Pääkirjoitus: Yhteisöllisempää ja riidattomampaa asumista

Luin Helsingin kaupungin asunnot Oy:n Hekan asiakaslehteä, missä arkkitehti Risto Urala kertoi asuntosuunnittelussa joutuneensa ensimmäisen kerran tekemisiin aivan uuden asumiseen liittyvän tarpeen kanssa – miten suunnitella taiteilijakoti ja ateljeetila, joka takaa taiteilijalle luomisrauhan.
”Taitelijan työtilan on oltava selkeä. Luonnonvalon täytyy tulla tilaan oikeasta suunnasta eli sivulta seinää pitkin, joten valaistus on suunnittelussa keskeisessä roolissa. Sisään tuleva auringonvalo ei myöskään saa esimerkiksi värjäytyä pihan puiden takia, vaan sen täytyy olla sävyltään neutraalia.”

Hima-lehdessä kerrottiin myös asunnottomille nuorille suunnatusta oman muotoinen koti-hankkeesta. Siinä on tarkoitus muuttaa tyhjillään olevia liike- ja muita tiloja asunnoiksi, joissa kokeiltaisiin yhteisöasumista. Toistaiseksi sopivia hakijoita ei ole ollut tarpeeksi.

Lehdessä kerrotaan myös, miten paljon Heka korjaa – 11-12 peruskorjausta vuosittain. Yksi perusteelliseen peruskorjaukseen tulevista kohteista on ns. Käärmetalo, joka on saanut nimensä mutkittelevasta muodostaan. Vuonna 1951 valmistunut talo ja 110,4 miljoonaa euroa sen korjaamiseen.

Kaikissa näissä esille ottamissani asioissa on kysymys asumisesta ja siitä, miten oman kodin ja taloyhtiön pitäisi tukea asumistasi, luoda turvallinen ja viihtyisä ympäristö.

Kiertotalouteen liittyvää haastattelua tehdessäni huomasin, miten kiertotalous – eli taloyhtiötasolla jakamistalous – voisi kenties palauttaa taloyhtiöihin naapuriavun ja edistää yhteisöllisyyttä ja sitä kautta luoda myös turvallista ja viihtyisää asumista.
Voisipa taloyhtiö vaikuttaa jopa ruokahävikkiin. Sitä ainakin kokeiltiin kolmisen vuotta sitten eräässä asunto-osakeyhtiössä. Taloyhtiön kylmäkellariin perustettiin ”Herkkupesä”, minne kuka vain sai tuoda tai viedä ruoka-aineita.

Kiertotalouskeskustelussa nousi esiin monia muitakin – nimenomaan jakamiseen ja kierrättämiseen liittyviä toimintamalleja: vuokraan asuntoni loman ajaksi jollekin; majoitan sohvalleni, mutta voin tarjota myös ruokapalvelun – tarvitsija tilaa minulta ruokailuajan samaan tapaan kuin varaisi pöydän ravintolasta; kierrätän käyttämättömäksi jääneitä tavaroita taloyhtiössä jne.
Tulisiko ihmisistä näin onnellisempia ja asunto-osakeyhtiöelämästä sopuisampaa, toisia ihmisiä paremmin huomioonottavaa, riidattomampaa… ?
Päätoimittaja Riina Takalan pääkirjoitus syyskuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti 7/2015.