Hälytyskellojen tulisi soida, jos huoneiston sulakkeet poksahtelevat usein, valot välkkyvät tai lattia on viileä lattialämmityksestä huolimatta. Rikkoontuneessa sähköjohdossa on myös sähköiskun riski.
Pitkään samassa huoneistossa asuva ei useinkaan tule tarkistuttaneeksi, onko asunnon sähköistys kunnossa, ellei merkkejä vikaantumisesta ilmene. Kaikki ei silti aina ole kunnossa.
Näin muistutetaan kahdeksatta kertaa järjestettävissä toukotalkoissa, joiden puitteissa on laadittu asukkaan vastuun kannalta omat sähkön tarkistuslistat kerrostalossa ja pientalossa asuville.
Molemmissa käydään läpi yksinkertaiset tarkistustoimet turva- ja sähkölaitteista vesi- ja viemärilaitteisiin sekä ilmanvaihtoon. Pientaloasukkaiden listassa on lisäksi huomioitu lämmityslaitteisto sekä salaoja- ja sadevesijärjestelmät.
Pientaloasukkaiden lista löytyy myös ruotsiksi, kerrostalon tarkistuslista ruotsin lisäksi englannin ja venäjän kielillä.
Sopeutuu ja sokeutuu vaaroille
Sulakkeiden tulee kestää monen laitteen yhtäaikainen päällä olo, silloin kun niitä ei ole ohjelmoitu toimimaan yksi kerrallaan, kuten kiuas ja lämmitys.
− Usein asukkaat sopeutuvat tilanteeseen, joka voi kuitenkin olla paitsi hankaluutta aiheuttava, myös vaarallinen. Jos pistorasioita on liian vähän ja puute korvataan jatkojohtovirityksillä, tai otetaan sähköä sisältä ulos, vaarana voi olla ylikuormitus tai sähköiskun vaara. Jopa suihkussa saataviin pieniin sähköiskuihin reagoidaan vain välttämällä iskun aiheuttanutta toimintoa. Näin ei saisi olla, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ja Sähköinfo Oy:n tekninen johtaja Esa Tiainen muistuttaa.
Sähköasennukset vanhenevat ajan myötä
Vanhat sähköistyksen normit eivät päde enää, koska sähköä käyttävän kodintekniikan määrä lisääntyy jatkuvasti.
Asunnon myyntiä suunnitteleva hyötyy uudenaikaisesta sähköistyksestä. Se parantaa käytettävyyttä ja on siten myyntivaltti. Sähköjen kuntokartoituksella kodin toimivuus ja turvallisuus kohenevat. Samalla siitä tulee helppohoitoisempi ja sen arvo nousee.
Esimerkiksi valaistuksen ohjaus säästää energiaa. Kun valot syttyvät tiloihin mentäessä ja sammuvat poistuttaessa, niiden sammuttamisesta ei tarvitse kantaa huolta myöskään ulos lähtiessä.
− Yleensä sähköjärjestelmän toimivuus tarkistetaan remontin yhteydessä, jolloin vanhan talon sähkökeskuksen havaitaan kaipaavan uusimista. Suositeltavaa olisi, että energiatodistuksen tekevä sähköalan ammattilainen tarkastaisi samalla myös sähköt, Tiainen sanoo.
Kuntotarkastuksella selkoa sähköistyksen tilasta
Jos oma suurelta vaikuttava sähkölasku huolestuttaa, kannattaa kysellä naapureilta heidän laskujensa suuruutta. Jos ero on huomattava, oman kodin sähkösyöpöt on hyvä selvittää. Sähkölaitoksista voi lainata mittareita, joilla voi seurata kulutusta laitekohtaisesti. Ellei vika ole yksittäisessä laitteessa, sähköasentaja voi tehdä kuntotarkastuksen kodin sähköistykselle.
Sähköasentaja selvittää huoneiston sähköistyksen tason, asukkaiden tarpeet sekä tekevät ehdotuksen siitä, mitä korjauksia, täydennyksiä tai uusia asennuksia kannattaa teettää turvallisuuden ja asumismukavuuden lisäämiseksi.
Tarkistuslista ohjaa kodin huoltotoimia
Toukotalkoot-kampanja muistuttaa siitä, että vähintään kerran vuodessa on syytä tehdä kotona tarkistuskierros taloteknisten laitteiden kunnon sekä huolto- ja korjaustarpeen toteamiseksi.
Kierros on helppo toteuttaa tarkistuslistan avulla. Listan voi tulostaa osoitteesta www.toukotalkoot.info. Lisäksi sivuilla on videoita, jotka esittävät kuvin tärkeimmät toimenpiteet.
Kuntotutkimuksen sisällöstä
Pieniä sähköturvallisuutta parantavia asioita jokaisen on helppo tehdä. Kuinka moni tietää, että silitysraudan pitäisi olla kytkettynä nolla-asentoon, kun johdon laittaa pistorasiaan tai ottaa irti? Nykyaikaisissa asunnoissa on jo suojat pistorasioissa pikkulasten turvallisuuden vuoksi, mutta vanhoihin taloihinkin sellaiset kannattaa asentaa.
Kuntotutkimusraportissa käydään läpi muun muassa nämä asiat:
Toimivatko suojalaitteet (esimerkiksi palavatko sulakkeet) usein? Millaisissa tilanteissa?
Ovatko suojaukset sähköturvallisuuden kannalta riittävät ja kunnossa?
Esiintyykö valaistuksessa epämääräistä vaihtelua?
Onko pistorasioita riittävästi, oikeissa paikoissa, sopivalla käyttökorkeudella ja ovatko ne kunnossa?
Ovatko valaistuksen kytkimet kunnossa, oikeissa paikoissa ja toimivatko ne tarkoituksenmukaisesti?
Ovatko käytössä olevat sähkölaitteet turvallisia, oikeissa paikoissa, toimivia, riittävän energiatehokkaita ja tarkoituksenmukaisia?