Osakkaan valinnan rajoitettu vapaus

Osakas voi linjasaneerauksen yhteydessä valita tarjottujen sijaan muita vesikalusteita, jos pystyy osoittamaan tuotteiden tyyppihyväksynnät ja ääniluokat. Joskus sekään ei riitä, vaan osakkaan pitää sitoutua vastaamaan hanan huollostakin. Operaation työläydestä huolimatta ilo omannäköisestä kodista on monelle tärkeintä.

Vilja ja Kasperi Jääskeläinen ovat remontoineet viime lokakuussa ostamaansa asuntoa haagalaisen Asunto Oy Kylänevantie 6:n linjasaneerauksen yhteydessä. Nuoripari halusi ostaa asunnon, joka olisi mahdollisimman huonossa kunnossa, jonka kylpyhuonetta ei ole remontoitu ja jonka he saisivat kunnostaa mieleisekseen.
Taloyhtiössä käynnistyi syyskuussa linjasaneeraus, jonka yhteydessä on sukitettu viemäriputket ja tehty uudet käyttövesiputket sekä uusittu sähköt ja kylpyhuoneiden vesikalusteet.
Lisäksi 18 asuntoa käsittävän taloyhtiön rappukäytävä ja kellaritila kunnostetaan.
– Marraskuussa alkoi kylpyhuoneen purkaminen ja samaan aikaan oma remonttimme, jossa revimme vanhoja tapetteja irti seinistä, purimme lattiapintoja, otimme ovien karmit ja keittiökalusteet irti. Kaikki vanha purettiin pois. Vain eteisen kaappi sai jäädä, Vilja Jääskeläinen kertoo.

Osin itse, osin ostettuina lisätöinä
Pariskunta oli valmis remontoimaan huoneistoaan mahdollisimman paljon itse. Taloyhtiön linjansaneerauksen urakoitsijana toimivan Korasan Oy:n kanssa tehtiin erillinen sopimus kylpyhuoneen ja keittiön lisä- ja muutostöistä.
– Halusimme itse suunnitella kylpyhuoneen. Toki katsoimme taloyhtiön tarjoamat vaihtoehdot, mutta totesimme, että haluamme jotakin muuta, Vilja Jääskeläinen kertoo.
– Gitta Karikorpi Korasanista piirsi kylpyhuoneesta piirustukset sen mukaisina kuin halusimme sinne toiminnot ja kalusteet sijoittaa. Sopimuksessa oli selkeästi kirjattu, mitkä tavarat me hankimme itse ja mitkä hankinnat ja työt tulevat urakoitsijan kautta, Kasperi Jääskeläinen sanoo.
Tässä yhteydessä oli jo selvillä, että he voivat valita muita vesikalusteita ja laattoja kuin mitä taloyhtiön remontin tiimoilta oli tarjolla, ja urakoitsija vastaa niiden asentamisesta. Taloyhtiön remontissa kylpyhuoneisiin oli tarjolla peruskalusteina wc-pönttö, suihku, hana, lavuaari ja allaskaappi.
– Olin siinä käsityksessä, että kaikki Suomessa myytävät hanat ovat tyyppihyväksyttyjä. Että me voimme valita kylpyhuoneeseen tai keittiöön minkälaiset hanat tahansa, mutta selvisi, ettei se näin olekaan. Etsimme siis vesikalusteita, jotka miellyttäisivät ulkonäöllisesti, mutta joilla olisi vaadittavat tyyppihyväksynnät ja ääniluokat, Vilja Jääskeläinen sanoo.
Jääskeläiset toimittivat urakoitsijalle tiedot hankkimistaan tuotteista tuotteista ja niihin liittyvistä tyyppihyväksynnöistä ja CE-merkinnöistä. Isännöitsijältä varmistettiin, minkälaisia vaatimuksia taloyhtiö asettaa esimerkiksi vesikalusteille tai keittiöliitännöille.

Kaikki kaunis ei ole hyväksyttyä
Kun Jääskeläisten piti varmistaa, että valitut tuotteet täyttäisivät taloyhtiön ja urakoitsijan vaatimukset, alkoi pariskunnan mielenkiintoiseksi kokema seikkailu vesikalusteiden sertifiointien, tyyppihyväksyntöjen ja CE-merkintöjen maailmaan.
Tietoja he hankkivat eri lähteistä kuten maahantuojilta ja VTT Expert Services Oy:n sivustoilta.
– Minut yllätti se, miten paljon Suomessa rautakaupoissa ja verkkokaupoissa myydään sellaisia tuotteita, joille ei ole esimerkiksi tyyppihyväksyntää. Kaupassa ei tätä tietoa kerrota, tai tiedon saat erikseen kysymällä myyjältä. Myyjällä ei välttämättä ole tietoa omasta takaa, vaan hän kenties etsii sitä VTT:n hakukoneelta, Vilja Jääskeläinen toteaa.
VTT Expert Services Oy:n vtt-todistus.fi-sivustolta voi hakea VTT:n myöntämiä sertifikaatteja ja hyväksyntöjä. Hana-hakusanalla sieltä löytyy tiedot noin 200 hanasta.
– Meille tuotteita valitessamme oli ensisijaisesti tärkeintä ulkonäkö. Katselimme vesikalusteiden kuvia netistä. Jos jokin hana miellytti, avasimme välilehdelle VTT:n hakukoneen antaman sivun ja tarkistimme, onko kyseisellä hanalla tyyppihyväksyntä vai ei. Ja kun oli tyyppihyväksyntä, molemmat meidän kriteereistämme täyttyivät, Vilja Jääskeläinen kertoo.

Tyyppihyväksyntäkään ei aina riitä
Tyyppihyväksyntämerkintä tarkoittaa sitä, että hana on testattu ja tyyppihyväksytty suomalaisiin olosuhteisiin, ja se voidaan turvallisesti liittää osaksi vesijärjestelmää. Myös hanan kytkentäputken täytyy olla tyyppihyväksytty.
Markkinoilla on tuotteita, joilla on tyyppihyväksyntä Pohjoismaissa. Myös niitä voidaan käyttää Suomessa.
STF-merkinnän saavat hanat, jotka ovat läpäisseet vedenvirtaama-, äänitaso- ja käyttökestävyystestit sekä materiaalista irtoavia lyijy- ja kadmiumpitoisuuksia koskevat testit. Tyyppihyväksyntä on voimassa viisi vuotta.
Kerrostaloasuntoihin asennettavilta hanoilta vaaditaan, että ne kuuluvat tiettyyn ääniluokkaan, jotta muihin asuntoihin ei kantaudu niiden käytön takia liikaa ääntä. Osakkaan pitää omia hanoja toimittaessaan pystyä taloyhtiötä varten todistamaan, mihin ääniluokkaan materiaalit kuuluvat. Hanan ääniluokka testataan laskemalla hanasta tietyllä paineella vettä ja mittaamalla, kuinka kova ääni veden laskemisesta desibeleinä aiheutuu.
Ääniluokkavaade tuli Jääskeläisille vastaan esimerkiksi kylpyhuoneeseen suunnitellun mustan suihkun ja hanan kanssa. Näillä tuotteilla oli kyllä tyyppihyväksyntä, mutta ääniluokka oli 2. Taloyhtiö edellytti ääniluokkaa 1.
Lisäksi rakennustuotteilta voidaan edellyttää CE-merkintää. Niitä tietoja löytyy sivustolta henhelpdesk.fi.

Opastusta ja vastuunjakoa
Koska kylpyhuone on pieni, pariskunta halusi laitattaa pyykinpesukoneen keittiöön astianpesukoneen viereen. Taloyhtiön vaatimuksena oli vuotokaukalon asentaminen pesukoneen alle ja liitännässä käytettävä magneettiventtiili. Urakoitsija muistutti pyykinpesukoneen vaativan oman sulun.
– Me luulimme, että voisimme kytkeä keittiössä astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen altaan yhteydessä olevaan hanaan, mutta urakoitsijalta kuulimme, että molemmille pitää olla omat liitännät ja sulut. Saimme urakoitsijalta neuvoja, ja pyykinpesukoneelle valitsimme urakoitsijan vinkin perusteella elektronisen itsestään sulkeutuvan sulkuventtiilin, Kasperi Jääskeläinen kertoo.
Jääskeläiset ovat tyytyväisiä siihen, että urakoitsija otti vastuun näistä asennustöistä.
– Keittiöön löysimme tällä hetkellä varmasti trendikkäimmän hanan. Varmistimme isännöitsijältä, voimmeko asennuttaa tällaisen erikoishanan, jolla oli vaadittava tyyppihyväksyntä ja ääniluokka. Kun sitouduimme kirjallisesti huolehtimaan sen kunnossapidosta, hanan asentaminen oli mahdollista, Vilja Jääskeläinen kertoo.
Jääskeläisten asunnossa taloyhtiön putkiremontin osalta kylpyhuone on valmis, mutta keittiössä tarvitaan vielä putki- ja liitäntätöitä. Myös osa sähkötöistä on tekemättä.
– Urakoitsija arvioi meidän lisä- ja muutostöiden tekemiseen tarvittavan 25 lisäpäivää. Siinä aikataulussa meidän remonttimme lisätöineen valmistuisi maaliskuussa, Kasperi Jääskeläinen toteaa.

Yksityiskohtia ja mittatilaustyötä
Pariskunta on tehnyt remonttiaan pieteetillä ja kaiken liikenevän vapaa-aikansa siihen uhraten. Senkin ansiosta asuntoon tulee paljon viimeisen päälle mietittyjä, laadukkaita, trendikkäitä ja hienostuneita kalusteita ja yksityiskohtia.
Kylpyhuoneen laatoitusta ovat työmiehet käyneet ahkerasti tutkailemassa. Erikoista on valkoisten laattojen välissä olevat mustat saumat mutta myös ladonta.
– Me halusimme seiniin tiililadonnan 10×10 -laatoilla, kun normaalisi siihen olisi tullut 20×20 -laatoitus, Kasperi kertoo työstä, jonka urakoitsija lisämaksusta teki.
Valaistukseen valittiin himmennettävät led-valaisimet, ja kylpyhuoneeseen tuli erikoisliikkeestä hankittu seinävalaisin entiselle paikalleen.
Kylpyhuoneen tammiovinen allaskaappi on teetetty mittatilaustyönä, samoin peili. Pyyhekuivaimeksi valittiin kapeampi kuivain, jotta wc-pöntön eteen jäisi riittävästi tilaa.
1960-luvun tyyliä toteutetaan valokatkaisijoilla ja pistorasioilla, jotka ovat valkoista duroplast-muovia. Saman aikakauden henkeä välittyy myös pyyhekoukuissa, saippuatelineissä ja wc-paperitelineissä, jotka kaikki ovat löytyneet retrohenkisiin rakennus- ja sisustustarvikkeisiin erikoistuneesta liikkeestä.
Vanhat ovet on maalattu erikoisliikkeessä. Keittiössä keittiökaappirungot odottavat ovia, joihin tulee tyyliin sopivat vetimet sekä sivupeitelevyjä, jotka nekin kaikki saadaan erikoisliikkeestä. Sieltä on hankittu myös kivitasot.
Kaikkialla on pyritty siihen, että pintojen väritys toisi asuntoon valoisuutta ja avaruuden tunnetta. Tästä syystä keittiössäkin kaappien ja tasojen välinen tila päätettiin maalata kosteutta kestävällä maalilla.
– Sisustaminen on harrastukseni, johon käytän aikaa ja rahaakin. Seuraan sisustuslehtiä ja sisustamiseen liittyvää sosiaalista mediaa. Me emme ole kuitenkaan tehneet tätä remonttia sillä työnjaolla, että minä suunnittelen ja Kasperi toteuttaa, vaan yhdessä on tehty kaikki materiaali- ja värivalinnat, Vilja Jääskeläinen sanoo.
Hän kertoo kokemuksen innostaneen siihenkin, että esimerkiksi sosiaalisessa mediassa mieluusti opastaa sisustajia tärkeiden tyyppihyväksyntä- ynnä muiden tietojen äärelle.

Enemmän osakasremontteja
Asunto Oy Kylänevantie 6:n teettämässä perusurakassa tehtiin pelkästään viemäriputkien sukitus ja käyttövesiputket vietiin porrashuoneen puolelle kotelointina.
– Lähtökohtana taloyhtiöllä oli tehdä vesi- ja viemärijärjestelmälle vain välttämättömin korjaus. Osakkailla oli mahdollisuus omalla kustannuksellaan sitten satsata laajempaan remonttiin, arkkitehti Olli Jokinen Karves Suunnittelu Oy:stä kertoo.
Näkyvimmät muutokset taloyhtiön remontissa oli vesijohtojen tuominen vesikalusteille ja niiden uusiminen. Arkkitehtisuunnittelua sen sijaan tehtiin paljon kellaritiloissa. Entuudestaan siellä oli sauna ja kaksi pientä pukuhuonetta sekä iso öljylämmitystä palvellut lämmönjakohuone.
Sauna ja pukuhuoneet modernisoitiin. Lämmönjakohuone, jossa oli nykyaikainen pienikokoinen lämmönvaihdin, jaettiin kahtia. Sen ansiosta saatiin hyvää tilaa ulkovälineille, mutta myös kompakti nykyaikainen pesutupa kiinteistöpesulakoneen, kuivausrummun ja pienen narukuivaushuoneen kera.
Osakkaat teettävät taloyhtiöiden putkiremonttien yhteydessä paljon omia remontteja. Asunto Oy Kylänevantie 6:ssa osakkaiden lisä- ja muutostöitä tehtiin 13 huoneistossa taloyhtiön 18 huoneistosta.
– Ehkä se johtui siitä, että taloyhtiön tilaama alkuperäinen urakka kylpyhuoneiden osalta oli suppeampi kuin mitä putkiremonteissa normaalisti tehdään, asukas- ja muutostyövastaava Gitta Karikorpi Korasan Oy:stä sanoo.
– Putkiremontti voi olla tietynlainen siunaus asunnolle, arvon kohotus, jos huoneistoa pitäisi joka tapauksessa remontoida. Taloyhtiön remontissa samoilla pölyillä ja töillä voidaan remontoima oma asunto uuteen kuosiin, Karikorpi toteaa.

Teksti Riina Takala-Karppanen
Kuva Mikael Lindén

Artikkeli on julkaistu maaliskuussa ilmestyneessä Kiinteistöpostissa 2/2017