• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin
  • Hyppää alatunnisteeseen
  • Etusivu
  • Uutiset
    • Uutiset
    • Tuoteuutiset
    • Kaupallinen yhteistyö
  • Artikkelit
    • Energia
    • Huolto ja siivous
    • Isännöinti ja hallinto
    • Julkisivu ja katto
    • Koti
    • Talous
    • Turvallisuus
    • Kolumnit
    • Piha
    • Putket ja vesi
    • Selaa artikkeleita
  • Lehti
    • Lue näköislehtiä
    • Mediatiedot
    • Tilaa uutiskirje ja näköislehti
    • Ilmoita osoitteenmuutoksesta
  • Blogi
  • Yritys
    • RPT Byggfakta Oy
    • Citymark – toimitilapalvelut
    • RakennusFakta – tuotteet ja ratkaisut
    • SIR Tietokanta
    • RPT SMART – Tietopalvelu
  • Yhteystiedot
Kiinteistöposti

Kiinteistöposti

25 vuotta taloyhtiön arjessa ja juhlassa

Olet täällä: Alkuun / Uutiset / Paistorasvasta on kierrätettynä iloa

Paistorasvasta on kierrätettynä iloa

17.12.2018

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY avaa vuosittain noin kahdeksan isoa jähmettyneen rasvan aiheuttamaa tukosta viemäriverkostossaan. Älä siis kaada rasvaa viemäriin – kierrätä lihan paistorasva ruoaksi, polttoaineeksi, energiaksi tai kompostimullaksi!

Onko joulua ilman joulukinkkua? Hyvin monelle ei. Tilastokeskuksen mukaan noin 70 prosenttia Suomen kotitalouksista ostaa joulukinkun ja sitä myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Tämä tietää sitä, että keittiöissä syntyy paljon paistorasvaa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY avaa vuosittain noin kahdeksan isoa jähmettyneen rasvan aiheuttamaa tukosta viemäriverkostossaan.

Mainos

– Lähes puolet näistä viemäritukoksista aiheuttaa vahinkoa joko ympäristölle tai kiinteistölle. Käymme lisäksi ehkäisevänä toimenpiteenä säännöllisesti huuhtelemassa useita sellaisia viemärikohteita, jotka olemme todenneet helposti tukkeutuviksi, vesihuollon verkostopäällikkö Sami Sillstén selvittää.

HSY muistuttaakin, että paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin.

– Jähmettyvä rasva voi aiheuttaa pahoja tukoksia. Enemmänhän ongelma näkyy taloyhtiöiden omissa, ohuemmissa viemäriputkissa, jotka tukkeutuvat. Ne ovat kiinteistöjen omalla vastuulla, emmekä edes saa niitä tietoomme. Silti rasva kulkeutuu välillä myös meidän vastuullamme oleviin pääviemäreihin asti ja tukokset kulminoituvat myös meille, Sillstén toteaa.

Kierrätä lihan paistorasva ruoaksi, polttoaineeksi, energiaksi tai kompostimullaksi

Paistorasvan, oli se sitten lihasta tai rasvakeittimestä lähtöisin, voi kierrättää joko ruoanlaitossa tai jätteenä.

– Martat.fi-sivustolta löytyy hyviä vinkkejä ruoanlaitossa syntyvien rasvojen hyödyntämiseen. Kinkun paistorasvan voi käyttää esimerkiksi kastikkeisiin, HSY:n ympäristöasiantuntija Anna-Maria Rajala neuvoo.

Jos rasvan haluaa laittaa jäteastiaan, se tulee pakata hyvin, jotta se ei sotke astiaa. Nestemäisen rasvan voi laittaa purkkiin ja tiiviisti suljettuna sekajätteeseen. Jähmettyneen rasvan voi laittaa myös biojätteeseen.

– Sekajätteessä rasva poltetaan energiaksi ja lämmöksi, biojätteenä siitä syntyy biokaasua ja kompostimultaa, eli hyötykäyttöön kinkkurasva päätyy lajiteltuna joka tapauksessa, Rajala muistuttaa.

Joulun aikana asukkaat voivat osallistua myös valtakunnalliseen Kinkkutemppuun, jossa kinkkurasvat kerätään ja kierrätetään polttoaineeksi. Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on 20.12.2018–7.1.2019 välisenä aikana yhteensä 51 Kinkkutempun keräyspistettä K-kauppojen yhteydessä ja Rinki-ekopisteissä. Lähimmän keräyspisteen voi etsiä Kinkkutemppu.fi-sivuston hakupalvelusta.

Jaa vinkkejä ja osallistu fiksumman joulun tekemiseen

HSY on luonut Facebookiin tapahtuman nimeltä Tehdään yhdessä fiksumpi joulu 2018. Tavoitteena on jakaa erilaisia joulun toimintaan, ruokaan ja tavaraan liittyviä vinkkejä, joita kuka tahansa voi hyödyntää ja samalla toteuttaa ilmastofiksua joulua.

– Liity mukaan ja jaa vaikka omat suosikkisi, miten kierrättää kinkkurasvat ja muut joulun riperuoat. Toki voi antaa myös esimerkiksi ehdotuksia kinkun korvikkeeksi. Itse suosin ilmastoystävällisemmän joulun viettoa kalaisan joulupöydän ääressä, Anna-Maria Rajala vihjaa.

Kategoriassa: Uutiset Avainsanoilla: Anna-Maria Rajala, HSY, joulukinkku, Kinkkutemppu, paistorasva, Sami Sillstén, Tehdään yhdessä fiksumpi joulu 2018

Ensisijainen sivupalkki

Lue uusin lehti

Lue aiemmat numerot täältä.

Julkisivujen taitajat

Katso julkisivujen taitajat 2022

Päivää, sanoi isännöitsijä

Vanhat talot ovat upeita kohteita

Normipostia

Takat, takkahormit ja niiden kunnossapitovastuu taloyhtiössä

Valvoja

Valvoja: Urakoitsijan ja työntekijöiden kunnosta

Yhteistyössä

Tilaa Rakennusfakta-uutiskirje

RSS Rakennusfakta tuoteuutisia

  • Fibolla nyt antibakteeriset pinnat 3.2.2023
  • KWC Nordics Oy. Tutut tuotteet – uusi brändi. 3.2.2023
  • Venttiiliteknologian uusi sukupolvi 3.2.2023
  • Pohjoismainen luksusrakennus erikoisvalmisteisella hiilineutraalilla Dekton-julkisivulla 3.2.2023

Suosittua sivustolla

  • Lappeenrannan Sammontalon rakentaminen alkaa tänä kevään
  • Raide-Jokerin koeajot alkavat Espoossa
  • Kiinteistötahkola osti Isännöinti Ilkka Saarinen Oy:n
  • Hervantajärven kivijalkakauppa lämmittää asuntoja
  • Helsinki ja Caverion käynnistävät kolme ESCO-hanketta

Footer

Kiinteistöposti

Kiinteistöposti-lehti on taloyhtiömaailmaan keskittyvä ammattijulkaisu. Lehdessä julkaistaan taloyhtiöitä koskevia artikkeleita ja taloyhtömaailmaan liittyviä uutisia ja tuotteita.

  • Facebook
  • LinkedIn

Copyright © 2023 · Kiinteistöposti | RPT Byggfakta Oy

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Käytämme sivustollamme evästeitä joiden avulla seuraamme sivustomme liikennettä. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi, sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Klikkaamalla "Hyväksy", hyväksyt kaikki sivustollamme käytössä olevat evästeet. Muista, että sinulla on myös valintamahdollisuuksia tietojesi ja yksityisyytesi käsittelyyn ja suojaamiseen. Voit määritellä evästeiden hyväksynnän tarkemmin Eväste-asetuksista.
EvästeasetuksetHyväksy
Yksityisyys

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Aina käytössä

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non Necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

Tallenna ja hyväksy