Muotoilu muuttaa kaupunkeja – lue siitä tarinoita

Tarinoita siitä, miten muotoilunkin avulla voidaan kehittää kaupunkia – tällaisia löytyy uudesta muotoilutarinat.fi –verkkojulkaisusta.
Sieltä voit tutustua hankkeeseen, jossa kolme muotoilutoimistoa leiriytyi kahdeksi kuukaudeksi Itä-Helsingin aluetalo Stoaan. Yhdessä tehdyt nopeat kokeilut saivat Stoan eri virastot puhaltamaan uudella tavalla yhteen hiileen. Taustalla oli ajatus siitä, että hiekkalaatikkoon lasketut lapset leikkivät yleensä rinnakkain ennen kuin oppivat leikkimään yhdessä. Tästä oli kysymys monta toimijaa, yhteinen asiakas –kokeilussa.
Sivustolta löytyy tarinoita siitä, miten muotoilulla voidaan uudistaa kaupunkeja. Esimerkiksi strateginen muotoilija Marco Steinberg ja Kansainvälisen designsäätiön asiamies Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen toteavat, että ”Muotoiluajattelulla voi nykyään kehittää tavaroiden ja palveluiden lisäksi parempia kaupunkeja. Muotoilun avulla kaupungit voivat tehdä uudistuksia, jotka sekä säästävät rahaa että osuvat paremmin maaliin”.
Kaupunki kerää ja tuottaa jatkuvasti valtavia määriä hyödyllistä tietoa. Helsinki Region Infoshare -palvelu avaa datan kaikkien käyttöön ja tarjoaa pohjan ihmisten elämää helpottaville sovelluksille.
Älykkäitä sähköverkkoja, autojen yhteiskäyttöä ja vihreää liiketoimintaa. Helsingin kaupungin tietotekniikka- ja viestintäjohtaja Jaakko Salavuo sekä kaupungin kilpailukyvyn kehitys -yksikön päällikkö Santtu von Bruun kertovat, miten digiteknologia tekee Helsingistä älykkään kaupungin, joka säästää myös energiaa ja ympäristöä.
Osallistava suunnittelu ottaa ihmiset mukaan kaupungin kehittämiseen ja tekee heistä oman elinympäristönsä asiantuntijoita. Kuntaliiton innovaatioasiantuntija Tuula Jäppinen ja Aalto-yliopiston muotoilun professori Tuuli Mattelmäki neuvovat, miten osallistetaan hyvin.
Yhdessä tarinassa mietitään, voiko muotoilun menetelmillä yrittää ratkaista ison, rakenteellisen yhteiskunnallisen ongelman? Helsinki on pullollaan tyhjiä asumiskelpoisia tiloja. Nuorisoasiainkeskus etsii asunnottomille nuorille yllättäviä koteja. Tästä puhutaan Oman muotoinen koti –hankkeessa.
Hyvää muotoilua on sekin, että jotkin asiat jäävät piiloon, vaikka ne tosiasiassa myllertävät kaupunkilaisten arjen uusiksi. Tästä on kyse tarinassa, jossa ovat esillä Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ja energiayhtiö Helen. Muotoilun avulla ihmiset ymmärtävät työmaita ja näkymätöntä energiaa paremmin.

Tarinat osoitteesta www.muotoilutarinat.fi
Lue lisää www.toimivakaupunki.fi