Asuntomarkkinoilla monissa tapauksissa ostajalle olisi kannattavampi vaihtoehto ostaa pintaremontin tarpeessa oleva asunto ja teettää remontti itse, mutta remontin rahoittamisen mahdottomuus siirtää kysynnän muuttovalmiisiin asuntoihin.
– Pankkisääntelyn tiukentumisen myötä remontointiin asunnon oston yhteydessä on hankalampi saada rahoitusta, toteaa Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.
Omarahaosuuden tiukentuneet vaatimukset ovat käytännössä johtaneet siihen, että ostajan säästössä olevat varat kuluvat täysin kauppahintaan, eikä tarpeellisiin remontteihin jää varoja.
Tällöin esimerkiksi 150 000 euron asunto, joka tarvitsisi 15 000 euron kylpyhuoneremontin, jää ostamatta ja päädytään ostamaan 170 000 euron kohde, jossa kylpyhuoneremonttia ei tarvita ainakaan seuraavan viiden vuoden aikana.
Syynä on se, että lainan järjestäminen 170 000 euron muuttovalmiiseen asuntoon on helpompaa kuin 150 000 euron remontoitavaan asuntoon.
Samanlainen suuntaus on havaittavissa niin käytettyjen asuntojen kuin vanhojen omakotitalojen kaupassa.
– Uutisten hehkuttaessa asuntomarkkinoiden hiomattomia timantteja on remontoimattomaan asuntoon sijoittaminen mahdotonta etenkin pienituloiselle ostajalle. Moni päätyykin pakosta ostamaan suhteessa kalliimman asunnon, koska remonttiraha ei löydy valmiina omasta pussista, Anttila-Kangas harmittelee.
Kysynnän painopisteen kohdistuessa muuttovalmiisiin asuntoihin kehittyy tällaisiin kohteisiin entistä suurempi ostopaine, mikä vääjäämättä nostaa niiden hintoja suhteettomasti.
– Yhteiskunnan edun mukaista olisi pyrkiä pitämään myös edullisemmat, mutta remontin tarpeessa olevat asunnot mukana markkinoilla, Anttila-Kangas toteaa.
– Finanssialalle ei tule asettaa lisävaatimuksia, jotka edistävät asuntomarkkinoiden eriytymistä, vaan purkaa tai järkevöittää nykyistä sääntelyä, toteaa Anttila-Kangas ja jatkaa:
– Pitää muistaa kotitalouksien teettämien remonttien työllistävä vaikutus niin remontteja tarjoavissa yrityksissä kuin rautakaupoissa. Tässä olisi helppo tapa edistää kohtuuhintaista asumista sekä tukea työllistymistä ja sitä kautta kasvua.
Finanssialan Keskusliitto on julkaissut avoimen kirjeen Juha Sipilälle ja muille hallitusneuvottelijoille. Kirjeessä muistutetaan tulevaa hallitusta ylisääntelyn vaaroista ja otetaan esille esimerkiksi se, ettei Suomessa tarvita EU-sääntelyä tiukempia vaatimuksia finanssialalle. SKVL allekirjoittaa kirjeen sanoman, tällä hetkellä kasvua tuetaan parhaiten laittamalla lisäsääntelylle stoppi.