Vuoto vesikalusteessa ei aina tarkoita rakennusta vaurioittavaa katastrofia. Vesivuoto saattaa olla pieni ja huomaamaton, esimerkiksi vuotava wc-istuin. Siitä voi kuitenkin aiheutua yllättävän suuria ja täysin turhia kustannuksia, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU muistuttaa.

Suoraan viemäriin ohjautuva vuoto jää usein huomaamatta tai sitä ei pidetä merkittävänä asiana, eikä siihen reagoida nopeasti.
– Viattoman oloinen vuoto wc-istuimessa voi kuluttaa vettä jopa 33 000 litraa kuukaudessa, vuotava hana 1200 litraa kuukaudessa. Yhtä hyvin asukas voisi pudotella satalappusia pöntöstä alas, sillä vuotavien vesikalusteiden tuoma lisämaksu vesilaskuun vuositasolla voi olla yli tuhatkin euroa, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen toteaa.
Vuotanut vesi joudutaan käsittelemään jäteveden puhdistuslaitoksessa, mikä on LVI-TU:n mukaan ympäristön kannalta täysin turhaa tuhlaamista.
Mäkisen mukaan vuodot on helppo havaita. Esimerkiksi wc-istuimen kulhon tulisi olla kuiva käyttökertojen välillä, joten vuodon havaitsemiseen riittää pala wc-paperia, joka painetaan kulhon takaseinää vasten. Pienikin vuoto näkyy heti kastuvana paperina.
LVI-TU:n mukaan vuoto johtuu usein kuluneesta tiivisteestä. Se on helppo uusia, mutta mikäli kyseessä on vanha vesikaluste, vaihto uuteen energiatehokkaampaan on järkevä vaihtoehto.
LVI-korjauksiin voi hyödyntää kotitalousvähennystä: jos korjauksiin palkataan työntekijä, työn teettäjä voi vähentää 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Jos työn tekee ennakkoperintärekisteriin kuuluva yrittäjä, työn tilaaja saa vähentää 40% laskussa olevasta työn osuudesta. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärää vuonna 2022 on 2250 euroa per henkilö.