Sanna-Kaisa Pylvänäiselle (38) isännöinti on veren perintöä, vaikka ala ei ihan heti ollut selviö.

– Kun menin opiskelemaan insinööriksi, ilmoitin kovaan ääneen, että isännöitsijä minusta ei ainakaan tule, Pylvänäinen kertoo. Isännöitsijä hänestä tuli.
Pylvänäinen valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta rakennustekniikan insinööriksi vuonna 2006, ja hän erikoistui kiinteistönpitotekniikkaan. Ensimmäiset asiakkaat isännöinnissä Pylvänäisellä oli jo vuonna 2005 tili- ja isännöintitoimisto Capolino Oy:ssä.
– Äitini Kirsi Visakoivu teki ensin palkollisena töitä toiselle yritykselle, ja vuonna 2002 perusti Tampereelle Capolino Oy:n.
Niin kätevä kuin sähköposti onkin, se on Pylvänäisen mukaan kamala aikasyöppö.
– Viestinnän helppous madaltaa kynnystä lähettää kaikenlaisia viestejä. Viestintää viuhuu koko ajan edestakaisin, kertoo Pylvänäinen.
– Puhelut ovat nykyään virkistäviä, sillä yhden puhelun aikana asia hoituu usein maaliin saakka. Kun sähköpostimaailmassa tulee kysymys, siihen vastaa jotain, sitten tulee lisäkysymys. Ja sitten odotetaan taas vastausta.
Kiinteistöala kehittyy kovaa vauhtia, 17 vuoden aikana on muuttunut paljon.
– Minun aikanani on tapahtunut muun muassa se, että asunto-osakeyhtiölaki on pyörähtänyt ympäri. Koko talotekniikkapuolen ja korjausrakentamisen tekniikat ovat kehittyneet.
Nyt työllistävät lämpöpumppuasiat, uusiutuva energia ja sähköautoasiat. Ala vaatii jatkuvaa seuraamista. Pylvänäinen toteaa, että kaikesta ei voi tietää kaikkea, mutta isännöitsijän oletetaan tietävän ainakin se, minkä ammattilaistahon puoleen voi kääntyä.
Pylvänäisen mukaan parasta työssä on toimenkuvan monimuotoisuus. Päivät eivät ole samanlaisia. Jokainen sähköposti voi muuttaa päivän suunnitelman toiseksi.
Pohjimmiltaan kyse on asiakaspalvelusta. Työssä asioidaan ja keskustellaan päivittäin ihmisten kanssa.
– Ja kun on luonteeltaan päällepäsmäri, se sopii minulle. Pääsee puuhaamaan kaikenlaista ja kertomaan mielipiteensä moneen asiaan.
Capolinolla on asiakkaina nelisenkymmentä taloyhtiötä.
– Itselläni on kivat taloyhtiöt ja hyvät hallitukset. Pääsääntöisesti tykkään kovasti työstäni. Otan asiat asioina, minulla on pitkä pinna. Kaikkia on kohdeltava tasavertaisesti. Esimerkiksi silloin koen onnistumisen tunteen, jos kipakka keskustelu päättyy yhteisymmärrykseen.
Hallitustyöskentely on vuorovaikutteista yhteispeliä, yhteisen päämäärään eteen työskentelyä.
– Toivoisin, että kaikki toisivat havaintonsa esiin, silloin asiat ratkeavat yhtiön kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, Sanna-Kaisa Pylvänäinen sanoo.
Teksti: Jyrki Liikka