Osakehuoneistojen hallintaanotot eivät ole tänä päivänä vieraita asioita taloyhtiöille, eikä niiden hallituksille. Isännöitsijöiden mukaan hallintaanottoprosessiin ei jouduta nykyisin niinkään vastikerästien vuoksi, vaan enenevässä määrin tilanteissa, joissa ihmisen elämänhallinta pettää.
Eräs isännöitsijä kertoi, että hänellä on tällä hetkellä kolme hallintaanottovaroitusta päällä. Murheelliseksi tilanteen tekee se, että enenevässä määrin on kysymys iäkkäistä ihmisistä, jotka eivät enää selviä asunnossaan ilman apua, eikä sosiaalivirastoista taas apua tunnu löytyvän.
Vihdissä käsiteltiin syyskuussa erään osakehuoneiston hallintaanotosta, koska osakkeenomistaja on toimillaan aiheuttanut viisi tulipaloa. Syyskuinen tulipalo tuhosi asunnon täysin.
Vihdin Uutiset uutisoi 28.9.2014 yhtiökokouksen päätöksen, jonka mukaan yhtiö ottaa nyt osakehuoneiston hallintaan lain sallimaksi kolmen vuoden maksimiajaksi. Yksi vaihtoehto on kuitenkin sekin, että asunto tulee myyntiin.
Asumiskelvottomaksi tuhoutunut huoneisto remontoidaan ja korvaus siihen saadaan taloyhtiön palovakuutuksesta.
Viisi tulipaloa
Vihdin Uutisten mukaan huoneistossa syttyi viime vuonna syttyi kaksi uhkaavaa tilannetta kun ruoka paloi asunnon omistavan miehen liedelle. Tämän jälkeen miehen isä otti liedestä sulakkeet pois, mutta liesi pysyi huoneistossa. Asunnossa oli kuitenkin myös mikroaaltouuni, jossa mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivä mies lämmitti ruokansa.
Tänä vuonna asunnossa kärähti kaksi kertaa aiemmin – kerran ruoanlaiton takia ja kerran tuhkakupista. Savu tunkeutui rappuun ja tilanne selvisi naapurin rimputeltua ovikelloa.
Viimeisimmässä tapauksessa syyskuun palokunnan tullessa paikalle sänky oli täysin tulessa. Asukas oli poistunut asunnosta alasti ja löytyi lähialueelta.
Ei prosessia vähäisen rikkomuksen vuoksi
Yleisin syy osakehuoneiston ottaminen yhtiön haltuun on ollut maksamattomat yhtiövastikkeet. Jos osakehuoneistoa hoidetaan niin huonosti, että yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle aiheutuu siitä haittaa, huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan.
Jos osakehuoneistoa käytetään oleellisesti vastoin yhtiöjärjestyksestä ilmenevää käyttötarkoitusta tai muuta määräystä tai vastoin yhtiön hyväksymää tai muuten vakiintunutta käyttötarkoitusta, niin hallintaanotto on mahdollinen.
Lisäksi jos osakehuoneistossa vietetään häiritsevää elämää tai osakkeenomistaja tai muu asukas ei noudata, mitä järjestyksen säilymiseksi tiloissa on tarpeen, voidaan osakehuoneisto ottaa yhtiön hallintaan.
Aiheesta lisää mm. http://www.laki24.fi/aski-asuntoosake-huoneisto.html