Ehdotus ja vastaehdotus

Suunnittelun ja urakoinnin sisältävä, putkien nousuelementteihin perustuva tarjous on hallituksen mielissä lyönyt laudalta aiemmin kannatetun perinteisen linjasaneerauksen. Asia tuodaan päätettäväksi varsinaiseen yhtiökokoukseen, mutta lisättynä muilla töillä ja reippaalla varautumisella annetun urakkahinnan nousuun, vaikka urakan tarjoaja lupasi, että hinnassa ja aikataulussa pysytään.

Helmikuussa 2018

Varsinaisessa yhtiökokouksessa piti olla tarkkana. Urakoitsijaehdokas oli aikaisemmin pidetyssä infossa kertonut, että linjasaneeraus heidän mallillaan maksaa 877 000 euroa eli noin 800 euroa neliötä kohden. Pakettiin kuuluu muun muassa uudet vesi- ja viemärilinjat elementtiin asennettuina, lämmönsiirtimen uusiminen, lämpöverkoston säätö ja tasapainotus, iv-hormien nuohous, vesikalusteiden uusiminen kylpyhuoneissa ja keittiöissä, kylpyhuoneisiin uudet rakenteet ja pinnat. Paketti tuntui riittävän osakkaille. Keittiöitä ei uusita, mutta uusiminen on mahdollista tilata osakkaan lisätyönä.

Hallitus kuitenkin ehdotti yhtiökokoukselle urakoitsijan tarjouksen päälle optiotöinä muutoksia varastokomeroihin, pesutupaan, lämmönjakohuoneeseen ja porrashuoneeseen sekä salaojituksen uusimista 90 000 eurolla. Projektinjohtoon ja valvontaan varattaisiin 45 000 euroa. Kaikkine lakisääteisine kuluineen sekä hallituksen ennakoimine kahdeksan prosentin budjettiylityksineen 800 eurosta tulisikin 1100 euroa neliötä kohden.

Vastaehdotus oli valmiina: ei salaojaremonttia, koska hulevesijärjestelmä on uusittu viisi vuotta sitten, ei varastokomeroiden muutoksia, ei pesutuvan remonttia. Lämmönjakohuoneen uusiminen ja porraskäytävän kunnostus maalaamalla olisi ok. Vastaehdotuksen tekijät muistuttivat, että pari vuotta sitten valmistui ikkunaremontti, ja se on vielä osittain maksamatta. Lisäksi on luvassa roima korotus tontin vuokraan. Vastikkeesta uhkaa tulla kohtuuton.

Vastaehdotuksen mukaan toimimalla hinnaksi tulisi 980 euroa neliöltä. Jos taloyhtiö myisi omistamansa asunnon remontin jälkeen ja käyttäisi rahat linjasaneerauksen rahoitukseen, remontin hinnaksi jäisi 861 euroa neliöltä.

Kokoustilasta kuului myönteistä porinaa. Kaikki olivat vastaehdotuksen kannalla. Kannatuspuheenvuoroja kuului hallituksenkin rivistä. Ehkä kaikki ei mennyt kokousjuridiikan mukaan, mutta päätökseksi kirjattiin hallituksen esitykseen kokouksen aikana tehty vastaehdotus.

Urakoitsija kiitti ja lähti hoitamaan luvat ja suunnittelut kuntoon. Toukokuussa kuullaan remontin aikataulu, johon on kuulemma lupa luottaa kuin suomalaiseen peruskallioon.