Miksei kuntotarkastajilta vaadita ammattipätevyyttä?

”Tehdään selvitys”, on ministeriön viesti. Tämä maa on täynnä selvityksiä. Homepommit aiheuttavat vakavia sairauksia, pahentavat jo olemassa olevia ja ovat taloudellisesti raskaita. Paljonko nämä seikat painavat siellä kuuluisassa toisessa vaakakupissa? Eivät tunnu painavan, ainakaan tarpeeksi.
Suomessa on annettu vain yksi hovioikeuden päätös, jossa hometalon tarkastaneen kuntotarkastajan ja talon myyjän on todettu toimineen tahallaan virheellisesti. Tietenkin moinen tapaus on Lapinlahdelta, Nerkoon kylästä, olen sieltä kotoisin!”
Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasioista vastaava johtaja Risto Karhunen arvosteli kovin sanoin kuntotarkastustoimintaa puheenvuorossaan viime vuoden lopulla.
Hän rinnasti kärkevästi viranomaisten suhtautumisen omaisuuden suojaamiseen verrattuna hengen ja terveyden suojalle. Tältä  suhtautuminen hänen mielestään vaikutti samaan aikaan eduskunnassa käsiteltävänä olleen yksityisen turva-alan lakiuudistuksessa, jonka mukaan rakennusten ja omaisuuden turvasuojaus säädettäisiin luvanvaraiseksi elinkeinoksi.

Lue hänen Finanssialan Keskusliiton sivustolla julkaistu puheenvuoro tästä: