Oulun tornitalojen nimiksi Plaanatorni ja Plaanavahti

Näkymä Otto-Karin-puistoon 14-kerroksen korkeudelta. Kuva: Skanska

Kaksi uutta tornitaloa Oulun Vaaranpuiston vieressä on nimetty Plaanatorniksi ja Plaanavahdiksi. Plaanatorni on 16-kerroksinen ja Plaanavahti 13-kerroksinen. Nimikilpailuun tuli kaupunkilaisilta 455 ehdotusta.

”Nimet istuvat hyvin Oulun historiaan, sillä Oulun ruutukaavaa halkaissut Plaanaoja on ollut 1800-luvulta lähtien osa oululaista kaupunkimaisemaa. Plaanatorni ja erityisesti Plaanavahti liittyvät päätepisteinä kaupunkia etelästä vartioivaan, Skanskan aiemmin toteuttamaan 16-kerroksiseen Puistovahtiin. Kaupunkikuvassa uusista torneista nousee siten kaupungin keskustanpuoleiset portinvartijat”, toteaa Skanska Kotien aluejohtaja ja kilpailuraadin puheenjohtaja Mikko Herva.

Sana plaana on paikallisille tuttu Plaanaojasta – oululaisittain Laanaojasta – eli kaupungin puistovyöhykkeestä, joka suunniteltiin kaksi vuotta vuoden 1822 Oulun palon jälkeen. Sen tarkoitus oli suojata kaupunkia tulevilta tulipaloilta. Itse sana juontaa juurensa ruotsin kielen sanasta plan. Plaanaojaa reunustivat alun perin aukiot ja heinäpellot, joiden heinää huutokaupattiin kaupunkilaisille. Vasta 1860-luvulla heinäpellot muutettiin oululaisille tutuiksi puistoiksi.

Viereisen Vaaranpuiston halki kulkevan Plaanaojan alkuperäinen merkitys tuodaan tornitalojen pihapiiriin myös sen vihersuunnittelussa. Talojen ympärille ja sen pihalle on tarkoitus istuttaa rantaheinikkoa, joka luo alueelle omanlaisensa modernin plaanan. Asuntoja taloihin tulee yhteensä noin 200, ja rakentamisen on tarkoitus käynnistyä keväällä 2021.