Opas taloyhtiöiden energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Taloyhtiöt haluavat pienentää energialaskujaan parantamalla rakennuksen energiatehokkuutta. Ratkaisuvaihtoehtoja on paljon. Uusi maksuton opas kokoaa vinkit energiatehokkuuden kehittämiseksi. Opas on osa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanketta.

Taloyhtiöiden hoitokuluista noin kolmannes kuluu energia- ja vesikustannuksiin. Hoitokuluissa on mahdollista säästää energiatehokkuutta kehittämällä niin uusissa kuin vanhoissakin taloyhtiöissä. Jokainen taloyhtiö on kuitenkin omanlaisensa kokonaisuus, eikä yhtä oikeaa ratkaisua ole monistettavissa kaikille.

Oppaan nimi on Energiahukan riivaamasta taloyhtiöstä energiaviisauteen.  Opas listaa erilaiset toimenpiteet ja kannustaa taloyhtiöitä etsimään oikean ratkaisun yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Julkaisun tavoitteena on innostaa taloyhtiöitä aloitteellisuuteen energiatehokkuuden kehittämisessä.

Oppaan sisältämä vinkkilista voi toimia keskustelun pohjana taloyhtiön ja sen palveluntarjoajien kuten isännöinnin tai huoltoyhtiön välillä. Erilaiset toimenpiteet on järjestetty muistilistaan jatkuvan kehittämisen -mallin mukaan: ensin selvitetään taloyhtiön lähtötilanne ja energiankulutus, seuraavaksi säädetään olemassa oleva talotekniikka toimimaan energiatehokkaasti ja lopuksi selvitetään mahdollisuudet investoinneille.

Julkaisuun on koottu vinkit myös energia-asioista viestimiseen taloyhtiöissä. Lisäksi se kannustaa viemään energiatehokkuuden kehittämisen osaksi taloyhtiön muuta suunnitelmallista kiinteistönpitoa.

Energiahukan riivaamasta taloyhtiöstä energiaviisauteen -oppaan on koonnut Green Building Council Finland yhdessä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n  asiantuntijoiden kanssa.

Lataa uusi Energiahukan riivaamasta taloyhtiöstä energiaviisauteen -opas (PDF) tästä »»