Putkiremontit käynnistyvät nihkeästi

Putkiremontit, jotka ovat taloyhtiöille välttämättömiä, jäävät tekemättä tai niiden toteuttamista jarruttavat epävarma taloustilanne, tärkeiden tukien loppuminen sekä pankkien varovaisuus ja marginaalien nosto.

Näin arvioi LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä alan tuoreessa suhdannebarometrissa.

Talotekniikan LVI-asennusyritykset ennustavat rakentamisen laskusuunnan pysähtyvän tänä vuonna. Putkiremontit ja niiden tarve ja kysyntä kasvavat edelleen, ja uudisrakentamisen alamäen odotetaan loivenevan syksyllä.

Uudisrakentamisen osuus LVI-asennusyritysten liikevaihdosta on lähes 40 %.  Nykytilaa kuvataan kehnoksi ja puolen vuoden tähtäimellä on odotettavissa vain lievää kohennusta. Korjausrakentamisen hyvän vauhdin uskotaan kiihtyvän vielä jonkin verran syksyyn mennessä. Tosin heikko talouskasvu on vähentänyt rohkeutta muiden kuin asuinrakennusten korjaamiseen.

− Taloyhtiöiden välttämättömien putkiremonttien käynnistämistä jarruttavat epävarma taloustilanne, tärkeiden tukien loppuminen sekä pankkien varovaisuus ja marginaalien nosto, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä arvioi.

Yritykset arvioivat, että vuodesta tulee taloudellisesti tiukka. Kustannukset nousevat, mutta niitä ei pystytä siirtämään hintoihin. Kapasiteetin vapautuminen on johtanut kiristyvään kilpailuun ja hintojen laskuun. Kyselyyn vastanneet ilmoittivat tehtyjen ja tarjottujen urakkahintojensa pudonneen viime syksystä 5 %.

− Kieltämättä nyt on ostajan markkina. Urakoitsijoiden ei kuitenkaan kannata ottaa työllistämistöitä, eikä lähteä talkoisiin työmaille, Syrjälä sanoo.

LVI-alan tilauskanta ja työllisyystilanne ovat melko hyvät: tilauskantaa riittää runsaaksi neljäksi kuukaudeksi ja tällä hetkellä lomautettuna on vain 5 % työvoimasta. Vaikka yritykset arvioivat vähentävänsä lähiaikoina henkilöstöään, pätevästä työnjohdosta on pysyvä pula. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n maaliskuussa 2013 toteuttamaan suhdannekyselyyn vastasi 81 jäsenyritystä, jotka työllistävät lähes 5 900 LVI-ammattilaista.