Paistorasvasta on kierrätettynä iloa

Tilastokeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomen kotitalouksista ostaa joulukinkun. Kinkkua myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Tämä tietää sitä, että keittiöissä syntyy paljon paistorasvaa, joka pitää muistaa käsitellä oikein.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY avaa vuosittain noin kahdeksan isoa jähmettyneen rasvan aiheuttamaa tukosta viemäriverkostossaan. Älä siis kaada rasvaa viemäriin – kierrätä lihan paistorasva ruoaksi, polttoaineeksi, energiaksi tai kompostimullaksi!

Onko joulua ilman joulukinkkua? Hyvin monelle ei. Tilastokeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomen kotitalouksista ostaa joulukinkun ja sitä myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Tämä tietää sitä, että keittiöissä syntyy paljon paistorasvaa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY avaa vuosittain noin kahdeksan isoa jähmettyneen rasvan aiheuttamaa tukosta viemäriverkostossaan.

– Lähes puolet näistä viemäritukoksista aiheuttaa vahinkoa joko ympäristölle tai kiinteistölle. Käymme lisäksi ehkäisevänä toimenpiteenä säännöllisesti huuhtelemassa useita sellaisia viemärikohteita, jotka olemme todenneet helposti tukkeutuviksi, vesihuollon verkostopäällikkö Sami Sillstén selvittää.

HSY muistuttaakin, että paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin.

– Jähmettyvä rasva voi aiheuttaa pahoja tukoksia. Enemmänhän ongelma näkyy taloyhtiöiden omissa, ohuemmissa viemäriputkissa, jotka tukkeutuvat. Ne ovat kiinteistöjen omalla vastuulla, emmekä edes saa niitä tietoomme. Silti rasva kulkeutuu välillä myös meidän vastuullamme oleviin pääviemäreihin asti ja tukokset kulminoituvat myös meille, Sillstén toteaa.

Kierrätä lihan paistorasva ruoaksi, polttoaineeksi, energiaksi tai kompostimullaksi

Paistorasvan, oli se sitten lihasta tai rasvakeittimestä lähtöisin, voi kierrättää joko ruoanlaitossa tai jätteenä.

Martat.fi-sivustolta löytyy hyviä vinkkejä ruoanlaitossa syntyvien rasvojen hyödyntämiseen. Kinkun paistorasvan voi käyttää esimerkiksi kastikkeisiin, HSY:n ympäristöasiantuntija Anna-Maria Rajala neuvoo.

Jos rasvan haluaa laittaa jäteastiaan, se tulee pakata hyvin, jotta se ei sotke astiaa. Nestemäisen rasvan voi laittaa purkkiin ja tiiviisti suljettuna sekajätteeseen. Jähmettyneen rasvan voi laittaa myös biojätteeseen.

– Sekajätteessä rasva poltetaan energiaksi ja lämmöksi, biojätteenä siitä syntyy biokaasua ja kompostimultaa, eli hyötykäyttöön kinkkurasva päätyy lajiteltuna joka tapauksessa, Rajala muistuttaa.

Joulun aikana asukkaat voivat osallistua myös valtakunnalliseen Kinkkutemppuun, jossa kinkkurasvat kerätään ja kierrätetään polttoaineeksi. Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on 20.12.2018–7.1.2019 välisenä aikana yhteensä 51 Kinkkutempun keräyspistettä K-kauppojen yhteydessä ja Rinki-ekopisteissä. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä Kinkkutemppu.fi-sivuston hakupalvelusta.

Jaa vinkkejä ja osallistu fiksumman joulun tekemiseen

HSY on luonut Facebookiin tapahtuman nimeltä Tehdään yhdessä fiksumpi joulu 2018. Tavoitteena on jakaa erilaisia joulun toimintaan, ruokaan ja tavaraan liittyviä vinkkejä, joita kuka tahansa voi hyödyntää ja samalla toteuttaa ilmastofiksua joulua.

– Liity mukaan ja jaa vaikka omat suosikkisi, miten kierrättää kinkkurasvat ja muut joulun riperuoat. Toki voi antaa myös esimerkiksi ehdotuksia kinkun korvikkeeksi. Itse suosin ilmastoystävällisemmän joulun viettoa kalaisan joulupöydän ääressä, Anna-Maria Rajala vihjaa.