Putkiremonttipäiväkirja

Uusmaalaisessa taloyhtiössä edetään kohti onnistunutta putkiremonttia mutta ei aina suorinta tietä.

Tämä se on, tästä ei asunto parane. Aivan sama, vaikka tiedossa on heti ikkunaremontti ja kohta linjasaneeraus, me otamme tämän.

Ikkunaremontti tuli ja eteni suunnitellusti: tiiveys parani parissa päivässä, vaikka rakennuksen ulkonäkö kyllä kärsi, kun tiikistä siirryttiin valkoiseksi maalattuun puuhun ja alumiiniin.

Putkiremonttikin mennee yhtä näppärästi, kun aika monessa asunnossa on äskettäin kunnostetut märkätilat, joissa on normin mukaan tehdyt kosteuseristykset ja uudet käyttövesiputket pintavetoina.

Viemärin sukitus on varmaan vahvoilla, kun korjausmenetelmää mietitään.

Sukitus tarkoittaisi lyhytaikaista remonttia – ei ehkä tarvitsisi edes lähteä evakkoon.

Helmikuussa 2017

Yhtiökokous totesi, että ikkunaremontista syntyi lainaa taloyhtiölle, mutta nyt on silti lähdettävä rohkeasti kohti vähän suurempaa savottaa. Hallitus sai luvan lähteä kokoamaan linjasaneerauksen hankeselvitystä.

Kokouksessa ja sen papereissa puhuttiin sekaisin ja yhtäaikaa hankesuunnitelmasta, hankeselvityksestä ja hankeohjelmasta. Eiväthän ne samaa tarkoita, mutta ajatus oli sama: selvitetään tilanne talossa ja yksittäisissä asunnoissa ja päätetään sen jälkeen remontin laajuudesta ja menetelmästä.

Hallitus lupasi palata asiaan, kun työ on edennyt.

Syyskuussa 2017

Taloyhtiön saunan penkeillä istuttiin hikisinä reisi reidessä ja sylityksin: hankeselvityksen infoon tulivat kuuntelemaan kaikki osakkaat ja monet vuokralaisetkin. Tiedonjano taisi yllättää tilan varaajan.

Hallitus ja hankeselvitystä tekemään palkattu insinööri olivat vahvasti perinteisen putkiremontin kannalla: uudet vesi- ja viemäriputket asennetaan entisten paikalle. Sukituksesta todettiin, että jos sukitetaan, kylpyhuonetta ei voi korjata.

”Eihän se ole totta.”

”On se. Kylpyhuoneen korjaus tarkoittaa, että viemärin ja lattiakaivon paikkoja muutetaan osakkaan halun mukaisiksi. Sitä ei voi tehdä, jos viemärit ja lattiakaivot jäävät entisille paikoilleen.”

”Meillä on aika pienet kylpyhuoneet. Viemärin ja lattiakaivon paikkoja ei voi muuttaa kovin paljon. Onko rakenteiden rikkominen silloin järkevä toimenpide?”

Hallitus totesi, että vaikka tässä infotilaisuudessa ei esitelty eri vaihtoehtoja remontin laajuudelle ja menetelmälle, hallitus on keskustellut vaihtoehdoista kokouksissaan ja hankeselvitystä tehnyt insinööri on hyvin kokenut linjasaneerausten asiantuntija.

Linjasaneerauksen lisäksi halutaan tehdä sähköremontti. Sen nousuja varten porraskäytäviin tulee koteloinnit. Se hyväksyttiin, vaikka sukitukseen kuuluvia käyttövesiputkien pintavetoja ja niiden kotelointeja porraskäytävissä pidettiin rumana ja siksi huonona ratkaisuna.

Hallitus lupasi palata asiaan, kun työ on edennyt.