”Miljoona-asunnot” käyvät kaupaksi

”Miljoona-asunnot” ovat käyneet hyvin kaupaksi tänä vuonna. Huoneistokeskuksen aluejohtaja Eija Mieholan mukaan arvoasuntoja on heidän toimestaan tähän mennessä myyty lähes puolet enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.
Arvoasuntona voidaan hänen mukaansa määritellä pitää sellaista asuntoa, jonka velaton myyntihinta on yli miljoona euroa.
– Arvoasuntoja määriteltäessä tärkein kriteeri on kuitenkin sijainti. Tämän jälkeen tulevat asunnon ominaispiirteet kuten kohteen ainutlaatuisuus, laadukkuus, koko, kunto ja rakennustekniset asiat. Yksinomaan hinta ei siis kerro, että onko kyseessä arvoasunto, Miehola kertoo.
– Arvoasunnot ovat keskittyneet pääkaupunkiseudulle ja siellä erityisesti Kanta-Helsinkiin sekä meren rannoille. Uusina arvoasuntoalueiksi ovat nousemassa näiden lisäksi Tapiola laadukkaine uudiskohteineen sekä Kalasataman uusi asuinalue. Yksittäisiä arvoasuntoja löytyy toki ympäri Suomen, mutta alueellisia keskittymiä ei juuri pääkaupunkiseudun ulkopuolelta löydy, Miehola jatkaa.
– Ostajalle tärkeintä on yleensä arvostettu alue, jolla on runsaasti muitakin arvoasuntoja. Myös asunnon ainutlaatuisuus voi olla ostajalle tärkeää: historiallisesti merkittävä rakennus, arkkitehtuuri ja asunnon sisustusmateriaalit laadukkaine kodinkoneineen ovat haluttuja ominaisuuksia. Asunnon koolla ja muunneltavuudella on myös merkityksensä. Esimerkiksi keskustan vanhoista toimistoista ja ullakoista on uudelleen rakennettu hyvinkin kysyttyjä arvoasuntoja.
Arvoasuntojen myynti poikkeaa monellakin tapaa tavanomaisesta asuntokaupasta. Arvoasunnon arvoa ei määritellä esimerkiksi neliöhintaperusteisesti. Sen sijaan hinnoittelu perustuu Mieholan mukaan kysyntään.
– Asuntojen ainutlaatuisuuden ja omistajien yksityisyydensuojan vuoksi useat arvoasunnot myydään niin sanotussa hiljaisessa myynnissä ilman julkista markkinointia tai yleisiä esittelyjä. Tämä toki edellyttää välittäjältä hyviä kontaktiverkostoja potentiaalisiin ostajiin. Myös Suomesta löytyy arvoasuntojen myyntiin erikoistuneita kiinteistövälittäjiä, Miehola kertoo.
Kaikkiin asuntokauppoihin liittyy kiinteistönvälitysliikkeen ja kiinteistönvälittäjän puolelta salassapitovelvollisuus; tämä ei siis koske yksinomaan arvoasuntoja.