Onko taloyhtiösi piha tai parveke tiiviisti rakennetulla alueella tai vilkkaan kadun varrella? Se voisi kenties sopia ilmanlaadun mittaamiseen.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY etsii pääkaupunkiseudulta parhaillaan mittauspaikkoja uusille, pienikokoisille ilmanlaadun mittalaitteille noin vuodeksi.
– Seuraamme pääkaupunkiseudun ilmanlaatua 11 mittausasemalla. Täydennämme tätä nykyistä ilmanlaadun mittausverkostoa uudenlaisilla, pienikokoisilla mittalaitteilla. Sitä varten pyydämme nyt asukkailta ehdotuksia, minne näitä mittalaitteita voisi sijoittaa. Asukas saa samalla täsmätietoa juuri oman asuinalueensa ilmanlaadusta, kertoo projektitutkija Nelli Kaski HSY:stä.
Pientaloalueille tai vilkkaaseen liikenneympäristöön
Mittaukseen halutaan paikkoja, jotka sijaitsevat joko tiiviisti rakennetulla pientaloalueella tai vilkkaassa liikenneympäristössä. Sopiva paikka näille ilmanlaadun mittalaitteille on piha tai lasittamaton parveke 1. tai 2. kerroksessa.
Mittalaitteita on kahta erilaista. Pientaloalueelle tulevat molemmat mittalaitteet ja vilkasliikenteiselle alueelle vain pienempi laite.
– Pientaloalueella mittauspaikan tulee olla mielellään keskellä pientaloaluetta, jossa poltetaan puuta. Liikenneympäristöistä haemme paikkaa aivan vilkkaan kadun varrelta. Näin saamme tietoa juuri ilmanlaadun kannalta kiinnostavista kohteista, Kaski kuvailee.
Paikkaa ehdottamaan
Oman ehdotuksensa mittauspaikasta voi toimittaa HSY:lle 13.11.2017 asti osoitteeseen ilmanlaatu@hsy.fi.
HSY on kiinnostunut erityisesti seuraavista alueista, mutta muitakin mittauspaikan vaatimukset täyttäviä paikkoja voi ehdottaa:
Pientaloalueista kiinnostavat eniten Laaksolahti ja Pakila. Vilkasliikenteisten katujen lähialueista taas kiinnostavat Mannerheimintie (väliltä Korppaanmäentie – Hakamäentie), Malmilta Kirkonkyläntie (väliltä Tapaninvainiontie – Malmin kauppatie), Kivenlahti (Espoonlahdentie, Espoonlahdenranta, Kivenlahdenkatu) ja muut kerrostalovaltaiset Etelä-Espoon kaupunginosat
sekä Myyrmäestä Vaskivuorentie (väliltä Raappavuorentie – Jönsaksentie), Raappavuorentie, Rajatorpantie ja Myyrmäentie.
Mittauspaikan muita vaatimuksia ovat:
1. Mittalaitteet tarvitsevat sähkön, mutta sähkönkulutus on vähäistä.
2. Katua voi pitää vilkkaasti liikennöitynä, jos sen liikennemäärä on noin 10 000 ajoneuvoa vuorokaudessa tai enemmän. Vilkkaan kadun varrella mittauspisteen on oltava ajoradasta enintään 10 metrin etäisyydellä ja 2–4 metrin korkeudella sekä ilkivallalta suojassa.
3. Mittalaitteen välittömässä läheisyydessä ei saa grillata tai tupakoida, koska se vaikuttaa mittaustulokseen.
4. Mittalaitteen pitää olla ulkotilassa eikä esimerkiksi lasitetun parvekkeen sisäpuolella.
Jos sinulla on ehdottaa paikkaa, ilmoita ilmanlaatu@hsy.fi -osoitteeseen mahdollisen mittauspaikan osoite, omat yhteystietosi ja kuvaus mittalaitteen sijoituspaikasta sekä kuva, jos se on mahdollista. Lisäksi vilkasliikenteisillä alueilla kerro talosi etäisyys lähimpään vilkasliikenteiseen katuun sekä mittauspaikan etäisyys maanpintaan.
Pientaloalueella kerro, onko alueella havaittavissa puunpolttoa. Kerro myös, mistä mittalaite saa sähkön ja onko mittauspaikka ilkivallalta suojassa.
Tietoja käytetään vain tähän tarkoitukseen eikä niitä luovuteta eteenpäin.
Ainutlaatuinen ilmanlaadun mittausjärjestelmä
Mittausverkko toteutetaan osana Helsinki Metropolitan Air Quality Testbed (HAQT) -hanketta. Hankkeessa pääkaupunkiseudulle rakennetaan ensimmäisenä maailmassa uudenlainen, nykyistä verkkoa täydentävä, tiheä ilmanlaadun mittausjärjestelmä.
Alueellisesti aiempaa kattavampien tietojen avulla on mahdollista kehittää entisestään ilmanlaatua parantavia toimia.
Kerätty data tulee avoimesti kaikkien saataville ja sen avulla tietoa ilmanlaadusta voidaan esimerkiksi jakaa helposti kaupunkilaisille.
HAQT-hanketta ovat toteuttamassa vuosina 2017–2019 Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, HSY, Vaisala Oyj, Pegasor Oy ja Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö.
Hanke saa Uudenmaan liiton myöntämää AIKO-rahoitusta alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämiseen.