Mellunhirvi ei halunnut rakentaa lisää putkiremontin vuoksi

Mellunhirven julkisivut on kunnostettu 2000-luvun alkuvuosina. Sisäänkäyntien päällä on korkeat ja komeat rautaprofifiili-ikkunat. Niiden punainen väri mukailee talojen päätyjä, joissa on tiilinen julkisivu.

Yli 50 vuotta vanhat putket saavat väistyä uusien tieltä, kun Asunto Oy Mellunhirvessä toteutetaan linjasaneeraus perinteiseen tapaan.

Remonttikulujen kattamista lisärakentamisen avulla mietittiin pitkään, mutta upea tontti haluttiin säilyttää ennallaan.

Helsingin Mellunmäessä sijaitsevaan taloyhtiöön kuuluu neljä kolmikerroksista taloa, joissa on yhteensä kymmenen porraskäytävää.

Talot ovat valmistuneet vuonna 1968, joten viime vuonna tuli täyteen 50 vuotta.

As Oy Mellunhirven hallituksen puheenjohtaja Kari Nieminen kertoo, että taloyhtiössä aloitettiin linjasaneeraukseen valmistautuminen hyvissä ajoin. Hankkeen kanssa edettiin ilman liiallista painetta ja hötkyilyä.

– Lisärakentamista alettiin selvittää vuosikymmenen alkupuolella, jolloin elettiin niin kutsuttua Mellunkylän renessanssia. Mukana oli kymmenkunta asiasta kiinnostunutta taloyhtiötä, mutta syystä tai toisesta hankkeet eivät vielä tuolloin lähteneet liikkeelle.

Uotinmäentiellä sijaitsevassa Mellunhirvessä käytiin monelta kantilta läpi lisärakentamisen mahdollisuuksia ja tarkasteltiin eri vaihtoehtoja.

Esillä oli niin talojen jatkaminen, lisäkerrokset kuin lisärakennuksetkin.

– Lisärakentaminen ei kuitenkaan saanut riittävästi kannusta, vaan alue haluttiin säilyttää nykyisellään. Tämän ymmärtää, sillä onhan kyseessä Mellunmäen upein tontti, Nieminen toteaa.

– Talojen keskellä oleva sisäpiha on kaunista laakeaa kalliota. Tontti on tilava ja erityisen sopiva lapsiperheille, esimerkiksi sisäpihalla oleville leikkipaikoille on asunnoista hyvä näkyvyys. Pihan keskellä on grilli luonnon muodostamassa kallionotkelmassa. Piha-alueessa on jotain fengshuin kaltaista rauhoittavaa, Kari Nieminen kertoo.

Mellunhirven tontista etelän suuntaan on Naulakallio, joka on alueen maamerkki.

Oscar Lindblad (vas.) ja LVIS-suunnittelija Kaj Karves Planera Oy:stä, työnjohtaja Heikki Rusanen Asko Kokkonen Oy:stä ja Mellunhirven hallituksen puheenjohtaja Kari Nieminen.

Putket elinkaarensa päässä

Kiinteistön kuntoselvitys, johon sisältyivät muun muassa putkistojen kuntotutkimukset ja vesikaton kuntoarvio, tehtiin vuonna 2015.

– Putkien todettiin olevan pian elinkaarensa päässä. Tästä kertoivat myös useat tukokset ja korjaukset, joiden hintalappu oli kymmeniä tuhansia euroja vuosittain, Nieminen kertoo.

Taloyhtiön isännöitsijä Harri Kangasmäki Realiasta toteaa, että vesivaurioita alkoi ilmaantua yhä enenevässä määrin. Taloyhtiössä oltiin yhtä mieltä siitä, että parasta ryhtyä tuumasta toimeen.

Yhtiökokous päättikin kesällä 2016 käynnistää hankesuunnittelun. Hankesuunnittelun toteutti Karves Suunnittelu Oy. Ylimääräinen yhtiökokous keväällä 2017 valitsi hankesuunnitelman perusteella toteutuksen perinteisellä tavalla sisältäen kylpyhuoneiden, käyttövesi- ja viemärijärjestelmien sekä sähkö- ja telejärjestelmät uusimisen. Lisäksi päätettiin teettää vesikaton korjaussuunnittelu.

Tämän pohjalta päätettiin aloittaa suunnitteluvaihe keväällä 2017. Projektipäälliköksi valittiin Arto Palo Rakennuttajapalvelu Arto Palo Oy:stä.

Alun perin oli tarkoitus korjata katto linjasaneerauksen yhteydessä. Katon todettiin kuitenkin olevan vielä riittävän hyvässä kunnossa, joten kattoremonttiin ajateltu investointi käytetään kahden taloyhtiösaunan perusteelliseen remonttiin.

Hän on ollut hankkeessa mukana suunnittelun kilpailutuksesta lähtien.

– Kyseessä on kaiken kaikkiaan pitkä hanke, joka ulottuu monelle vuodelle, Palo toteaa. Lvis-suunnittelijaksi valittiin Planera Oy.

– Koska putket olivat ikäisessään kunnossa, paras vaihtoehto oli perinteinen putkiremontti, jonka yhteydessä saneerataan myös kylpyhuoneet, toimitusjohtaja Kaj Karves Planerasta toteaa.

Suunnitteluvaiheessa putkiremontin rinnalla kulki vesikaton kunnostus. Siitä kuitenkin luovuttiin, kun peltikatoilla todettiin vielä olevan käyttöikää jäljellä. Sen sijaan päätettiin saneerata taloyhtiön kaksi saunaa.

Taloyhtiössä selvitettiin myös aurinkoenergia- ja maalämpövaihtoehdot. Niiden toteuttamista ei todettu riittävän kannattavaksi näille useille matalille ja pitkille taloille.

Takaisinmaksuajat olisivat olleet melko pitkät.

Osakkaat ja asukkaat pidettiin hankkeen eri vaiheista ajan tasalla. Esimerkiksi toteutussuunnitelmaa esiteltiin asukkaille parissakin tilaisuudessa.

Linjasaneeraus ja paljon muuta

Urakkakilpailutuksesta projektipäällikkö Arto Palo kertoo, että urakoitsijat olivat Mellunhirven hankkeesta kiinnostuneita.

– Tarjouskilpailuun osallistui kymmenkunta urakoitsijaa, joista muutaman kanssa jatkettiin neuvotteluja. Lisäksi käytiin tutustumassa kahden yrityksen toteuttamiin kohteisiin.

Rakentamispäätös linjasaneerauksesta tehtiin As Oy Mellunhirven ylimääräisessä yhtiökokouksessa vuoden 2018 lokakuussa. Urakoitsijaksi valittiin Asko Kokkonen Oy.

Oscar Lindblad (vas.) ja LVIS-suunnittelija Kaj Karves Planera Oy:stä, työnjohtaja Heikki Rusanen Asko Kokkonen Oy:stä ja Mellunhirven hallituksen puheenjohtaja Kari Nieminen.

Peruskorjauksessa taloyhtiön kaikki märkätilat saneerataan, vesijohtoverkosto ja viemärit uusitaan sekä asennetaan uudet vesikalusteet, jotka ovat energiaa ja vettä säästäviä sekä hiljaisia.

Runkoviemärit ja kellarilattian alapuolella olevat viemärit sukitetaan.

Myös sähköt ja teleyhteydet uusitaan: taloihin asennetaan uudet nousukaapelit ja ryhmäkeskukset sekä valokuitukaapelit. Keittiöihin tehdään kolmivaihevaraus.

Kyseessä on perinteinen linjasaneeraus, jossa uudet putket asennetaan vanhojen paikalle. Runkoviemärit ja kellarilattian alapuolella olevat viemärit sukitetaan.

Taloyhtiön kaksi saunaa kokee täydellisen muodonmuutoksen. Saunatiloihin asennetaan omat ilmastointikoneet. Taloissa on koneellinen poistoilmanvaihto, jonka huippuimurit uusitaan nopeussäädettäviksi.

Asukkaille tehdyn kyselyn perusteella vähäisellä käytöllä olleista kylmätiloista poistetaan puolet ja ne muutetaan vuokravarastoiksi.

Vanhojen, niin kutsuttujen kanahäkkikomeroiden tilalle tehdään nykyaikaiset tukevat metalliverkkokomerot.

Pihamaalla tapahtuu paljon. Tontin matalammalla puolella olevan kahden talon salaojitus kohti kahdeksan, yhdeksän viikkoa. Valtaosa asukkaista muuttaa remontin ajaksi toisaalle.

Noin viidennes osakkaista teettää osakasmuutostöitä remontin aikana, kuten keittiöremontteja, huoneistosaunoja, parkettien kunnostuksia, tapetointia ja maalauksia.

Uusissa kylpyhuoneissa on energiaa ja vettä säästävät vesikalusteet ja kaksi lattiakaivoa.

Remontti on yhteispeliä

Remontin osapuolet korostavat yhteistyön merkitystä.

– Urakoitsijaan ollaan oltu tyytyväisiä, ja urakka etenee aikataulun mukaisesti. Havaitut puutteet on korjattu sovitusti ja ripeästi, Nieminen kiittää. Samaa mieltä hänen kanssaan ovat suunnittelija, projektipäällikkö ja isännöitsijä.

Työnjohtaja Heikki Rusanen kertoo, että työmaalla työskentelee kymmenkunta omaa työntekijää ja muutama alihankkija.

– Osa heistä on kulkenut pitkään mukana. Miesten ammattitaitoon ja työn jälkeen voi luottaa, mikä kummasti helpottaa omaa työtäni, hän toteaa.

Työnjohtaja on työmaalla jatkuvasti, mikä edesauttaa yhteydenpitoa molempiin suuntiin.

Asukkaille ja osakkeille kerrotaan remontin vaiheista parin viikon välein. Rusasen laatima urakkatiedote lähetetään heille sähköpostilla ja tekstiviestinä. Lisäksi porrashuoneissa on paperiset tiedotteet.

Työmaakokous pidetään kahden, kolmen viikon välein.

– Työmaakokouksissa on sitoutunut meininki. Suunnittelijat, valvojat, urakoitsija ja hallitus käsittelevät asiat avoimesti ja suoraan.

Rakentamista koskevat päätökset on saatu tehtyä pääosin kokouksissa, mikä on vaikuttanut töiden etenemiseen. Kaiken kaikkiaan hyvää ja tehokasta kokoustamista, Kari Nieminen sanoo ja antaa yli puolen välin ehtineelle hankkeelle arvosanaksi yhdeksän.

Pihamaalla tapahtuu paljon. Tontin matalammalla puolella olevan kahden talon salaojitus rakennetaan uusiksi. Pihasuunnitelman mukaisesti pihakäytävät levennetään ja pihavalaistus uusitaan.

Hallituksessa osaamista

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kari Nieminen, joka on ammatiltaan isännöitsijä, korostaa hallituksen merkitystä isossa hankkeessa. Hänen lisäkseen hallitukseen kuuluvat Yaroslav Bilyk, Marja-Liisa Neiglick, Timo Sihvo ja Jarno Vainikka.

– Meiltä löytyy laajaa osaamista isännöinnistä, teknisestä isännöinnistä, sähkö-, siivous- ja pesutekniikan aloilta sekä elintarvikealalta. Kaikelle osaamiselle on käyttöä. Sama hallitus on vienyt hanketta koko ajan eteenpäin. Tämä on tärkeää, jotta linjasaneeraus ja muut työt saadaan parhaalla mahdollisella tavalla maaliin, Nieminen toteaa.

Hän arvelee, että hallitukseen saattaa tulla remontin jälkeen muutoksia.

– Osa haluaa vetää tovin henkeä ja antaa aikaa muillekin elämän osa-alueille, sillä hallitustoiminta linjasaneerauksen aikana vaatii poikkeuksellista sitoutumista. Esimerkiksi työmaakokoukset ovat päiväsaikaan, mikä vaatii töissä käyviltä järjestelyjä. Lisäksi monet asiat vaativat valmisteluja ja vievät aikaa. Olen kiitollinen ja onnekas, että olen saanut viedä hanketta eteenpäin osaavan ja motivoituneen hallituksen kanssa.

Asukkaat ovat hallitukselle kantautuneen palautteen perusteella olleet remonttiin tyytyväisiä.

– Taloyhtiössä puhalletaan yhteen hiileen ja täällä viihdytään. Urakan aikana asukkaat ovat auttaneet toisiaan muutossa. Asukkaat osallistuvat aktiivisesti talkoisiin ja yhteisiin tapahtumiin.

Hallituksen puheenjohtaja Kari Nieminen lupaakin, että linjasaneerauksen urakan päätyttyä taloyhtiössä pidetään kunnon juhlat.

Teksti Irene Murtomäki | Kuvat Mikael Lindén