Oma aurinkovoimala myllyttää energiaa taloyhtiön katolla

Helsinkiläinen kiinteistöosakeyhtiö Fredrikinpasaasi haluaa näyttää esimerkkiä kerrostaloyhtiöiden aurinkovoimalahankinnoissa. Iso Roobertinkatu 32:ssa sähköä kerrostalon käyttöön tuottaa taloyhtiön hankkima oma aurinkovoimala.
Sitä esiteltiin 2.8. Ilmastokadun aurinkojuhlissa, missä talon asukkaat kertoivat katolla olevasta aurinkosähköjärjestelmästä ja aurinkoenergian mahdollisuuksista erityisesti kerrostaloissa.
– Päätös aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta syntyi kiinteistöosakeyhtiö Fredrikinpasaasin yhtiökokouksessa asukkaiden keskuudessa yksimielisesti. Hallituksen jäsen Ari Sarmanto piti aurinkosähkön hankintaprosessia sujuvana.
– Ilmastokatu-hankkeen tuottama selvitys ja valmis tarjouspyyntöpohja teki prosessista helpon. Oli myös hyvä, että yhtiökokouksessa oli paikalla paneelit asentaneen yrityksen asiantuntija vastaamassa asukkaiden kysymyksiin, Sarmanto kertoo tyytyväisenä.
Vaikka mökeille ja omakotitaloihin järjestelmiä on asennettu jo pitkään, kerrostaloissa investoinnit ovat vielä hyvin alkuvaiheessa. Tosin joitakin esimerkkejä hankkijoista jo löytyy. Muun muassa As Oy Hirsipadontie 5 Helsingin Oulunkylässä, missä avattiin toukokuussa kerrostaloyhtiön itsenäisesti tilaama järjestelmä.

Energiatehokkuutta edistäen
Ilmastokatu-hanke yhteistyössä Dodo ry:n kanssa on auttanut Iso Roobertinkadun taloyhtiöitä hankinnoissa kartoittamalla kiinteistöjen mahdollisuuksia aurinkosähköasennuksiin.
Tietokirjailija, energia-asiantuntija Janne Käpylehdon tuottamat kartoitusraportit sisältävät mm. asennustapaselvityksen, taloudelliset laskelmat ja valmiin tarjouspyyntölomakkeen kilpailuttamista varten. Tähän mennessä kartoituksia on tehty seitsemän.
Ilmastokaduilla tähdätään tulevaisuuden vähähiiliseen kaupunkiin kokeilualueilla Helsingin Iso Roobertinkadulla ja Vantaan Tikkuraitilla ja Asematiellä.
Ilmastokadun toteuttavat Vantaan ja Helsingin ympäristökeskukset yhdessä Green Building Councilin, HSY:n Ilmastoinfon ja Aalto-yliopiston kanssa. Ilmastokatu saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja on osa 6Aika-strategiaa.

Lue tästä tarkemmin helsinkiläisen taloyhtiön Hirsipadontie 5:n kokemuksista siitä, miten kerrostalosta tuli aurinkosähkön tuottaja.
Lue myös Kiinteistöpostissa julkaistu artikkeli Ilmastokadusta ja merkityksestä taloyhtiöille TÄSTÄ.
Lisäksi tietoa Ilmastokadusta tästä: