Oma asunto on monen nuoren haave ja vaikka asuntokauppa ei olekaan juuri nyt ajankohtainen, jossakin elämänvaiheessa asunto kuitenkin halutaan omistaa.
Tällaisen kuvan nuorista asunnonostajina ja omistajina piirtää Danske Bankin teettämän Ensiasunnonostajat 2016 –kyselytutkimus.
Tilastokeskuksen mukaan asuntovelallisten osuus on ollut hienoisessa nousussa (3,4 %), kun taas alle 35-vuotiaiden asuntovelallisten osuus on laskenut samalla ajanjaksolla 15 prosenttia, tilannetta tarkastellaan kaikkien suomalaisten kannalta vuosina 2007-2015.
Taloustutkimuksella teetetyn kyselytutkimukseen vastanneiden yli 1 000 suomalaisen nuoren (18-35-vuotiaat) mielestä omistusasuminen on silti erittäin houkutteleva vaihtoehto.
– Asuntovelallisten väheneminen heijastaakin enemmän viime vuosien taloustilannetta kuin muutoksia nuorten haaveissa. Esimerkiksi nuorisotyöttömyys on noussut ja nuorempien ikäluokkien käytettävissä olevat tulot ovat laskeneet, Danske Bankin kuluttajaekonomisti Henna Mikkonen sanoo.
Raha ja elämäntilanne ratkaisevat
Kolme suurinta estettä nuorten asunnonostamiselle ovat säästöjen puute, tulotaso ja elämäntilanne. Myös asuntojen korkea hinta ja työtilanteen epävarmuus nousevat viiden yleisimmin mainitun syyn joukkoon.
Asunnonostoa parhaillaan harkitsevista vastaajista miehet (51 %) kokevat asuntojen korkean hinnan huomattavasti useammin esteeksi kuin naiset (36 %).
– Iän myötä elämäntilanne muuttuu omistamiselle suosiollisemmaksi, mutta toisaalta muut esteet korostuvat. Elämäntilanteisiin liittyviä esteitä ihmisillä tulee aina olemaan. Muut ostamisen esteet taas liittyvät enemmän Suomen taloustilanteeseen, jonka osalta ensiasunnonostajien tilannetta tukevat työttömyyden lasku, Euroopan matalimmat asuntolainojen korot ja maltillinen inflaatio, Mikkonen kommentoi.
Asunnonostoa parhaillaan harkitsevilla nuorilla tärkeimmät syyt omistaa asunto liittyvät taloudellisiin tekijöihin: 59 % näkee omistusasumisen hyvänä sijoituksena, 50 % hyvänä tapana kerryttää varallisuutta.
Muina tärkeinä syinä he näkevät omistusasumisen edullisuuden, varmuuden ja turvallisuuden. Tosin tämän suhteen näyttäisi olevan selkeä sukupuolten välinen ero: naisista lähes puolet (45 %) allekirjoittaa varmuuden tärkeyden, miehistä ainoastaan vajaa neljännes (24 %).
Ainoastaan noin viidennes vastaajista näkee omistusasumisen kannustimet (verohelpotukset, ASP-säästäminen) tärkeimpien syiden joukossa asunnonomistamiseen.
– Ne nuoret, jotka eivät koskaan halua omistusasuntoa, perustelevat näkemystään puolestaan ei-taloudellisilla syillä, kuten vuokra-asumisen joustavuudella sekä omistusasumisen ja asunnonostamisen hankaluudella. Omistaminen on nuorten asunnonomistajien mukaan hyvä ratkaisu, jopa 95 prosenttia nuorista omistusasujista on tyytyväisiä asumismuotoonsa, Mikkonen toteaa.
Näin asuvat suomalaiset nuoret:
48 % kaikista vastaajista asuu vuokralla, 29 % omassa tai kumppanin omistamassa asunnossa, 11 % vanhempien luona ja 6 % kimppakämpässä.
18-24 vuotiaista omistusasunnossa asuu 2 %, 25-29 vuotiaista jo 25 %. 30-35 vuotiaissa lukema on jo yli 50 prosenttia (51 %).
Vastaajat muuttivat pois kotoa keskimäärin 19-vuotiaina. Miesten keskiarvo on hieman naisia korkeampi, eli 20 vuotta.
Vuokralla tai omistusasunnossa asuvista vastaajista 41 % asuu yksin, 39 % aikuistaloudessa ilman lapsia ja 20% aikuistaloudessa, jossa on alle 18-vuotiaita lapsia.