Millä tavoin voitaisiin nostaa ympäristörakentamisen, mutta ennen kaikkea ympäristön rakennuttamisen laatu- ja vaatimustasoa? Viherympäristöliitto ja Viher- ja ympäristörakentajat Vyra haluavat selvittää, minkälainen henkilöpätevöitymisjärjestelmä alalle voitaisiin luoda.
Tämän kehityshankkeen taustaksi tarvitaan kuitenkin tietoa nykytilasta, ja tähän tehtävään Jyväskylän kaupungin rakennuttajahortonomi Leena Rapo, on ryhtynyt Hämeen ammattikorkeakoulun aikuisopiskelijana.
Opinnäytetyön aiheena on ”Rakennuttajapätevyyden vaatimukset viheralalla”. Siihen on tarkoitus kyselyjen avulla selvittää, minkälainen tilanne tällä hetkellä vallitsee. Saadun tiedon pohjalta voidaan sitten tilaajan näkökulmasta arvioida viherympäristön rakennuttamisen vaatimustasoa tai sitä, miten tai minkälainen pätevöitymisjärjestelmä on sopiva Leena Rapo kertoo.
Taloyhtiöt merkittäviä viheralueiden ja ympäristörakenteiden tilaajia
Yksi erittäin tärkeä ryhmä tiedonsaannin kannalta on Leena Rapon mukaan kiinteistönomistajat, esimerkiksi taloyhtiöt ja isännöitsijät, jotka tilaavat taloyhtiöihin erilaisia viherrakentamisen palveluita ja tuotteita.
Tässä mielessä Rapoa kiinnostaa mm. kuinka paljon taloyhtiöt tilaavat ympäristön rakennuttamista, miten hankitaan ja kuka sen käytännössä tekee. Häntä kiinnostaa myös, minkälaista koulutusta ja kokemusta viherrakennuttajalta vaaditaan tullakseen valituksi.
– Minkäkokoisia viherrakentamisen hankkeita taloyhtiöissä tehdään ja teetetään ja kuinka paljon niitä on määrällisesti suhteessa esimerkiksi muuhun rakentamiseen ja korjaamiseen, Leena Rapo luettelee muita kiinnostuksen kohteistaan tiedonsaantimielessä.
Vastaajien toivotaan arvioivan myös tulevaisuutta eli lisääntyykö viherrakentaminen ja rakennuttamisen kysyntä vai väheneekö se.
Kiinteistöalan edustajien lisäksi erillisellä kyselyllä haetaan myös ammattilaisten, kuten kaupunginpuutarhureiden, suunnittelijoiden, seurakuntapuutarhureiden sekä viherrakentajien näkemystä nykytilasta ja tulevaisuudesta.
Ympäristörakentamisen merkitys
Leena Rapo työskentelee Jyväskylän kaupungin rakennuttajahortonomina ja hänellä on yli 30 vuoden kokemus alan tehtävistä.
Hänen mielestään on tarpeen mahdollistaa pätevöityminen myös viheralalla, jotta yhteistyö ja vaikuttamismahdollisuudet rakentamisen ketjussa voivat kehittyä. Ympäristö on myös tärkeä viihtyvyystekijä ja tutkitusti nostaa kiinteistön arvoa.
Aihe valikoitui myös omakohtaisen kokemuksen kautta. Rapo suoritti muutamia vuosia sitten rakennuttajakoulutuksen ja suoritti vaadittavan tentin. Sen jälkeen hän anoi rakennuttajapätevyyttä (RAP) sihteerijärjestön arviointilautakunnan kautta FISE:ltä. Pätevyyttä ei kuitenkaan myönnetty, koska katsottiin, että hortonomikoulutus on riittämätön rakennuttajatehtäviin tai ympäristörakentamisen tehtäväkenttä on liian kapea sektori.
Hänen mielestään rakennuttajapätevyydellä viheralalla olisi suuri merkitys. Hortonomit vastaavat usein kuitenkin merkittävistä ja kustannuksiltaan suurista hankkeista.
– He vastaavat tietenkin kasviasioista ja pintarakenteista, mutta myös koko infran rakenteista, aina massanvaihdoista alkaen. Hankkeissa on julkisia yleisiä alueita, jotka sisältävät eri muodoissaan esimerkiksi maa-, ranta-, kunnallistekniikka-, valaistus- ja sähkörakentamista yms.
– Kohteissa on paljon myös erikoisrakenteita, kuten muureja, kastelujärjestelmiä, kalusteita, välineitä, varusteita jne..
– Myös esimerkiksi hulevesien hallinta on ympäristörakentamisen erikoisosaamista.
– Näin ollen hankkeet ovat usein paljon monimuotoisempia kuin vaikka kadunrakennuskohteet, Rapo korostaa.
Ympäristö- ja viherrakentamiseen voi tutustua10.-11.2.2016 järjestettävillä Vihertekniikkapäivillä Jyväskylässä. Päivät ovat samalla vihervuosi 2016 avajaistapahtuma. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan täyspaketti päiville.
Kyselylomakkeen löydät tästä osoitteesta:
Lisätietoja: leena.rapo@jkl.fi tai puh. 050 3645418