Isännöitsijöillä on ollut työntäyteinen ja haasteellinen selviytymisen vuosi. Verohallinto on valjastanut isännöitsijät ja asunto-osakeyhtiöt harmaan talouden torjuntaan ja rakennuspalveluiden tilaamiseen liittyviä tietoja on koottu ja siirretty sähköisiä linjoja pitkin verohallinnolle määräaikaan mennessä syksyllä ja sen jälkeen säännöllisesti kuukausittain – siis vain silloin, jos asiakasyhtiöissä on rakentamispalveluita tilattu. Arvatenkin on – kaikenlaista.
Kiireen vilkkaa on teetetty energiatodistuksia, koska isännöitsijöiden tekemät todistukset vanhentuvat tämän vuoden lopussa. Onko energiatodistuksista nykymuodossaan hyötyä käytännössä, kun taloyhtiön asuntoja tai liike- ja toimistotiloja vuokrataan tai myydään, saatetaan kysyä.
Putki- ja julkisivu- ja monenlaisia muitakin korjaushankkeita on valmisteltu, suunniteltu, toteutettu ja käyty varsin tyypilliset jälkipyykit vastaanottotarkastuksissa ja sen jälkeisissä yksi-, kaksi- ja kymmenvuotistarkastuksissa. Niin harvoin tuntuu syntyvän virheetöntä tulosta.
Kohta puoleen isännöitsijät voivat onneksi asettautua viettämään joulua ja ottamaan vastaan uutta vuotta. Mielessään kuitenkin toiveet, että toivottavasti tulevina viikkoina ei kaadeta kinkkurasvoja viemäriin; unohdeta sammuttaa eläviä kynttilöitä kuusesta tai keittiöstä; ei koettaisi ”jokaviikkoista” vesivahinkoa, joka turmelee vahingon aiheuttajan lisäksi useamman muun naapurin huoneistot; ei jouduttaisi selvittämään perheriidoissa tai muissa välien selvittelyissä syntyneitä vahinkoja….
On surullista, miten paljon isännöitsijän työhön tänä päivänä kuuluu arjen nurjan puolen todistamista ja tilanteita, joihin on vain pakko osallistua työn puolesta.
Toivottavasti voimia kuitenkin löytyy – ei luovasta hulluudesta – vaan ”luovasta järkevyydestä”, millaiseksi Idealist Groupin luova johtaja Saku Tuominen työelämässä tarvittavan luovuuden kuvailee.
”Luovuus on sitä, että haluaa tehdä asioita eri tavalla paremmin. Sen takia luovuuteen sisältyy aina teko tai ainakin teon yritys, kokeilu.”
Hänen vinkkinsä työnteon järkiperäistämiseen kuuluvat: Jos mikä tahansa asia ei toimi, kokeile uutta tekemisen tapaa. Ja ellei sekään onnistu, älä lannistu, vaan kokeile toista tapaa. Luovu kokousmössöstä. Lopeta jokainen palaveri seuraavan palaverin sopimiseen paitsi, jollei sitä tarvita. Sovi, mitä kukin tekee seuraavaan kokoukseen mennessä. Aseta nollatoleranssi kokouksista ja tapaamisista myöhästymiselle. Rajoita kokousaikaa, äläkä ylitä sitä. Nouse tämän tästä ylös tuolista, koska liikkumattomuus tappaa muutakin kuin luovuuden.
Anna siis sisäisen palavan halusi etsiä parempia tekemisen tapoja – myös ensi vuonna.
Päätoimittaja Riina Takalan pääkirjoitus julkaistu joulukuussa ilmestyvässä Kiinteistöposti Professionalissa 10/2014.