Päivitä paloturvallisuusosaamisesi jo tänään

Päivitä perheesi ja oma paloturvallisuusosaamisesi. Näin kehottaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, koska tulipaloissa on kuollut elokuun loppuun mennessä jo 55 henkilöä. Se on parisenkymmentä ihmistä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. SPEKin mukaan tilanne on kaikkinensa vuosikymmenen pahin.

Syyskauden alkaessa kannattaa istahtaa koko perheen voimin alas kertaamaan oman kodin paloturvallisuus. Varsinkin lasten ja nuorten kanssa on hyvä miettiä, kuinka tulipalon sattuessa toimitaan.

Ainakin nämä asiat on syytä käydä läpi: Kaikki kodin palovaroittimet toimivat. Alkusammutusvälineet ovat helposti otettavissa käyttöön. Pienten lasten ja varhaisnuorten on viisainta olla sammuttamatta. Heidän kannattaa poistua mahdollisimman nopeasti ja sulkea ovet perässään. Kaikista kodin tiloista on esteetön poistumisreitti. Perheenjäsenet tietävät ulkona kokoontumispaikan, johon mennään tulipalon sattuessa. Kannattaa päättää, mitä sähkölaitteita lapset saavat käyttää ollessaan yksin kotona. Ikääntyneiden kotona kannattaa tarkastaa, miten esimerkiksi liesiturvallisuus sujuu.

Tänä vuonna palokuolematilanne on vuosikymmenen pahin

Alustavien tietojen mukaan tulipaloissa on kuollut 55 ihmistä 49 eri palossa. Kuolemantapauksista on kerrostaloissa tapahtunut 17, omakotitaloissa 21 sekä rivi- ja muissa pientaloissa 7. Mediaseurannan tiedoista ilmenee 52 kuolleen sukupuoli: kuolleista 36 oli miehiä ja 16 naisia. Palokuolleista yli 65-vuotiaita on ollut 11.

Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolemia oli 31. Muutaman viime vuoden aikana palokuolemat ovat vähentyneet, mutta tämä vuosi on ollut synkkä.

Tämänvuotista pahempi palokuolematilanne oli viimeksi 2009, jolloin elokuun loppuun mennessä tulipaloissa oli menehtynyt 64 henkilöä.

Valtaosa palokuolemista tapahtuu asunnoissa.