Nenäni haistaa homeen….

Tunnetko jonkun, joka kärsii vakavista sisäilmaongelmista. Ei ehkä kykene asumaan kodissaan tai työskentelemään työpaikallaan.
Kosteusvaurioista johtuvat ongelmat yhdistyvät usein julkisuudessa esiteltyjen tapausten vuoksi esimerkiksi kiinteistökauppaan – ostaja vaatii korvauksia, kun talossa onkin kosteusvaurioita. Työntekijät oireilevat ja työnantaja yrittää korjata olosuhteita. Päiväkotilapset ja koululaiset siirretään väliaikaisiin tiloihin rakennusten korjausten ajaksi.
Mutta entäs jos vakavista sisäilmaongelmista kärsivä osakas tai asukas asuukin naapurissasi tai taloyhtiössäsi? Hän on ottanut yhteyttä isännöitsijään ja hallitukseen ja pyytänyt mahdollisten vaurioiden ja haittojen selvittämistä. Tuloksetta.
Sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola totesi Sisäilmayhdistykseen tulleiden yhteydenottojen perusteella suureksi ongelmaksi sen, että taloyhtiöissä herkästi vähätellään ongelmia. Ei tehdä mitään. Asukas saa kuulla heittona, että ”mene psykiatrille”. Tai kehotetaan kutsumaan terveystarkastaja paikalle asuntoa tutkimaan.
Siirretään selvittämisen vastuuta jonnekin muualle puhumattakaan siitä, että ymmärrettäisiin taloyhtiön olevan mahdollisesti myös korjausvastuussa.
Kyse on todella vakavasta yhteiskunnallisestakin ongelmasta, kun ajatellaan, kuinka paljon erilaisia rakennuksia ja asuntoja pitäisi näiden ongelmien vuoksi korjata. Mutta myös siksi, että kerran sairastuneet eivät parane koskaan.
Ongelmalliseksi asian tekee sekin, että herkkyys on yksilöllistä.
Taloyhtiöissä sisäilmaongelmien selvitystyö käynnistetään usein vasta siinä vaiheessa, kun ongelma on jo edennyt vakavaksi. Tai se, että hankitaan asiantuntijoita selvittämään, mutta ihan vääränlaisia – ilma- tai kosteusmittaajien sijaan pitäisi hankkia rakenteita tuntevia kokeneita sisäilma-asiantuntijoita.
Todennäköistä on, että taloyhtiöissä sisäilmaongelmien kanssa joudutaan tulevaisuudessa entistä useammin tekemisiin. Ehkä senkin takia, että kun esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa jo altistuneet tai sairastuneet lapset ja nuoret tulevat aikuisikään ja hankkivat asuntonsa taloyhtiöistä.
Meillä on paljon tietoa kosteus- ja homevaurioista, niiden korjaamisesta, menettelyistä, miten toimia, kun tilanne tulee eteen, on pätevöitettyjä tutkijoita ja asiansa osaavia asiantuntijoita.
Kaikki tämä tieto ja kokemus kannattaisi valjastaa taloyhtiön osakkaiden ja asukkaiden käyttöön silloin, kun taloyhtiössä kosteusvaurio- ja homeongelmaepäily tulee esiin. Mieluummin teot ennakoivasti kuin pahimmassa tapauksessa taloyhtiön tekemättömyyden seurauksia arvioidaan ja syyllisyyskysymyksiä puidaan oikeudessa.

Riina Takala-Karppasen pääkirjoitus marraskuussa ilmestyvässä Kiinteistöposti Pääkaupunkiseutu Extrassa 8/2016.