Pitkä huoltosopimus on uusi keino putkiremontin rahoitukseen

Putkiremontin uudessa mallissa viemärikorjaukset tehdään sukittamalla ja muut korjaukset rahoitetaan huoltosopimuksella. Kuva: QL Protection

Korjausrakentajat ovat kehittäneet uusia ratkaisuja taloyhtiöille, joilla on putkiremontin tarve muttei riittävää rahoitusta. QL Protection Oy:n mallissa sukittamalla tehtävä putkiremontti yhdistetään pitkäaikaiseen huoltosopimukseen.

Putkiremontteja tekevä Quattro Lining Oy ja sen tytäryhtiö QL Protection Oy tarjoavat mallia, jossa viemäriputkisto tarkastetaan ja korjataan sukittamalla niiltä osin, missä vaurioita ilmenee. Muulle putkistolle annetaan takuu ja tarkastetaan säännöllisesti. Tarvittavat lisäkorjaukset rahoitetaan huoltosopimuksella, joka on pituudeltaan 5–15 vuotta.

– Korjausrakentamisen kustannukset eivät useimmiten ole ongelma Helsingissä ja Espoossa, mutta kyllä Vantaalta ja Itä-Helsingistä löytyy yhtiöitä, joiden vakuusarvo ei pankkien miestä riitä lainan saantiin. Harvaan asutuissa maakunnissa kuten Pohjois-Karjalassa rahoitusvaikeudet ovat yleisiä, QL Protectionin toimitusjohtaja Antti Hukkanen sanoo.

Hukkasen mukaan asukkaat ovat hankkineet kotinsa vanhuuden turvaksi ja haluavat asua niissä niin pitkään kuin mahdollista.

– Neliöhinnasta riippumatta asuntojen käyttöarvo on asukkailleen hyvä. Eivät he halua eivätkä voi muuttaa pois, joten rakenteellisten korjausten tekeminen on ajateltava uusiksi. Olemme siksi kehittäneet huoltosopimusmallin, jossa remontin maksu jakaantuu useille vuosille  ja kokonaishinta on huomattavasti edullisempi kuin perinteisissä remonteissa, Hukkanen toteaa.

Antti Hukkanen haluaa taloyhtiöiden arvioivan vaihtoehtoja perinteisille kokonaisremonteille; kaikkea ei aina tarvitse korjata kerralla.

– Usein tehdään ylikorjaamista, kun kaikki vanhat putket vaihdetaan, keittiöt ja kylpyhuoneet revitään auki ja uusitaan. Jos hinta kohoaa esimerkiksi tuhanteen euroon per neliö, kannattaa ehdottomasti tehdä hintavertailu, hän sanoo.