Osakkeenomistaja hieraisee silmiään, kun näkee, että Helsingin keskusta-alueella sijaitsevan kerrostalon kadunpuoleiselle julkisivulle on nousemassa rakennustelineitä. Mitä ihmettä on tapahtumassa? Näyttää siltä, että ikkunoiden kittaus- ja huoltomaalausurakka on käynnistynyt ja etenee täyttä häkää.
Osakas tiedustelee sattumalta tapaamaltaan hallituksen jäseneltä, tietääkö hän, mistä on oikein kysymys, kun osakkaille, eikä asukkaille ole tullut mitään tietoa ikkunoiden maalausurakasta. Hallituksen jäsen ihmettelee asiaa osakkaan lailla tietämättömänä, mistä on oikein kysymys.
Vähitellen käy ilmi, että ikkunoiden huoltomaalaus on lähtenyt liikkeelle taloyhtiön isännöitsijästä, joka talousarviossa olevan 25 000 euron määrärahan turvin on pistänyt töpinäksi. Sattumalta myös urakan loppusumma on 25 000 euroa.
Kokenut pitkän linjan seniori-isännöitsijä, joka ei isännöi yhtiötä, mutta kuullut tapahtuneesta ihmettelee, voiko isännöitsijäkunta todellakin toimia näin: toimitaan omatoimisin valtuuksin, eikä kerrota edes hallituksen jäsenille.
– Muistan omista isännöitsijän työn aikaisista järjestelyistä, että joidenkin taloyhtiöiden hallitusten kanssa sovittiin isännöitsijän valtuuksista. Me varasimme talousarvioon tietyn summan, mutta ei se mikään määrittelemätön rahasampo ollut, vaan aina raha ”korvamerkittiin” tiettyyn käyttöön. Se antoi mahdollisuuden siihen, että kun hallituksessa oli tiedossa, mitä akuutteja korjauksia on tehtävä, isännöitsijä pystyi valtuutuksen saaneena pistämään hankkeen käyntiin määräräahan puitteissa.
Alan ammattilaiset toteavat yleisemminkin, että hallituksen ja isännöitsijän kesken pitäisi tarkkaan määritellä, minkälaisia tai mihin eurosummiin nousevia urakoita tai hankintoja isännöitsijä voi tehdä ilman hallituksen erityistä valtuutusta. Missä menee raja, että vähintään hallitukselta pitää saada hyväksyntä?
Miten sinun taloyhtiössäsi hallituksen ja isännöitsijän välinen yhteistyö tässä mielessä sujuu? Tai miten isännöitsijät kokevat tilanteen – onko ehdottaa hyviä käytännön vinkkejä? Minkälaisia asioita isännöitsijä voi hankkia ja millaisia ei?
Kertokaa kokemuksistanne ja ennen kaikkea neuvokaa, miten hallituksen ja isännöitsijän pitäisi toimia, ettei vastaavanlaisia valtuuksien ”korkkaamisia” pääsisi tapahtumaan.