Omistusvimmaisesta vastustajasta esimerkkiosakkaaksi

Kun ihminen omistaa jotakin, hän pitää siitä tiukasti kiinni ja on valmis puolustamaan omaansa, jos jokin ulkopuolinen uhkaa. Keväisten yhtiökokousten aikaan tuntuu osakkeenomistajien omistushalu nostavan voimakkaasti päätään ja he ovat suorastaan asettautumassa barrikaadeille hallituksen suunnitelmia ja henkilöitäkin vastaan.

Taloyhtiöön syntyy epäluottamuksen ilmapiiri, jossa hallituksen esittelemät korjausaikeet kuitataan höpöhöpöpuheiksi. Moititaan taloudenpitoa ja naristaan siitä, että vastike taas nousee.

Kuitenkin – yhtiökokouksen pitäisi olla osakkeenomistajalle merkittävin tilaisuus vuodessa, koska silloin saa tietoa tulevista korjaustarpeista, voi esittää omia mielipiteitään ja näkökulmiaan ja olla valitsemassa parhaista tarjokkaista hallitukseen osaavia, osakkaiden ja taloyhtiön edusta ja arvosta huolta pitäviä henkilöitä.

Omistushaluisten osakkeenomistajien rinnalle taloyhtiöihin on syntynyt myös passiivisten osakkeenomistajien joukkio, joka suhtautuu asumiseensa kuin olisi hotellissa, eikä ole halukas ottamaan itse vastuuta  mistään.

Ei ihme, että hallitusjäsenyys ei kiinnosta tai motivoi, jos se merkitsee jatkuvaa kriittistä ja negatiivista palautetta kaikesta, mitä tehdään. Toisaalta on tietysti niitäkin hallituksia, joiden olisi syytä palauttaa mieleensä, miksi tähän työhön on ryhdytty – vastuuta kun ei voi ulkoistaa.

Kuinka moni osakas ymmärtää, miten pitkäjänteistä työtä taloyhtiön asioiden hoito, kiinteistöjen ylläpito ja korjaaminen ovat. On huolehdittava siitä, että korjauksiin ryhdytään riittävän ajoissa, eikä vasta hädän hetkellä. Monia asioita on syytä ennakoida, jotta osakkaiden vastikerasite ei ponnahda hetkessä pilviin.

Tämänhetkistä keskustelua kuunnellessa tulee mieleen, että missä on ne hyvin toimivat asunto-osakeyhtiöt, joissa vallitsee hyvä ilmapiiri, ihmiset kunnioittavat toisiaan ja ovat valmiita tekemään hyvän tahdon eleinä asioita toistensa hyväksi. Ja kuitenkin samanaikaisesti toteutetaan osakkaiden toivomia asioita hallitusti, taloudellisesti ja tehokkaasti.

Lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen herätti tämän kysymyksen todetessaan, että suuri osa ihmisistä ei ymmärrä, miten hyvä asumisen laatu voi olla hyvin hoidetussa yhtiössä.

Hyvin toimivan asunto-osakeyhtiön toimintamallia pitäisi vaalia ja edistää. Tässä mielessä ”herkuttelen” myös sillä keskusteluitteni aikana esiin tulleella ajatuksella, että esimerkillisistä yhtiöistä tehtäisiin YouTubeen tai johonkin muuhun mediaan reaaliaikaisia dokumentteja.

Olisihan se samalla sitä paljon puhuttua ”asumisen opetusta”, jonka kaltaiselle tiedonjakamiselle on usein sanottu olevan tarvetta erityisesti nuorten keskuudessa. Nuori polvi ymmärtäisi, minkälainen asumisen yhteisö asunto-osakeyhtiö on ja miten siellä asioista asunto-osakeyhtiölain hengen mukaista yhdenvertaisuutta vaalien päätetään. Tämä taitaa olla kuitenkin enemmän toiveajattelua kuin realismia.

Päätoimittaja Riina Takala Pääkirjoitus Kiinteistöpostissa huhtikuu 3/2103