismäki sanoo.
Rakenneturvallisuus ry aikoo myös työskennellä sen eteen, että jatkossa alan toimijat puhaltaisivat tehokkaammin yhteen hiileen ja tutkimuksen avulla aktiivisesti kehittäisivät alaa. Yhdistyksen suunnitelmissa on paitsi tutkimus, myös tiedotus- ja koulutustoiminta sekä aloitteet päättäjien suuntaan.

Lisätiedot: Puheenjohtaja Ilkka Pohjoismäki, Rakenneturvallisuus ry