Paloautot lähtevät joka päivä kiireellä sammuttamaan kolmea keittiössä syntynyttä tulipaloa, koska joku on käyttänyt liettä väärin. Ehdoton valtaosa liesipaloista johtuu nimittäin siitä, että liesi unohtuu tai jätetään päälle. Teknisiä vikoja ei liesissä juurikaan ole.
Liesipaloista seuraa myös kuolemantapauksia. Suomen Pelastusalankeskusjärjestön alustavien tietojen mukaan tänä vuonna on tulipaloissa kuollut kahdeksan henkilöä. Liesipaloja Suomessa tapahtuu vuosittain tuhatkunta.
Ongelmaan ratkaisujakin
Keittiö on vaarallisin paikka kotona. Liedet ovat kotien paloturvallisuuden synkin kohta. Nukahdetaan, kun ruoka on porisemassa. Liesi jätetään hauduttamaan ruokaa siksi aikaa, kun käydään ulkoilemassa. Tai sitten liesi yksinkertaisesti vain unohtuu päälle. Liesipalot ja liesipalovaarat ovat pelastustoimelle arkipäivää.
Liesien paloturvallisuuteen on olemassa kahdenlaisia ratkaisuja. Toiminnallinen ratkaisu on käyttää liettä oikein, koko ajan kokin valvovan silmän alla.
Koska ihminen kuitenkin on unohtavainen, varsinkin vanhemmiten, apuun tulevat tekniset ratkaisut. Lieden yhteyteen voi hankkia liesivahdin, joka katkaisee liedestä virran. Tai lieden yhteyteen voi asentaa automaattisen sammutuslaitteen. Se sammuttaa tulen, jos ruoka pannulla syttyy.
Liesien turvalaitteiden EU-tasoinen standardi on juuri lopullisesti hyväksytty. Standardi määrittelee ne vähimmäisvaatimukset, jotka turvalaitteilta vaaditaan.
Pelastusopiston tutkimus palokuolemista: