“Rakenteellinen energiatehokkuus” – opas pyrkii tuomaan kaiken tarvittavan tietotaidon saataville palvelemaan rakentajia ja muita tahoja uudisrakennusten tiukentuvien energiatehokkuusvaatimusten toteuttamisessa.
Euroopan yhteisöjen tilastotoimisto Eurostat arvioi, että väkiluvun kasvaessa energian reaalikustannukset nousevat merkittävästi. Tämä tarkoittaa sitä, että asuintalojen lämmittäminen talvisin käy tulevaisuudessa kalliimmaksi. Toisaalta EU on asettanut tavoitteeksi, että tulevaisuudessa kaikki uudet talot, ovat ns. nollaenergiataloja. Lämmityskustannusten nousu on kuitenkin mahdollista välttää talon riittävällä eristämisellä ja oikeanlaisilla arkkitehtuurisilla ratkaisuilla, mitkä ovatkin nollaenergiatalorakentamisen perusta.
Opas “paketoi” toteuttamiskeinot
Ympäristöministeriön sekä RTT Eristeteollisuuden julkaisemaan uuteen oppaaseen on koottu se, miten tulevaisuuden “lähes nollarakentaminen” on mahdollista ottaa huomioon jo rakennusten hanke- ja arkkitehtisuunnittelussa, rakennesuunnittelussa ja itse rakentamisvaiheessa.
Opas sisältää käytännön esimerkkejä toteutuneista rakennuskohteista. Myös ilmasto-olojen muutokset on otettu huomioon, kun on haettu toimivimpia kosteusteknisiä ratkaisuja.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että talon rakenteissa hyödynnetään energiatehokkaita ratkaisuja. Esimerkiksi asuinrakennusten ongelmalliset kylmäsiltakohdat eli ulkoseinien ja alapohjan liitokset, ulkonurkat ja ovi- ja ikkunasovitukset eristetään tulevaisuudessa paremmin, kuvaa oppaan sisältöjä RTT Eristeteollisuuden erityisasiantuntija Ari Ilomäki.
Oppaassa suositellaan, että rakennusten ulkovaipalle ja tiiviydelle asetetaan selkeät arvosuositukset jo hankintavaiheessa.
Energiatehokkaat rakenneratkaisut voidaan todentaa laskennallisesti tulevina energiakulutuksen säästöinä ja näin hankinnat voidaan myös kilpailuttaa. Lopputuloksena lämmitystarve pienenee ja sisätilojen viihtyvyys paranee. Energiatehokkaat rakenneratkaisut ovat myös huoltovapaita, eivätkä riipu säädöstä tai rakennuksen käyttäjästä.
RTT Eristeteollisuus ja ympäristöministeriö haluavat kiinnittää huomiota myös siihen, miten arkkitehtisuunnittelulla voidaan parantaa rakennusten energiatehokkuutta.
Oppaan voi ladata tästä: