Lähes vuosi on menty kohti perinteistä putkiremonttia, mutta käytyään läpi matkan varrella karttuneita tietoja ja tarjouksia taloyhtiön hallitus toteaa, että yhdeltä yritykseltä saatu suunnittelun ja urakoinnin sisältävä ja putkien nousuelementteihin perustuva tarjous on hyvä. Urakoitsija lupaa, että hinta ei työn edetessä nouse, vaan he kantavat riskit mahdollisista yllätyksistä. Hallitus pitää urakoitsijaa luotettavana ja tarjottua noin puolen vuoden aikataulua nopeana. Lisäksi urakoitsija antaa tavallista pidemmän viiden vuoden takuun työlleen.
Tammikuussa 2018
Taloyhtiön hallituksella on syksyn ylimääräisen yhtiökokouksen antama lupa hankkia suunnittelu perinteiselle putkiremontille, jonka yhteydessä uusitaan myös sähköt. Hallitus ei voi päättää tarjouksesta, joka sisältää yhden sopimuksen alla suunnittelun ja urakoinnin, ja siksi järjestetään info-tilaisuus, jossa urakoitsija pääsee kertomaan tarkemmin suunnittelun ja urakoinnin sisältävästä ST-mallista. Jos malli kiinnostaa osakkaita, asiasta päätetään kevään yhtiökokouksessa.
Helmikuussa 2018
ST-urakoitsija saa info-tilaisuuteen tulleet luottavaiselle mielelle. Tarjolla on yksi sopimus ja kiinteä hinta. Kun urakoitsijan kanssa päästäisiin sopimukseen, valmistelevat työt voisivat alkaa nopeasti eikä suunnittelu veisi puolta vuotta vaan muutaman kuukauden ja siinäajassa saataisiin rakennuslupakin. Jos edetään reippaasti, työt voisivat alkaa elokuussa 2018 ja valmista olisi jouluksi. Kustannussäästöjäkin luvataan verrattuna remontteihin, joissa suunnittelu ja toteutus ovat erillään. Urakoitsija toteaa, että taloyhtiöltä saatujen taustatietojen ja kohteessa käymisen perusteella esitetyn kaltainen linjasaneeraus ja sähköremontti maksavat 876 909 euroa, hieman alle 900 euroa neliötä kohden. Eikä muuta.
Urakoitsijan poistuttua infosta keskustellaan ja todetaan, että saadun tiedon pohjalta hallitus voi ottaa asiasta päättämisen yhtiökokouksen asialistalle.
Kun kutsu varsinaiseen yhtiökokoukseen tulee, hallitus on mätkäissyt linjasaneerauksen jatkoksi monenlaisia optiohommia (”kun nyt kerran remontoimaan aletaan”) sekä 170 000 euroa optioiden ja lisätöiden kustannuksiin (”kun niitä on aina ennenkin tullut”). 900 eurosta tuli 1100 euroa neliöltä, ja siinä on suuri riski, että kaikki varatut eurot menevät. Kansa älähtää somessa: urakoitsijahan lupasi, ettei laskutettavaa lisätyötä tule, eikä taloyhtiöllä ole varaa optiohommiin. Osakkaiden matemaatikko lupaa laskea vastaehdotuksen yhtiökokousta varten.
Vastarintaliikettä mietityttää, millaisin koukeroin yhtiökokouksen päätökset voidaan tehdä. Onko hallituksen ylisuuri ehdotus sellainen, joka pitää ottaa tai jättää? Ja jos vastaehdotus ei ole kokouskutsussa, voiko siitä päättää mitään?