Hyvä tai tyydyttävä ilmanlaatu – näin osoittaa ilmanlaadun olleen pääkaupunkiseudulla syys–marraskuussa HSY:n tekemät mittaukset. Niiden mukaan ilmanlaatu ei ole poikennut merkittävästi edellisen syksyn ilmanlaadusta.
Ilmanlaatua heikensivät syksyn aikana erityisesti liikenteen pakokaasut. Ilmanlaatu oli pakokaasujen vuoksi paikoin välttävä erityisesti vilkasliikenteisissä katukuiluissa. Lisäksi pakokaasuista peräisin olevan typpidioksidin määrä ylitti vuorokausiohjearvon Hämeentiellä Helsingissä.
Ilmanlaatua heikensivät alkusyksystä myös puunpoltto, rakennustyömaat sekä katupöly. Vantaalla Ruskeasannan pientaloalueella ilmanlaatu heikentyi toisinaan puunpoltossa syntyvien savujen takia. Tikkurilassa puolestaan ilmanlaatu oli välillä huono rakennustöiden vuoksi. Rakennustöiden takia hengitettävien hiukkasten pitoisuus ylitti raja-arvotason yhtenä päivänä syyskuussa.
Marraskuun loppupuolella ilmassa oli muutamana päivänä runsaasti katupölyä, jota muodostui, kun talvirengaskausi alkoi lumettomilla teillä. Tämän vuoksi hengitettäville hiukkasille asetettu raja-arvotaso ylittyi Helsingissä Hämeentiellä kahtena päivänä. Hengitettävien hiukkasten varsinainen raja-arvo ei kuitenkaan ylittynyt millään HSY:n ilmanlaadun mittausasemalla. Hengitettävien hiukkasten määrä saa ylittää raja-arvotason mittausasemalla 35 kertaa vuoden aikana. Joulukuun alkuun mennessä raja-arvotaso oli ylittynyt eniten Mannerheimintien mittausasemalla, jossa raja-arvotaso ylittyi 19 päivänä.
Ilmanlaatu luokitellaan viiteen eri luokkaan, joita ovat hyvä, tyydyttävä, välttävä, huono ja erittäin huono. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua seitsemällä pysyvällä ja neljällä siirrettävällä mittausasemalla. Ajankohtainen tieto ilmanlaadusta löytyy osoitteesta www.hsy.fi/ilmanlaatu. Siellä on arkiaamuisin ja poikkeustilanteissa myös sanallinen kuvaus ilmanlaadusta. Tiedon huonosta ilmanlaadusta voi tilata myös suoraan puhelimeensa maksullisella Ilmanlaatuviesti-tekstiviestipalvelulla.
Pääkaupunkiseudun ilmanlaatukatsaus: