Maksamattomat vuokrat – ongelmaryhmä alle 30-vuotiaat

Tällä hetkellä yli 50 000 henkilöllä on maksuhäiriömerkintä, joka johtuu maksamatta jääneestä asunnon vuokrasta. Suurimmalla todennäköisyydellä vuokransa jättää maksamatta juuri kotoa muuttanut 20-24-vuotias.

Maksuhäiriön aiheuttaneita maksamattomia vuokria on noin 51 000 henkilöllä hieman vajaan 150 miljoonan euron arvosta. Vuodesta 2010 summa on kasvanut yli 20 miljoonalla eurolla. Maksamaton vuokra päätyy luottotietorekisteriin viiveellä, joten maksamattomista vuokrista johtuva kokonaissumma on huomattavasti tätä vielä suurempi.

Vuokranantajalle maksamattomasta vuokrasta johtuva maksuhäiriömerkintä kertoo erittäin merkittävästä luottotappion riskistä.

Kaikkia maksuhäiriöitä tarkasteltaessa suurin riskiryhmä on 25-29-vuotiaat, mutta vuokran maksussa suurimmat ongelmat ovat tästä hieman nuoremmilla, eli 20-24-vuotiailla. Kaikkiaan alle 30-vuotiaiden osuus maksamattomista vuokrista on lähes 40 prosenttia.

– Näyttää siltä, että osalle nuorista nykyiset vuokrat ovat liian suuria, eikä tilanteeseen osata reagoida ajoissa. Kaikissa maksuongelmissa, mutta erityisesti vuokran kanssa kannattaa viipymättä olla yhteydessä vuokranantajaan ja yrittää sopia vuokran maksusta. Henkilön, jolla on maksamattomasta vuokrasta johtuva maksuhäiriömerkintä, on erittäin vaikea saada vuokra-asuntoa tulevaisuudessa, muistuttaa liiketoimintajohtaja Heikki Koivula Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Luottotiedot hyvä tarkastaa

Asiakastiedon tutkimuksen mukaan vuokrariski vaihtelee suuresti postinumeroalueittain. Niistä asuinalueista, joissa asuu yli 1 000 vuokralaista, suurin riski maksamatta jääneestä vuokrasta on Kajaanin Lohtaja-Ketussa (12,7 %), Oulun Rajakylässä (12,6 %) sekä Taskila-Toppilassa (12,2 %).

Alueilla, jossa asuu yli 1 000 vuokralaista, paras tilanne on Otaniemessä, jossa vuokransa on jättänyt maksamatta vain 0,4 prosenttia kaikkiaan 2800 vuokralaisesta.

Keskimäärin asukkaalle on kertynyt reilun 2 000 euron edestä maksamattomia vuokria, kun hänelle rekisteröidään tätä koskeva maksuhäiriömerkintä. Vuokranantajalle tämä tarkoittaa 2-4 kuukauden vuokraa ja pitkän ajan tuottojen menetyksiä.

Hyvä tapa välttää riskiä on hyödyntää luottotietolain mukainen peruste tarkastaa vuokralaisen luottotiedot osoitteessa www.omatieto.fi tai pyytää häntä lähettämään ote omista luottotiedoistaan.