”Sitten minä ajoin oman autoni sen uuden osakkeenomistajan auton perään niin, ettei hän pääse lähtemään autollaan ennen kuin tulee minua tapaamaan. Keskustellaan vähän näistä pysäköintiasioista…” Tuttavani oli tuohtunut. Taloyhtiöön oli muuttanut uusi osakas, joka ei kunnioittanut taloyhtiön autopaikkakäytäntöä laisinkaan, vaan pisti autonsa milloin kenenkin omistamalle autopaikalle.
Autopaikat tiukentavatkin monissa taloyhtiöissä tunteita siksi, että monissa taloyhtiöissä niitä on liian vähän. Lisäksi paikkojen mahdolliset jakoperusteet – esimerkiksi se, onko yhtiössä asuva etusijalla vuokralaisiin nähden vai ei – herättävät epäluuloja siitä, että minua sorretaan, eikä kohdella yhdenvertaisesti.
Yksi epäluulon siemen kytee varmasti siinä, jos taloyhtiössä ei ole tehty autopaikkojen jakamisperusteista minkäänlaisia sääntöjä. Tai vaikka olisi, ne eivät ole kaikkien tiedossa, eikä niitä ole yhtiökokouksessakaan vahvistettu. Kannattaisi laatia, hyväksyttää ja vahvistaa. Silloin ei tarvitsisi jatkuvasti vääntää kättä ja tulehduttaa osakkaiden välejä.
Kun otan asiaan tulevaisuusperspektiivin, niin sitten voinkin heittää ajatuksen: Ei niitä autopaikkasääntöjä kohta enää tarvitakaan, kun taloyhtiöissä asuu autottomia ihmisiä. He tilaavat internetistä käyttöönsä auton, kun sitä tarvitsevat. Auton omistamisen sijaan heillä on palveluita, joiden ansiosta auton voi hankkia käyttöönsä mistä vain ja milloin vain.
Omasta päästäni tämä ajatus ei ole, vaan Älykkään liikenteen verkoston ITS Finlandin toiminnanjohtajan Sampo Hietasen esittämä ajatus. Ei hänkään sitä esitä, että kaikki olisivat autottomiksi, mutta arvioi, että sellaisten ihmisten määrä kuitenkin kasvaa, jotka ovat oman auton omistamisen sijaan kiinnostuneita auton ympärille ja automatiikkaan liittyvistä palveluista. Hän uskoo, että liikenteen automatisoituminen edistää myös sähköautojen yleistymistä.
Autojen jatkuva liikennöinti voisi hänen mukaansa merkitä myös sitä, että kaupungeissa ei tarvittaisi parkkipaikkoja tai taloyhtiön pihalla autopaikkoja.
”Ympäristö on tällöin mahdollista suunnitella ihmisten, eikä autojen ehdoilla”, hän jatkaa.
Kun otetaan visioon vielä robottiautot, joita kuljettamaan ei ihmistä tarvita, niin siinäpä sitten tulevaisuus: Meillä on valtavasti enemmän aikaa työntekoon tai rentoutumiseen, kun ei tarvitse ohjailla autoa, eikä tarvitse taistella niistä niukkuusautopaikoistakaan.
Vai mitä mieltä olette? Sampo Hietanen esitti, että uudenlainen liikennemaailma voisi olla täyttä totta jo 2020-luvulla…
Päätoimittaja Riina Takalan pääkirjoitus lokakuussa ilmestyneessä Kiinteistöposti Pääkaupunkiseutu Extra 8/2015